Kovászos uborka készítés lépésről lépésre. Itt a jó idő, ilyenkor érdemes kovászos uborkát készíteni! Ezt a receptemet főleg azoknak ajánlom, akik még nem csináltak ilyet!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra + érlelés
ADAG
10 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
2,5 kg kovászolni való uborka
1-1,5 liter meleg felöntő víz
3 szelet kenyér
6 csokor friss kapor
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál só
1. Az üveget, üvegeket jó alaposan, kívül-belül átmossuk forró vízzel, hideg vízzel alaposan kiöblítjük, majd szárazra töröljük.
2. Az uborkákat alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, majd középső részüket ellentétes irányokból bevágjuk.
3. Az üveg aljára 2 csokor kaprot teszünk, majd hosszanti irányban rárakjuk az előkészített uborkákat.
4. A lerakott uborka rétegre 2 csokor kaprot és vékony szeletekre vágott fokhagymaszeleteket teszünk.
5. Középre 1 szelet kenyeret helyezünk, majd rárakunk egy újabb uborka réteget.
6. Zárásként az uborkák tetejére még 2 csokor kaprot és 2 szelet kenyeret teszünk, felöntjük sós, forró vízzel, és lezárjuk egy tányérral.
1. Az üveg alá egy alátétet helyezünk, majd egész napra napsütötte helyre tesszük.
2. A közben kiforrt levet öntsük mindig vissza, vagy pótoljuk sós, meleg vízzel.
3. Nem kell megijedni a tetején lévő uborkák kicsit fakóbbak vagy sárgábbak is lehetnek.
4. 2. nap elteltével már végezhetünk előkóstolást, mert ha sok nap érte lehet, hogy már most jó lesz.
1. Az uborkákat az üvegből kivéve egy mély edénybe rakjuk, rászűrjük a levet, és hűtőben így tároljuk.
2. Összetörjük a jeget.
3. A már lehűtött uborkát egészben vagy négybe vágva, a tört jéggel tálaljuk.
4. Hűtött levéből remek másnaposság űző koktél készíthető – ehhez csak annyit kell tenni, hogy jól lehűtjük.