Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Narancsos-mascarpone-s sütőtök tekercs

Kezdőlap > Receptek > Desszert > Narancsos-mascarpone-s sütőtök tekercs

2019. július 02. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

Ünnepi desszert lépésről lépésre. Ez a desszert nem bonyolult. Mindenkinek sikerülni fog, valamint látványos és zavarba ejtően finom. Aki nem hiszi, süsse meg!


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 15 perc

ADAG

ADAG
6 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Közepes

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 4.4 / 5. Értékelések: 64

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Glutén Tojás Tej

Mentes

Húsmentes

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

17 dkg sütőtökpüré
10 dkg liszt
1 teáskanál mézeskalács fűszer-keverék
4 evőkanál darált mák
1 mokkáskanál szódabikarbóna
20 dkg barna cukor
3 egész tojás

Hozzávalók a krémhez:

50 dkg mascarpone krémsajt
2 darab narancs
5 evőkanál kristálycukor
fél dl víz

Elkészítés

A tészta készítése:

1. Az átszitált lisztet, a fűszer-keveréket, a darált mákot és a szódabikarbonát egy keverőtálban összekeverjük, majd félrerakjuk. A szitálás nagyon fontos, hogy csomómentes tésztát kapjunk.

2. Az egész tojásokat a barna cukorral habosra keverjük. Ez kézzel körülbelül 15 perc, géppel 5 perc. Fordítsunk figyelmet a kihabosításra, mert a tésztánk ettől lesz könnyű és könnyen feltekerhető.

3. A sütőtököt félbevágjuk, magját kikaparjuk, és 180 °C-on 50 percig sütjük. Ezután a sütőtök héját eltávolítjuk, villával összetörjük, majd kihűtve a kihabosított cukros tojáshoz adjuk.

4. A lisztes-mákos keveréket rászórjuk a sütőtökös tojásos alapra és egy keverőlapát segítségével, nagy keverő mozdulatokkal eldolgozzuk benne. Nem kell félni, ha átszitáltuk a lisztet, nem lesz csomós.

5. A sütőt előmelegítjük 180 °C-ra. Az összekevert tésztát sütőpapírral kibélelt tepsire öntjük, majd simító kanál segítségével egyenletesen ujjnyi vastagságúra simítjuk.

6. Az előmelegített sütőben 180 °C-on, légkeveréses funkción, a sütő alsó rács szintjén 12 percig sütjük, ennyi idő alatt a piskótatészta megszilárdul, de nem szárad ki és könnyen feltekerhető lesz.

A krém készítése:

1. Az alaposan megmosott narancsokat zöldséghámozóval meghámozzuk.

2. A narancs héját vékony pengéjű, éles késsel csíkokra vágjuk.

3. A kristálycukrot, a vizet, a narancsok levét és a narancshéjakat addig főzzük, amíg a folyadék nagy része elpárolog.

4. A megpuhult narancs csíkok 2/3 részét hozzákeverjük a krémsajthoz, 1/3-át pedig félretesszük a díszítéshez.

A betöltés folyamata:

1. A kihűlt, kisült tésztalapot megkenjük a narancsos krém 2/3-ával, majd a maradékot félretesszük a díszítéshez.

2. A megkent tésztát feltekerjük úgy, hogy a zsírpapírt kézzel lehúzzuk az aljáról. Ügyeljünk arra, hogy a tekerés viszonylag szoros legyen.

3. A tekercset hosszú tálra vagy tálcára tesszük, és a megmaradt narancsos krémmel a tetejét és az oldalát is bekenjük.

4. A tetejét a megmaradt kandírozott naranccsal vagy aszalt gyümölcsökkel díszíthetjük. 10 perc hűtés után szeleteljük.

Séftanácsok

A darált mákot felhasználás előtt mindig kóstoljuk meg, mert az avasodástól keserű lehet. Ha esetleg pont ilyen van csak otthon, akkor helyettesíthetjük a darált mákot darált dióval is.

A barna cukrot viszont ne helyettesítsük kristálycukorral, mert ennek a desszertnek az az igazán nagy előnye, hogy nem túl édes.

A sütőtök-pürét a hosszúkás alakú kanadai sütőtökből készítsük, mert abból a legfinomabb. Sütés előtt érdemes 1-1 evőkanál kristálycukorral is megszórni a tök fölső részét. Így a megsült töknek lesz egy kellemes karamellás íze is.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!