A karácsonyi lakoma várva várt fogása. A menü koronaékszere. Az ünnepi asztal dísze. Tény, hogy van benne munkaóra, de egy évben egyszer érdemes elkészíteni. Megéri a fáradtságot…. (Figyelem: egy 18 kg-os pulykát készítettem el, ezt a receptet viszont bébi pulykára (3-5 kg) írtam! Kellemes Készülődést Mindenkinek!)
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
3-5 óra
ADAG
6-8 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Nehéz
ÁR
Drága
Mentes
1 darab bébi pulyka (3-5 kg, fej nélkül, zsigerelve, konyhakészen)
3 dl Martini Bianco
2 dara narancs leve
1 liter víz
5 evőkanál szójaszósz
3 gerezd tisztított fokhagyma
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 teáskanál durvára tört fekete bors
1 teáskanál fehér őrölt bors
1 evőkanál rózsabors
5 dkg só
2 darab szeletelt narancs
annyi felöntő hideg víz, hogy ellepje a szárnyast
(kötözőspárga, tű, cérna)
1. A húst jól megmossuk, alaposan áttöröljük, és a maradék szőröket is eltávolítjuk.
2. Vékony pengéjű, éles késsel levágjuk a püspökfalatját.
3. A nyakat is eltávolítjuk, ebből levest is főzhetünk.
4. A pulykát nagyobb edénybe rakjuk, és lábait, szárnyait kilazítjuk.
1. 1 liter vizet felforralunk, majd hozzáadjuk a Martinit és a narancslevet.
2. 5 perc forralás után hozzáadjuk a borskeveréket, a szeletelt fokhagymát és a mézeskalács fűszerkeveréket.
3. Plusz 2 perc forralás után levesszük a tűzről, és a szójaszószt is hozzákeverjük.
4. A páclevet hozzáöntjük a sóhoz, és jól elkeverjük.
1. A pulykát leöntjük a szoba-hőmérsékletű páclével.
2. A páclevet és fűszereit kézzel jól bedörzsöljük a húsba.
3. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje a pulykát.
4. Tetejére narancskarikákat teszünk, majd hűtőben, lefedve 1-2 napig pácoljuk.
5. Deszkára tesszük a páctól kifehéredett szárnyast, és lábait keresztben összekötjük.
6. Nyaküreget és a hasüreget dupla cérnával, tű segítségével bevarrjuk, majd tepsibe tesszük, és 145 °C-on, kg-ként 35 percig sütjük – fóliával való letakarás nélkül -, pecsenyelével locsolgatva.