Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Korianderes lazac steak roséban párolt ropogós zöldségekkel

A nyári halsütés fortélya lépésről lépésre. A halsütés látszólag  egy egyszerű művelet, de van néhány fontos szabály, amelyeket – bármilyen halról is legyen szó – sütés előtt, közben és után is be kell tartanunk.


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc

ADAG

ADAG
4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Drága

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 5 / 5. Értékelések: 1

Allergének

Glutén Hal Tej

Mentes

Tojásmentes Hozzáadott cukormentes

Hozzávalók

60 dkg lazacfilé
1 dl száraz rosé bor
1 dl tejszín
10 dkg vaj
3 evőkanál szőlőmagolaj a sütéshez
1 citrom leve
3 gerezd fokhagyma
10 dkg cukkini
8 dkg sárgarépa
8 dkg fehérrépa
2 darab babérlevél
1 csokor koriander levél és virág egyben
1 evőkanál nagy szemű tengeri só
1 nagyobb olívás cibatta

Elkészítés

1. A szőlőmagolajjal felforrósított serpenyőben elkezdjük sütni a lazac steaket. A felső részét megszórjuk nagy szemű tengeri sóval. Fontos, hogy ne mozgassuk a halat sütés közben. Legalább 2-3 perc, amíg alsó része kérget kap, és meg tudjuk fordítani.

2. A fordítási időt a hal is jelezni fogja nekünk, amikor a lazac steak alsó része márt kifehéredett, egy lapátkanál segítségével, óvatos mozdulatokkal megmozgatjuk, majd megfordítjuk.

3. Miután a hal másik oldalát is 2-3 percig sütöttük, hozzáadjuk a száraz rosé bort, majd megvárjuk, amíg az alkohol elpárolog. Ügyeljünk arra, hogy ne hajoljunk nagyon a serpenyő fölé, mert a felszálló borgőz nagyon forró.

4. Hozzáadjuk a vajat, a babérlevelet, a fokhagymát és a frissen csavart citromlevelet. Közepes lángon még 2-3 percig pároljuk, majd kivesszük a halat a serpenyőből, és félrerakjuk.

5. A visszamaradt, ízes léhez hozzáadjuk a vékony csíkokra vágott zöldségeket. 4 percig, közepes lángon pirítjuk. Ezt követően a friss, zsenge korianderlevél szárát és a virágot is a zöldségekhez adjuk, majd összekeverjük, és félrehúzzuk a tűzről.

6. Hozzáadjuk a tejszínt, és még egyszer, rövid idő alatt, kis lángos átforraljuk. Ha nagyon sűrű lenne, adjunk hozzá még egy kis vizet is. Akkor jó, ha a zöldségek melletti szósz, mártás sűrűségű.

A lazac steak készítése filéből:

1. A lazacfiléből eltávolítjuk a szálkákat, majd bőrrel lefelé fordítva, vékony pengéjű, éles késsel 2 ujjnyi vastag szeleteket vágunk belőle.

2. A levágott vastagabb szeleteket középen kettévágjuk úgy, hogy a bőrt már nem vágjuk át, ugyanis ez fogja majd össze a steakünket.

3. A 2 ujjnyi vastag részt ellentétes irányba való kihajtásával megkapjuk a nem mindennapi halformát, amelyet már süthetünk is.

4. Ha nem készítjük el azonnal, rövid időre műanyag fóliába is csomagolhatjuk, de a legjobb az, ha légmentes vákuum zacskóba tesszük.

A tálalás fortélya:

1. A pirított kenyér (cibatta) szeleteket a meleg, zöldséges mártásba nyomjuk, majd a tányérra helyezzük.

2. A pirított kenyérszeletekre helyezzük a megpárolt, csíkokra vágott zöldségeket.

3. A zöldségekre csúsztatjuk az elkészült lazac steaket.

4. Citrommal, friss koriandervirágokkal díszítjük, majd körbelocsoljuk a mártással.

Séftanácsok

A halsütés látszólag  egy egyszerű művelet, de van néhány fontos szabály, amelyeket – bármilyen halról is legyen szó – sütés előtt, közben és után is  be kell tartanunk.

Nagyon fontos tényező a hal frissessége. Ezt onnan tudjuk a legkönnyebben megállapítani, ha a kopoltyú színe élénkvörös és semmi esetre sem matt vagy világosbarna.

Érdemes  egész halfilét vásárolni, így például a lazacból is.

A fej felőli részét leveshez vagy tésztás, szószos raguhoz, a filé legvastagabb, középső részét például a mostani receptemhez, a hal végét pedig, ami a vízben a legtöbbet mozog, így nagyon tömör, szintén leveshez érdemes felhasználni.

A lazac az egyik legmagasabb zsírtartalmú halak egyike, így roston, grillen vagy akár serpenyőben is nagyon jól elkészíthető.

A legegyszerűbb mártás, ami minden halhoz elkészíthető, az a citromos barna vaj:

  • 10 dkg vajat barnulásig hevítünk, majd félrehúzzuk a lángról, és hozzáadunk 1 citrom kifacsart, hidegre hűtött levét, valamint 1 teáskanál sót. A megsütött, vagy megpárolt halat ezzel a mártással leöntve tálaljuk.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra