A pulyka kedvelőinek egy olyan recept, amitől biztos, hogy nem szárad ki a hús. A kapros galuska sem mindennapi étel, akár külön, önálló fogásként is megállná a helyét. Az viszont fontos, hogy szeresd a kaprot.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
40 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
40 dkg pulykamell
16 dkg bacon
2 evőkanál liszt
2 dl tejföl
2 dl víz
1 evőkanál fűszerpaprika
1 mokkáskanál őrölt köménymag
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 mokkáskanál bors
1 mokkáskanál só
20 dkg liszt
1 darab egész tojás
3 darab tojás fehérje
1 csomag finomra vágott kapor
0,5 dl víz
1 mokkáskanál só
vaj
1. Az ujjnyi vastagra vágott pulykamell szeleteket klopfolóval megütögetjük.
2. Sóval, borssal meghintjük, majd két, hosszanti irányban egymás mellé fektetett baconra helyezzük a húst, és alulról felfelé haladva szorosan feltekerjük.
3.
A feltekert húsok végeit megtűzzük hurkapálcikával, és sütőtepsibe téve 180 °C-on 20 percig sütjük.
4. Ezután a baconból kisült zsiradékot kisebb lábasba öntjük, felforrósítjuk, majd elpirítunk benne egy nagy evőkanál lisztet.
5. Ha a zsiradék túl kevés lenne, adunk hozzá még 1 evőkanál libazsírt.
6. Hozzáadjuk a fűszer-paprikát, a köménymagot és a fokhagymát, majd feleresztjük 2 dl vízzel.
7. Habverővel simára verjük és hozzá-adunk 2 dl tejfölt, ízesítjük sóval majd kiforraljuk. Tálalásig félretesszük.
8.
1. Ennek a galuskának az a lényege, hogy mivel több tojásfehérjét használunk, a galuskánk sokkal nagyobbra fog duzzadni és könnyű, habosabb szerkezetű lesz.
2. A galuskához a vizet sóval felforraljuk.
3. A lisztet az egész tojással, a tojásfehérjékkel, a sóval, a vágott kaporral és a vízzel összedolgozzuk, majd vágódeszkáról a kés fokával, tehát nem az élével a lobogó vízbe szaggatjuk.
4. Miután feljött a víz tetejére 1 percig még forraljuk, majd leszűrjük, kevés vajon összerázva a paprikás mártással leöntve a pulyka mellé tálaljuk.