Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Esküvői vendéglátás

Kezdőlap > Ünnepek és események > Esküvői vendéglátás

2019. november 13. Szerző: Lázár Szerző: Réka Fotó: Gáncs Erika

A többi rendezvényhez hasonlóan, az esküvőknél is a vendéglátás két legmeghatározóbb, s egymással szoros összefüggésben álló tényezője: a rendelkezésre álló költségvetés és a meghívottak – tervezett – létszáma.

Esküvői vendéglátás

Az esküvői költségvetés kiemelt tételei közé tartozik a szertartás, a meghívó, a gyűrű, a ruha, a zenekar, a virágdekoráció, az esküvői fotós, videós, és az esküvői vacsora helyszíne és választéka. A helyszín keresésének érdemes úgy nekikezdeni, hogy az egyéb költség tényezők mellett tisztában vagyunk azzal, hogy a vacsorára mekkora keretösszeg áll rendelkezésünkre, és ebből hány főt szeretnénk vendégül látni.

A szolgáltatói weboldalak és az internetes keresőprogramok segítségével gyorsan megtalálhatjuk az elképzelésünknek leginkább megfelelő helyszíneket. A legjobban tetsző hármat a szerződéskötés előtt mindenképpen érdemes személyesen is felkeresni, de először úgy, mintha csak a kedvesünkkel szeretnénk egy kellemes ebédet vagy egy vacsorát elfogyasztani ott. Ekkor érdemes vagy a ház specialitását vagy azt az ételt megkóstolni, amelyet a felszolgáló ajánl számunkra. Ez alatt könnyedén tudjuk „tesztelni” a személyzetet és a konyhát, így azt, hogy a saját maguk által legjobbnak tartott fogás, mennyire nyeri el a tetszésünket – és a hozzáállásukat: ténylegesen a legízletesebb fogásukat, vagy esetleg az előző napokról megmaradt ételt kínálták számunkra. Az esküvők legszebb pillanatai mellett leginkább az ételek maradnak emlékezetesek, így ha akár csak a legkisebb kétely is felmerül bennünk, keressük fel a következő szóba jöhető helyszínt. Amennyiben kertes családi házban lakunk – megértő szomszédok gyűrűjében – meggondolandó lehet akár az is, hogy otthon tartjuk az esküvői vacsorát, kitelepülésre specializálódott catering cég segítségével.

A hazai lagzik menüsorára jellemző, hogy a mennyiségi elvárás kerül előtérbe a minőséggel kapcsolatos elképzelésekkel szemben, így nem az ízek harmóniája dominál, hanem az, hogy a vendégsereg kipukkadásig falatozhasson. A standard bőségtálas kínálat alapját a tyúkhúsleves, a sült és rántott húsok, valamint a somlói galuska képzi. A tálszervizes variáció kétségtelen előnye az, hogy a vendégsereg igényeit könnyebb összehangolni, így nem szükséges külön menüsorral készülni a vegetáriánusoknak és a gyereknek, mivel a tálakon mindenki találhat kedvére valót.

A külföldi hatások, trendek a magyar esküvői piacra is hatással vannak, így egyre elterjedtebbé válnak a tányérszervizes, több fogásos, de fogásonként kisebb mennyiségi kínálatú, ugyanakkor különlegesebb alapanyagok felhasználásával készülő menüsorok, amely elfogyasztásával szintén jóllakhatunk, de elmaradnak a túlevésből járó kellemetlenségek. Személy szerint mindenkinek azt ajánlom, hogyha tehetjük, inkább az utóbbi variációt részesítsük előnyben. A legtöbb helyen a megrendelést követően biztosítanak egy alkalommal, két személy részére ingyenes próbakóstolási lehetőséget.

A költségek előre tervezhetőségének érdekében érdemesebb ital csomagot választani, a csomagban megjelölt üdítők, ásványvizek, borok, sörök, kávék korlátlan fogyasztásával, azt elkerülve, hogy a fogyasztás alapján számlázott végösszeg meglepetést okozzon. A szerződésben kössük ki azt is, hogy a 3-4 órás italcsomag lejártát követően, a vendégek létszámának függvényében kerül meghosszabbításra az italcsomag, így a buli időszakában már nem a teljes násznép, hanem a ténylegesen jelen levők után fizetjük a csomag díját.

A szerződéskötéskor tisztázzuk, hogy esetlegesen mi mit vihetünk a helyszínre. Az esküvői torta, annak speciális jellege miatt nem szokott gondot okozni, de az italcsomagok, főleg a röviditalok kérdéskörét tisztázni kell, így például a dugópénz esetleges mértékét. Sokakban felmerülhet a kérdés, hogy miért fizessenek azután, amit tulajdonképpen saját maguk biztosítanak. Ez az úgynevezett dugópénz tartalmazza a személyzet munkadíját, a felszolgáláshoz igénybe vett poharak használatának, mosogatásának költségét, és az elmaradt forgalom utáni szerényebb kompenzációt is.

Az esküvő napján fontos, hogy a menyasszony minden idegeskedése és az esküvői diétája ellenére egyen pár falatot, például egy könnyebb salátát, csirke falatokkal. A vőlegény és a vőfély pedig csínján kortyolják az öltönyök alatt rejtegetett „bátorságkeltő” pálinkás flaskák tartalmát. A polgári szertartás része a pezsgős koccintás, ehhez az általunk preferált pezsgőt mi magunk szerezzük be, az anyakönyvvezetői hivatallal pedig azt egyeztessük le, hogy hány pezsgős poharat tudnak a rendelkezésünkre bocsátani.

A megrendelés előtt az esküvői torta szeleteket is érdemes tesztelni, nagyobb létszámú esküvőhöz, emeletes torta rendelésekor érdemes szintenként más ízt választani, például készíttethetünk egy különleges összeállítást Magyarország tortáiból. Az esküvői torta költségét nem a szeletek száma dobhatja meg jelentősen, hanem a külső marcipán bevonaton elhelyezett díszítés bonyolultsága. A torta elkészítésével lehetőség szerint olyan cukrászdát bízzunk meg, akik vállalnak kiszállítást, méghozzá hűtőautóval. Külföldön nagy népszerűséget élveznek jelenleg a különböző ízesítésű muffinokból „felépített” torták. A tortáról nem hiányozhatnak az esküvői marcipánfigurák.

Éjféli büfével abban az esetben mindenképpen számoljunk, ha a bulit legalább hajnali kettőig, vagy még tovább tervezzük. A klasszikus kínálata a gulyásleves, marhapörkölt galuskával és a töltött káposzta. A menü kiegészítéseképpen rendeljünk gyümölcstálat, ez a nyári kánikulában biztosan népszerű csemege lesz.

Egyre inkább terjed az a szokás is, hogy a távozó vendégek valamilyen apró, búcsúajándékot kapnak az ifjú pártól, ilyen gasztro alapú meglepetés lehet például a kis dobozkákban átadott ízletes bon-bon.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!