Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Szilveszteri készülődés

Kezdőlap > Napok és évszakok > Szilveszteri készülődés

2019. november 14. Szerző: Lázár

A karácsonyi menüsorhoz hasonlóan, a szilveszteri és újévi fogások között is van jónéhány, amely évről évre megjelenik a december utolsó és január első napjának hagyományosan kínált ételei között, ilyen étel például a kocsonya és a korhelyleves.

Ezen napok gasztronómiájára a vagyoni gyarapodáshoz kapcsolódó hiedelmek is rányomják a bélyeget, így egy-két jól megválasztott fogással akár meg is alapozhatjuk jövő évi sikereinket. Számos országban úgy tartják, hogy az aprópénz formájú ételek pénzügyi sikereket hoznak a következő évben, emiatt kerül az asztalokra lencseleves és a lencsefőzelék.

A sertés a jó szerencsét szimbolizálja, ezért vált ezen napok egyik legnépszerűbb főételévé a bőrös sült malac. Az előbbi ételeknek ízletes alternatívája lehet a lencsés lasagne, míg az utóbbinak a mustáros pácban kínált malachúsfalatkák – ezen fogásokkal hagyományőrzők lehetünk, ugyanakkor mégis új ízeket tálalhatunk. A különösen csillogó, ezüstszínű pikkelyekkel rendelkező halfajták, így például a ponty és a hering jó szerencsével kecsegtetnek, de kizárólag éjfél után, mivel félő, hogy korábban elúsznak a szerencsénkkel.

A babonák és a menüsor folytatásaként, desszertként rétest kínáljunk, mert akárcsak a rétestésztát, a gazdagságunkat is hosszúra nyújthatjuk vele. A gyűrű formájú sütemények, például a fánkok, kerek formájú tortácskák és a linzerek az örök körforgásra utalnak, ráadásul a babona szerint ezen édességek fogyasztása után kerekké-teljessé válhat az életünk. A szerencsehozó desszertek kategóriájába tartoznak továbbá azon tradicionális sütemények, kenyérfélék, amelyek közepébe üzenetek, pénzérmék kerültek elrejtésre.

Virsli nélkül aligha van szilveszter, ugyanakkor a mustárral és friss kenyérrel kínált főtt virslitől érdemes elrugaszkodnunk, akár szűk körben, akár nagyobb társasággal, házibuli jelleggel ünnepeljük az újévet. Bátran kínáljunk virslivel készült rakott krumplit, tésztába göngyölt virslit, baconba sült sajtos virslit, vagy virslis krumplis salátát. Bármilyen virslis ételt is készítsünk, mindenképpen ügyeljünk arra, hogy jó minőségű virslit válasszunk, tehát az összetevőkben mindenképpen több hús legyen, mint adalékanyag. A sertésből és a baromfiból készült virslik a legkelendőbbek, de ha van rá lehetőségünk, kóstoljuk meg a mangalicavirslit is.

A szilveszter klasszikus itala a pezsgő, ami elmaradhatatlan eleme az éjféli koccintásnak. A borok kedvelőinek érdemes a szőlőből készült nedűk mellett megkóstolni a magyar termelők által eperből, vagy akár szilvából készült gyümölcsborokat is, amelyek egyébként kiváló kísérői a sülteknek és a desszerteknek.

Már a szilveszteri készülődéskor érdemes az újév első napjára is felkészülni olyan ételekkel, amelyek enyhíthetik az éjszakai italfogyasztás hatásait. A paradicsomturmix segíti az alkohol gyors felszívódását, a savanyú tojásleves közreműködik a szervezet sav egyensúlyának helyreállításában, az előző napról megmaradt lencsefőzelék virslivel leveszi a vállunkról a főzés terhét és gondoskodik a kellő energia bevitelről, a citrom sorbet pedig lehűti a gyomrot, ami ilyenkor nagyon jól esik. Ízekben gazdag, boldog új évet kívánunk!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!