Ha nincs lencse újév első napján nincs pénz sem! Tudjátok ugye? Én így készítem a lencsét (nemcsak január 1-én). Kis malachúsit is dobok rá azért, biztos, ami biztos, rajtam ne múljon a család szerencséje.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 20 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
fél kg lencse
2 dkg libazsír
1 evőkanál cukor
8 dkg barna cukor
2 evőkanál liszt
1 dl tejföl
1 evőkanál mustár
8 dkg vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
2 darab babérlevél
1,5 liter hideg víz
2 evőkanál ecet
fél citrom leve
1 mokkáskanál törött bors
1 evőkanál só
1,5 kg csontos malackaraj
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 darab babérlevél
1 dl víz
1 mokkáskanál bors
1 evőkanál só
1,5 kg csontos malackaraj
1 evőkanál libazsír
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 darab burgonya
1 darab citrom
1 mokkáskanál bors
1 evőkanál só
1. A libazsíron vagy a malac elősütéséből visszamaradt zsiradékon lepirítjuk a finomra vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a babérlevelet és a barna cukrot, majd elkaramellizáljuk.
2. Hozzáadjuk a mustárt, a zúzott fokhagymát, és 1-2 percig pirítjuk azért, mert a pirított mustártól lesz igazán pikáns a főzelékünk.
3. Felöntjük hideg vízzel, jól elkeverjük, felforraljuk, majd hozzáadjuk a sót és a törött borsot.
4. Hozzáadjuk a megmosott, előző nap beáztatott és leszűrt lencsét, majd fedő alatt 15-20 percig főzzük.
5. Miután a lencse megpuhult, a liszttel elkevert tejföllel behabarjuk, majd kevergetés közben 2 percig forraljuk.
6. Ízesítjük 2 evőkanál ecettel, fél citrom lével, 1 evőkanál cukorral, és ha szükséges, kevés sóval.
1. A beáztatott malackarajt lecsöpögtetjük, tepsibe tesszük a bőrös felével felfelé, és szeletelt vöröshagymát, fokhagymát rakunk köré.
2. Sóval, törött borssal fűszerezzük, és babérlevelet helyezünk a tetejére.
3. Aláöntünk 1 dl vizet, majd 160 °C-on 50 percig sütjük, fontos, hogy sütés közben ne takarjuk le.
4. Miután megsült, legalább 15 percig pihentessük, majd a csontok mellett haladva vágjuk fel.
1. A beáztatott malackarajt sóval, borssal, fokhagymával ízesítjük, kevés citromlével megcsöpögtetjük.
2. Libazsíron a bőrös felével kezdve, minden oldalról szép pirosra sütjük.
3. A pirított malacsültet egy sütőtepsibe tesszük, hozzáadjuk a szeletelt vöröshagymát és burgonyát.
4. Víz aláöntése nélkül, alufóliával letakarjuk, és 180 °C fokos sütőben 50 percig sütjük.