Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Narancsos, szegfűszeges pulykasült

Kezdőlap > Receptek > Főétel > Narancsos, szegfűszeges pulykasült

2019. december 11. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

A karácsonyi lakoma várva várt fogása. A menü koronaékszere. Az ünnepi asztal dísze. Tény, hogy van benne munkaóra, de egy évben egyszer érdemes elkészíteni. Megéri a fáradtságot…. (Figyelem: egy 18 kg-os pulykát készítettem el, ezt a  receptet viszont bébi pulykára (3-5 kg) írtam! Kellemes Készülődést Mindenkinek!)


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
3-5 óra

ADAG

ADAG
6-8 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Nehéz

ÁR

ÁR
Drága

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 5 / 5. Értékelések: 4

Mentes

Tojásmentes Gluténmentes Tejmentes

Hozzávalók

1 darab bébi pulyka (3-5 kg, fej nélkül, zsigerelve, konyhakészen)
3 dl Martini Bianco
2 dara narancs leve
1 liter víz
5 evőkanál szójaszósz
3 gerezd tisztított fokhagyma
1 teáskanál mézeskalács fűszerkeverék
2 teáskanál durvára tört fekete bors
1 teáskanál fehér őrölt bors
1 evőkanál rózsabors
5 dkg só
2 darab szeletelt narancs
annyi felöntő hideg víz, hogy ellepje a szárnyast
(kötözőspárga, tű, cérna)

Elkészítés

A pulyka előkészítése:

1. A húst jól megmossuk, alaposan áttöröljük, és a maradék szőröket is eltávolítjuk.

2. Vékony pengéjű, éles késsel levágjuk a püspökfalatját.

3. A nyakat is eltávolítjuk, ebből levest is főzhetünk.

4. A pulykát nagyobb edénybe rakjuk, és lábait, szárnyait kilazítjuk.

A pác elkészítése:

1. 1 liter vizet felforralunk, majd hozzáadjuk a Martinit és a narancslevet.

2. 5 perc forralás után hozzáadjuk a borskeveréket, a szeletelt fokhagymát és a mézeskalács fűszerkeveréket.

3. Plusz 2 perc forralás után levesszük a tűzről, és a szójaszószt is hozzákeverjük.

4. A páclevet hozzáöntjük a sóhoz, és jól elkeverjük.

A pulyka pácolása és sütése:

1. A pulykát leöntjük a szoba-hőmérsékletű páclével.

2. A páclevet és fűszereit kézzel jól bedörzsöljük a húsba.

3. Felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje a pulykát.

4. Tetejére narancskarikákat teszünk, majd hűtőben, lefedve 1-2 napig pácoljuk.

5. Deszkára tesszük a páctól kifehéredett szárnyast, és lábait keresztben összekötjük.

6. Nyaküreget és a hasüreget dupla cérnával, tű segítségével bevarrjuk, majd tepsibe tesszük, és 145 °C-on, kg-ként 35 percig sütjük – fóliával való letakarás nélkül -, pecsenyelével locsolgatva.

Séftanácsok

A pulykasütéstől még mindig sokan félnek, vagy azért, mert még nem készítettek  ilyet, vagy már egyszer elrontották és ezért csalódtak benne. Nos, ha kipróbáljátok ezt a pácos verziót, biztosan sikerül szaftos és különleges ízű pulykát készítenetek.

Viszont van még pár szabály:

  1. Az előkészítésnél mindig nézzük meg, hogy kivettük-e a belső alkatrész csomagot, mert a sült nejlontasak nem igazán finom.
  2. A tölteléket nem ajánlom a hasüregbe tölteni, mert mire elkészül a pulyka, teljesen kiszáradhat, inkább a már félig megsült pulyka mellé téve süssük meg.
  3. Felszeletelés előtt mindig várjunk legalább 15 percet, így szebbek lesznek a szeletek, és nem omlik szét a hús.
  4. A nem túl régi sütőknél (10 évnél fiatalabb) nem szükséges a fólia használata, ne takarjuk le sütés közben, valamint locsolgatni is ráér a sütési idő letelte előtt 30 perccel.

Jó Főzést és Kellemes Ünnepeket Kívánok!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra