Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Kaporral és fokhagymával ízesített, roppanós kovi-ubi

Kovászos uborka készítés lépésről lépésre. Itt a jó idő, ilyenkor érdemes kovászos uborkát készíteni! Ezt a receptemet főleg azoknak ajánlom, akik még nem csináltak ilyet!


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra + érlelés

ADAG

ADAG
10 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű

ÁR

ÁR
Olcsó

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 4.1 / 5. Értékelések: 7

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Glutén

Mentes

Húsmentes Tojásmentes Hozzáadott cukormentes Tejmentes

Hozzávalók

Hozzávalók 5 literes üvegenként:

2,5 kg kovászolni való uborka
1-1,5 liter meleg felöntő víz
3 szelet kenyér
6 csokor friss kapor
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál só

Elkészítés

1. Az üveget, üvegeket jó alaposan, kívül-belül átmossuk forró vízzel, hideg vízzel alaposan kiöblítjük, majd szárazra töröljük.

2. Az uborkákat alaposan megmossuk, mindkét végét levágjuk, majd középső részüket ellentétes irányokból bevágjuk.

3. Az üveg aljára 2 csokor kaprot teszünk, majd hosszanti irányban rárakjuk az előkészített uborkákat.

4. A lerakott uborka rétegre 2 csokor kaprot és vékony szeletekre vágott fokhagymaszeleteket teszünk.

5. Középre 1 szelet kenyeret helyezünk, majd rárakunk egy újabb uborka réteget.

6. Zárásként az uborkák tetejére még 2 csokor kaprot és 2 szelet kenyeret teszünk, felöntjük sós, forró vízzel, és lezárjuk egy tányérral.

Az uborka érlelése:

1. Az üveg alá egy alátétet helyezünk, majd egész napra napsütötte helyre tesszük.

2. A közben kiforrt levet öntsük mindig vissza, vagy pótoljuk sós, meleg vízzel.

3. Nem kell megijedni a tetején lévő uborkák kicsit fakóbbak vagy sárgábbak is lehetnek.

4. 2. nap elteltével már végezhetünk előkóstolást, mert ha sok nap érte lehet, hogy már most jó lesz.

Az uborka tálalása:

1. Az uborkákat az üvegből kivéve egy mély edénybe rakjuk, rászűrjük a levet, és hűtőben így tároljuk.

2. Összetörjük a jeget.

3. A már lehűtött uborkát egészben vagy négybe vágva, a tört jéggel tálaljuk.

4. Hűtött levéből remek másnaposság űző koktél készíthető – ehhez csak annyit kell tenni, hogy jól lehűtjük.

Séftanácsok

Amikor levágjuk az uborkák végeit, próbáljuk egyenlőbb hosszúságúra igazítani méretüket, mert így sűrűbben és illeszthetőbben tudjuk az üvegekbe rakni.

Az esetleg kiforrt levet mindig pótoljuk, hogy a sós víz folyamatosan ellepje az uborkákat.

A felöntő víznek annyira kell sósnak lennie, mint amikor a burgonyát főzzük, tehát ha megkóstoljuk, legyen erőteljesen sós íze.

A sós vizet az uborkára öntés előtt azért érdemes felforralni, mert így az érési folyamat egyből be tud indulni, és az elkészítési idő lerövidül.

Természetesen egyéb más módon is ízesíthetjük az uborkákat, például mustármaggal, egész fehér borssal, még több kaporral vagy fokhagymával, vagy éppen chili paprikával is.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!