Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Tenger gyümölcsei paella

Az egyik legnagyobb népszerűségnek örvendő spanyol fogás ez, ami méltán lett világhíres. Úgy olvastam, hogy a paella Valencia környékéről származik, ahol a halászat és a rizstermesztés egyszerre van jelen…


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
50 perc

ADAG

ADAG
6 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Közepes

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 3.6 / 5. Értékelések: 73

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Rákféle

Mentes

Gluténmentes Hozzáadott cukormentes Tejmentes

Hozzávalók

1 liter húsleves
2 szál sáfrány
1 teáskanál só
3 evőkanál olívaolaj
1 darab közepes méretű vöröshagyma finomra vágva
1 piros kaliforniai paprika apróra kockázva
3 gerezd fokhagyma apróra vágva
200 gramm chorizo kolbász vékonyra szeletelve (kapható a nagyobb szupermarketekben, de nem történik semmi baj, ha hazai kolbásszal helyettesítjük)
500 gramm kerek szemű rizs
200 gramm paradicsom kibelezve, felkockázva
80 gramm zöldborsó
1500 gramm tenger gyümölcsei mix (vagy csak garnéla rák, csak kagyló, tintahal karikák stb…)

Elkészítés

1. Melegítsük elő a sütőt 190 °C-ra.

2. Közepes lángon forraljuk fel a húslevest. Adjuk hozzá a sáfrányt és a sót. Vegyük le a lángról, húzzuk félre, és hagyjuk ázni a sáfrányt legalább 15 percig.

3. Eközben egy serpenyőben hevítsük fel az olajat, adjuk hozzá a hagymát és a kaliforniai paprikát, és pirítsuk körülbelül 5 - 6 percig, amíg a hagyma barnára nem pirul. Ekkor keverjük bele a fokhagymát és a kolbász szeleteket.

4. Most pedig jöhet a rizs! Adjuk a rizst a kolbászos-hagymás–kaliforniai paprikás alaphoz, és gyakori kevergetés mellett, pirítsuk még 4-5 percig.

5. Adjuk hozzá a forró húslevest felét, majd nagy mozdulatokkal keverjük el (vigyázzunk a felcsapódó forró gőzre!!!).

6. Ezt követően szórjuk meg a kibelezett, kockákra vágott paradicsommal és a fagyasztott, kiolvasztott zöldborsóval. Sózzuk ha szükséges.

7. Főzzük közepes lángon 15 percig. Fontos, hogy ne kevergessük. Ez idő alatt a rizs gyönyörűen magába szívja majd a nedvességet.

8. Ha úgy látjuk, hogy már felszívta a folyadékot, adjuk hozzá a maradék húslevest, de továbbra se keverjük csak a serpenyő füleinek hirtelen jobbra-balra mozgatásával oszlassuk el egyenletesen a serpenyő tartalmát.

9. Újabb 5 perc leteltével a serpenyőt áttelepítjük az előmelegített 190 °C-os sütőbe. De előtte még a tenger gyümölcseit szépen elrendezzük a rizs tetején.

10. Mehet a sütőbe 6-10 percre.

11. Akkor van készen az ételünk, ha a rákok, kagylók megfőttek, a rizs pedig a serpenyőnk alján szép barnára karamellizálódott. Ha még nem elég barna a rizs, akkor hagyjuk a sütőben még néhány percig.

12. Frissen vágott citromcikkekkel tálaljuk!

Séftanácsok

Az egész napos munka után az emberek szabad tűz fölött főzték meg a rizst, és lényegében mindent belefőztek, ami csak a kezük ügyébe akadt. Ezért lényegében ahány ház, annyi paella. Ami viszont minden esetben ugyanaz, az a paella főző edény, ami egy széles, ámde lapos vasserpenyő két füllel az oldalán. Ezt helyezik a tűzre és ebben főzik szép lassan a rizst, a zöldségeket, a halat, rákot, kagylót, vagy éppen valamilyen húst, akár mindkettőt. Termesztetésen nincs szükségünk paella sütőre otthon, bőven megteszi egy otthon található tűzálló serpenyő is.

Minden jó paella alapja az alaplé, amivel felöntjük a rizst. Ez igen időigényes előkészítő munkát igényel, ezért ebben a receptemben húslevest használok alapléként. így egyszerűbb lesz elkészíteni az ételt.Ha azonban valaki kedvet kap az alaplé elkészítésére is, a későbbiek folyamán megosztom azt is.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!