A nyári halsütés fortélya lépésről lépésre. A halsütés látszólag egy egyszerű művelet, de van néhány fontos szabály, amelyeket – bármilyen halról is legyen szó – sütés előtt, közben és után is be kell tartanunk.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Drága
Allergének
Mentes
60 dkg lazacfilé
1 dl száraz rosé bor
1 dl tejszín
10 dkg vaj
3 evőkanál szőlőmagolaj a sütéshez
1 citrom leve
3 gerezd fokhagyma
10 dkg cukkini
8 dkg sárgarépa
8 dkg fehérrépa
2 darab babérlevél
1 csokor koriander levél és virág egyben
1 evőkanál nagy szemű tengeri só
1 nagyobb olívás cibatta
1. A szőlőmagolajjal felforrósított serpenyőben elkezdjük sütni a lazac steaket. A felső részét megszórjuk nagy szemű tengeri sóval. Fontos, hogy ne mozgassuk a halat sütés közben. Legalább 2-3 perc, amíg alsó része kérget kap, és meg tudjuk fordítani.
2. A fordítási időt a hal is jelezni fogja nekünk, amikor a lazac steak alsó része márt kifehéredett, egy lapátkanál segítségével, óvatos mozdulatokkal megmozgatjuk, majd megfordítjuk.
3. Miután a hal másik oldalát is 2-3 percig sütöttük, hozzáadjuk a száraz rosé bort, majd megvárjuk, amíg az alkohol elpárolog. Ügyeljünk arra, hogy ne hajoljunk nagyon a serpenyő fölé, mert a felszálló borgőz nagyon forró.
4. Hozzáadjuk a vajat, a babérlevelet, a fokhagymát és a frissen csavart citromlevelet. Közepes lángon még 2-3 percig pároljuk, majd kivesszük a halat a serpenyőből, és félrerakjuk.
5. A visszamaradt, ízes léhez hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott zöldségeket. 4 percig, közepes lángon pirítjuk. Ezt követően a friss, zsenge korianderlevél szárát és a virágot is a zöldségekhez adjuk, majd összekeverjük, és félrehúzzuk a tűzről.
6. Hozzáadjuk a tejszínt, és még egyszer, rövid idő alatt, kis lángos átforraljuk. Ha nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kis vizet is. Akkor jó, ha a zöldségek melletti szósz, mártás sűrűségű.
1. A lazacfiléből eltávolítjuk a szálkákat, majd bőrrel lefelé fordítva, vékony pengéjű, éles késsel 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle.
2. A levágott vastagabb szeleteket középen kettévágjuk úgy, hogy a bőrt már nem vágjuk át, ugyanis ez fogja majd össze a steakünket.
3. A 2 ujjnyi vastag részt ellentétes irányba való kihajtásával megkapjuk a nem mindennapi halformát, amelyet már süthetünk is.
4. Ha nem készítjük el azonnal, rövid időre műanyag fóliába is csomagolhatjuk, de a legjobb az, ha légmentes vákuum zacskóba tesszük.
1. A pirított kenyér (cibatta) szeleteket a meleg, zöldséges mártásba nyomjuk, majd a tányérra helyezzük.
2. A pirított kenyérszeletekre helyezzük a megpárolt, csíkokra vágott zöldségeket.
3. A zöldségekre csúsztatjuk az elkészült lazac steaket.
4. Citrommal, friss koriandervirágokkal díszítjük, majd körbelocsoljuk a mártással.