Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Az ünnepi asztal – Terítés és tálalás

Kezdőlap > Ünnepek és események > Az ünnepi asztal – Terítés és tálalás

2019. november 13. Szerző: Lázár Fotó: Gáncs Erika

Az ünnepekre készülve általában már az is nagy örömöt jelent, ha sikerül a családi találkozókat összeszervezni, kitalálni a menüt (melybe ezúttal, a tavalyihoz képest valamilyen újdonságot is csempészünk), beszereznünk minden alapanyagot és minden ételt megfelelően elkészítenünk a vendégek érkezéséig, miközben a karácsonyfán még az utolsó simításokat végezzük. A terítékre pedig már alig marad idő, pedig ötletek biztosan lennének. December elején még van időnk arra, hogy nyugodtan gondolkozzunk egy kicsit az ünnepi terítéken. Nem kell drága étkészletekről álmodoznunk, hiszen egy-két frappáns ötlettel is igazán különlegessé tudjuk tenni az ünnepi asztalt.

Az ünnepi asztal – Terítés és tálalás

Először is nézzük meg azt, hogy mivel gazdálkodhatunk, milyen abroszok és terítékek – tányérok, evőeszközök, tálak, poharak – állnak rendelkezésünkre, számolják át, hogy miből, hány darab van és nézzük meg, hogy hogyan vészelték át az előző évek ünnepeit – térképezzük fel az esetleges törés és folt károkat, a csorbás tányérokat, poharakat.

Az ünnepi asztal – Terítés és tálalás

Törekedjünk arra, hogy az ünnepi asztalra kerülő tárgyak – abrosz, teríték és az esetleges díszítés – harmóniában legyenek egymással és egységes képet nyújtsanak. A túlzsúfoltságot elkerülendő csak és kizárólag olyan eszközök kerüljenek az asztalra, amelyeknek szerepük van. Ne feledjük a kevesebb néha több, és feltétlenül hagyjunk helyet a tálalásnak is.

A karácsonyi menüt általában ízekre és nem tányérokra szabva állítjuk össze, de idén kivételt tehetünk, például nincs elegendő azonos típusú mély tányérunk, de sok azonos kistányérunk van, ebben az esetben mit szólnátok ahhoz, ha a leves (pl. halászlé) helyett egy halból készült meleg előétel lenne az indító fogás? Ötletnek nyilván remek, de most jön a de, vagyis „de hát így nem marad elegendő tányérunk a desszerthez!”. Jöhet egy újabb kérdés: a desszertet csak és kizárólag kistányéron szervírozhatjuk? Mit szólnátok, ha mondjuk tiramisu készülne, melyet üvegpoharakból kanalaznának a vendégek?

Az ünnepi asztal – Terítés és tálalás

Miután tudjuk, hogy hányan fogják körbeülni az ünnepi asztalt, milyen stílusú, színű, formájú tányérok, poharak, evőeszközök állnak a rendelkezésünkre, mi lesz a menü, el is kezdhetünk gondolkozni a díszítésen, dekoráción.

Lehetőség szerint egyszínű asztalterítőt válasszunk, a mintás terítőket hagyjuk meg más alkalmakra. A dekorációs elemekről időben gondoskodjunk, de ezek kerüljenek a legvégén az asztalra. Egy ízléses asztali dekoráció fenyőágból nem csak jól fog mutatni az asztalon, hanem nagyon kellemes illatot is áraszthat, ha azonban erre már nem lenne elegendő helyünk, akkor szórjunk szét egy-két színes gömb karácsonyfadíszt vagy állítsunk fel néhány tobozt és apró csengettyűk az ünnepi asztalon, melyen a karácsonyhoz kötődő további motívumok is jól mutathatnak. Azonban semmiképpen se zsúfoljuk össze a díszeket, jövőre is lesz karácsony, így elegendő, ha csak egy szimbólum jelenik meg az asztalon, de az következetesen. Papírszalvéta helyett hajtogassunk inkább textilszalvétát. Nagyobb létszámú összejövetelnél helyezzünk ki kézzel írott, akár egyénre szabott ültető kártyákat. Az asztalon helyezzünk el hosszabb gyertyákat, melyek fényénél még meghittebb lehet az étkezés, viszont ügyeljünk arra, hogy az egyes dekorációs elemek ne legyenek túl magasak, mert azok zavarhatják a szembe ülők beszélgetését

Az ünnepi asztal – Terítés és tálalás

A sikeres tálalás titka a rutin, a pontos tervezés és a segítség. Tervezzük meg, hogy egy-egy fogásra mennyi időt szánunk, de azt is tartsuk észben, hogy a társaság hangulata egy másodperc alatt felülírhatja a fejünkben gondosan megírt tálalási forgatókönyvünket (például elmélyültek a beszélgetésben, így még várunk kell a desszert felszolgálásával, ami viszont csendben olvadozásnak indult a konyhában), nos igen, ilyenkor kell gyorsan újraterveznünk és improvizálnunk. Végül pedig ne szégyelljünk segítséget kérni kedvesünktől vagy akár nagyobb gyermekeinktől, hiszen ezzel nagyban megkönnyíthetjük az egyes fogások közötti tányérok, evőeszközök cseréjét és rengeteg időt takaríthatunk meg vele, gördülékennyé téve az ételek felszolgálását.

Végezetül: rengeteg felesleges idegeskedéstől megkímélhetjük magunkat, ha nem feledkezzünk meg arról, hogy a karácsony arról szól, hogy együtt legyen a család, egy kellemes ebéd vagy vacsora kíséretében, nem pedig arról, hogy minden evőeszköz és asztali dísz kifogástalanul, milliméter pontosan álljon az ünnepi asztalon.

Az ünnepi asztal – Terítés és tálalás

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!