Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Ropogós malackaraj lencsefőzelékkel

Kezdőlap > Receptek > Főétel > Ropogós malackaraj lencsefőzelékkel

2019. december 30. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

Ha nincs lencse újév első napján nincs pénz sem! Tudjátok ugye? Én így készítem a lencsét (nemcsak január 1-én). Kis malachúsit is dobok rá azért, biztos, ami biztos, rajtam ne múljon a család szerencséje.


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 20 perc

ADAG

ADAG
4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Közepes

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés / 5. Értékelések:

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Glutén Mustár Tej

Mentes

Tojásmentes

Hozzávalók

Hozzávalók a lencsefőzelékhez:

fél kg lencse
2 dkg libazsír
1 evőkanál cukor
8 dkg barna cukor
2 evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 evőkanál mustár
8 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 darab babérlevél
1,5 liter hideg víz
2 evőkanál ecet
fél citrom leve
1 mokkáskanál törött bors
1 evőkanál só

Hozzávalók a malachoz (1. változat):

1,5 kg csontos malackaraj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 darab babérlevél
1 dl víz
1 mokkáskanál bors
1 evőkanál só

Hozzávalók a malachoz (2. változat):

1,5 kg csontos malackaraj
1 evőkanál libazsír
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 darab burgonya
1 darab citrom
1 mokkáskanál bors
1 evőkanál só

Elkészítés

1. A libazsíron vagy a malac elősütéséből visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a babérlevelet és a barna cukrot, majd elkaramellizáljuk.

2. Hozzáadjuk a mustárt, a zúzott fokhagymát, és 1-2 percig pirítjuk azért, mert a pirított mustártól lesz igazán pikáns a főzelékünk.

3. Felöntjük hideg vízzel, jól elkeverjük, felforraljuk, majd hozzáadjuk a sót és a törött borsot.

4. Hozzáadjuk a megmosott, előző nap beáztatott és leszűrt lencsét, majd fedő alatt 15-20 percig főzzük.

5. Miután a lencse megpuhult, a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, majd kevergetés közben 2 percig forraljuk.

6. Ízesítjük 2 evőkanál ecettel, fél citrom lével, 1 evőkanál cukorral, és ha szükséges, kevés sóval.

A malacsült elkészítése (1. változat):

1. A beáztatott malackarajt lecsöpögtetjük, tepsibe tesszük a bőrös felével felfelé, és szeletelt vöröshagymát, fokhagymát rakunk köré.

2. Sóval, törött borssal fűszerezzük, és babérlevelet helyezünk a tetejére.

3. Aláöntünk 1 dl vizet, majd 160 °C-on 50 percig sütjük, fontos, hogy sütés közben ne takarjuk le.

4. Miután megsült, legalább 15 percig pihentessük, majd a csontok mellett haladva vágjuk fel.

A malacsült elkészítése (2. változat):

1. A beáztatott malackarajt sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, kevés citromlével megcsöpögtetjük.

2. Libazsíron a bőrös felével kezdve, minden oldalról szép pirosra sütjük.

3. A pirított malacsültet egy sütőtepsibe tesszük, hozzáadjuk a szeletelt vöröshagymát és burgonyát.

4. Víz aláöntése nélkül, alufóliával letakarjuk, és 180 °C fokos sütőben 50 percig sütjük.

Séftanácsok

  • Főzelék: A lencsefőzelék a lepirított mustártól valamint az eltalált édes-savanykás íztől, azaz a cukor és az ecet megfelelő arányától lesz igazán pikáns.
  • Malac: A hús sütésénél mindig az a nagy kérdés, hogy öntsünk-e alá folyadékot, vizet vagy bort, és hogy letakarjuk-e alufóliával. Mind a két megoldás jó lehet, csak más-más módon. A fent említett 2 változat lépéseit betartva biztos, hogy sikerrel fogunk járni. Ami mind a két változatnál előnyös lehet, hogy a malackarajt felhasználás előtt egy napig enyhén sós, hideg vízbe áztatjuk. Ezt a vizet természetesen ízesíthetjük még őrölt köményaggal, egész fahéjjal és fehérborral is.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra