Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Fondü – Olvasszunk és mártogassunk

Kezdőlap > Ünnepek és események > Fondü – Olvasszunk és mártogassunk

2019. november 13. Szerző: Lázár Fotó: Réka

Amikor vendégeket várunk, szeretnénk valamilyen különlegességgel előrukkolni, nos a fondüzéssel a kicsiket és nagyokat, rokonokat, barátokat, de egy romantikus vacsora keretében a kedvesünket is meg tudjuk lepni (a sajt fondüt fehérborral megbolondítva), de a gyerekek számára rendezett bulin is biztosan sikert arathatunk (az olvasztott csokoládéba mártogatott gyümölcsökkel).

Fondü – Olvasszunk és mártogassunk

Az eredeti svájci recept alapján a fondüzésre szolgáló edényt dörzsöljük be (belülről) fokhagymával, öntsünk bele 2 dl fehérbort, majd gyenge lángon tegyük fel főni, adjunk hozzá még 2 kávéskanál citromlét és 40-50 dkg apróra vágott vagy reszelt sajtot – lehetőleg ementáli vagy trappista sajtot, de mindenképpen aromásabb, keményebb sajtfélét válasszunk. Őrölt fekete borssal, szerecsendióval fűszerezzük. Sót csak akkor adjunk hozzá, ha kóstolás után nem találjuk elég sósnak a sajtolvadékunkat. Forrón tálaljuk. Hosszú nyelű villára vagy esetleg hurkapálcára tűzött, apró kockákra vágott kenyérrel, cipóval mártogassuk – ügyeljünk arra, hogy a kenyérdarabokon héj is legyen, hogy el tudjuk ropogtatni. Fontos: a kenyeret nem elég „csak” megmártogatni a sajtban, meg is kell forgatni benne, óvatosan emeljük ki, hogy egy csepp sajt se menjen veszendőbe közben. Az olvasztott sajt nagyon laktató, így a fondühöz kísérőnek elegendő, ha salátát kínálunk, italnak pedig fehérbort ajánlunk. Az eredeti recept kiegészítéseként az olvasztott sajthoz adhatunk még tejszínt, vajat is.A fondue francia eredetű szó, s arra utal, hogy készítéséhez hozzávalókat kell megolvasztanunk. Koránt sem új keletű dolog, Svájcban „fejlesztették ki”, amikor az ország még szegény volt, s a lakói fölműveléssel és pásztorkodással foglalkoztak. A nyáron készített sajtot és kenyeret ették a hosszú téli hónapok alatt. Akkor még hírből sem ismerték a korszerű fagyasztási technikákat, így a sajt és a kenyér olyannyira megszáradt, hogy azok szeletelése is komoly gondot okozott. A kenyérdarabokat így tejbe vagy borba áztatták, mígnem „eszükbe jutott”, hogy a sajt lassú tűzön könnyedén felolvasztható, s a kenyér sokkal laktatóbb és finomabb, ha az olvasztott sajtba mártva kerül fogyasztásra.

Fondü – Olvasszunk és mártogassunk

Fondü készletet párezer forintért már tudunk vásárolni (edénnyel, égővel, villákkal), de ha nem szeretnénk extra „beruházást”, vagy nem akarunk mártogatni, de szeretnénk a menübe belecsempészni kedvenc sajtunkat, akkor az olvasztott sajtot grillezett húsok mellett mártásként is kínálhatjuk – grillezzük, süssük meg a kiválasztott húst, például a csirkemellet, öntsük le a fehérborral ízesített sajtmártással, köretként rizst, sült burgonyát vagy salátamixet kínálhatunk.

Fondüt nem csak sajtból készíthetünk. A húsfondühöz a kiválasztott húsokat, például csirke- vagy pulykamellet, sertéskarajt, esetleg szűzpecsenyét kockázzuk fel, majd helyezzük fehérboros-bazsalikomos pácba néhány órára. Ezután sózzuk, borsozzuk a felkockázott húsokat. Felforrósítjuk az olajat, majd átöntjük azt a fondü edényben (amely alatt ég a tűz), a felkockázott és hosszú villára tűzött húst az olajba mártogatva megsütjük. Készítsünk különböző mártásokat, amelyekben majd meg tudjuk mártani a húsokat – ha erre nem lenne időnk, akkor készítsünk ki egy kevés dijoni mustárt a mártogatáshoz.

A gyümölcsöket még finomabbá teszi a csokoládé bevonat, a gyerekzsúrokat pedig biztosan feldobja a desszert fondüzés. 2 dl tejszínt forrósítsunk fel egy edényben, morzsoljunk bele 20 dkg tejcsokoládét és ugyanennyi félédes- vagy étcsokoládét. Ízesítsük 1 kávéskanálnyi reszelt narancshéjjal. A gyümölcsöket vágjuk kockákra és a fondüvilla segítségével mártsuk a csokiba, várjuk meg, amíg kicsit megdermed – ilyenkor még mozsárban összetört fűszer magvakba is márthatjuk a csokival bevont gyümölcs darabokat az ízek fokozásának érdekében.

Fondü – Olvasszunk és mártogassunk

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!