Ünnepi desszert lépésről lépésre. Ez a desszert nem bonyolult. Mindenkinek sikerülni fog, valamint látványos és zavarba ejtően finom. Aki nem hiszi, süsse meg!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 15 perc
ADAG
6 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
17 dkg sütőtökpüré
10 dkg liszt
1 teáskanál mézeskalács fűszer-keverék
4 evőkanál darált mák
1 mokkáskanál szódabikarbóna
20 dkg barna cukor
3 egész tojás
50 dkg mascarpone krémsajt
2 darab narancs
5 evőkanál kristálycukor
fél dl víz
1.
Az átszitált lisztet, a fűszer-keveréket, a darált mákot és a szódabikarbonát egy keverőtálban összekeverjük, majd félrerakjuk. A szitálás nagyon fontos, hogy csomómentes tésztát kapjunk.
2. Az egész tojásokat a barna cukorral habosra keverjük. Ez kézzel körülbelül 15 perc, géppel 5 perc. Fordítsunk figyelmet a kihabosításra, mert a tésztánk ettől lesz könnyű és könnyen feltekerhető.
3. A sütőtököt félbevágjuk, magját kikaparjuk, és 180 °C-on 50 percig sütjük. Ezután a sütőtök héját eltávolítjuk, villával összetörjük, majd kihűtve a kihabosított cukros tojáshoz adjuk.
4. A lisztes-mákos keveréket rászórjuk a sütőtökös tojásos alapra és egy keverőlapát segítségével, nagy keverő mozdulatokkal eldolgozzuk benne. Nem kell félni, ha átszitáltuk a lisztet, nem lesz csomós.
5. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az összekevert tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük, majd simító kanál segítségével egyenletesen ujjnyi vastagságúra simítjuk.
6. Az előmelegített sütőben 180 °C-on, légkeveréses funkción, a sütő alsó rács szintjén 12 percig sütjük, ennyi idő alatt a piskótatészta megszilárdul, de nem szárad ki és könnyen feltekerhető lesz.
1. Az alaposan megmosott narancsokat zöldséghámozóval meghámozzuk.
2. A narancs héját vékony pengéjű, éles késsel csíkokra vágjuk.
3. A kristálycukrot, a vizet, a narancsok levét és a narancshéjakat addig főzzük, amíg a folyadék nagy része elpárolog.
4. A megpuhult narancs csíkok 2/3 részét hozzákeverjük a krémsajthoz, 1/3-át pedig félretesszük a díszítéshez.
1. A kihűlt, kisült tésztalapot megkenjük a narancsos krém 2/3-ával, majd a maradékot félretesszük a díszítéshez.
2. A megkent tésztát feltekerjük úgy, hogy a zsírpapírt kézzel lehúzzuk az aljáról. Ügyeljünk arra, hogy a tekerés viszonylag szoros legyen.
3. A tekercset hosszú tálra vagy tálcára tesszük, és a megmaradt narancsos krémmel a tetejét és az oldalát is bekenjük.
4. A tetejét a megmaradt kandírozott naranccsal vagy aszalt gyümölcsökkel díszíthetjük. 10 perc hűtés után szeleteljük.