A pizza nem csupán egy tészta, hanem egy olyan étel, ami embereket, nemzeteket, országokat köt össze. A pizzakészítés hagyomány, kultúra és életérzés, ráadásul az ízletes tésztának és a változatos feltéteknek köszönhetően, szinte mindenki szereti.
A pizza készítésében az olaszok verhetetlenek, ezért is volt rendkívüli vállalás és kihívás az, hogy a 2022. április 5-7. között Olaszországban, Pármában megrendezésre került Pizza Világbajnokságon magyar csapat is indult, ráadásul mindegyik verseny-kategóriában (klasszikus pizza, serpenyős pizza, pizza lapáton pizza, gluténmentes pizza) vállaltuk a megmérettetést.
36 nemzet, 700 indulója között pizza duó kategóriában 7. helyen végzett Kovács Lázár-Damu László, 21. lett Takács Márk-Dömők Zsolt párosa.
A Piaggio Pizza Porter Team Hungary-t elismert séfek, tanácsadók, pizza séfek alkották, tagjai: Damu László, Dömők Zsolt, Takács Márk, Paduraru Alexandru, és jómagam.
A versenyen való indulás fő célkitűzése a megmérettetés mellett szokás szerint a magyar alapanyagok külföldi népszerűsítése volt – a versenyre a csapatoknak maguknak kell biztosítaniuk az alapanyagokat -, így fókuszba került a verseny apropóján a TRIVEGA édes eper paradicsom, amelynek cukorfoka vetekszik az olasz paradicsomokéval, a TEBIKE pálpusztai sajt, illetve nem utolsó sorban a YESS! pizzaszósz. A TEBIKE pálpusztai sajt különleges és intenzív ízvilága a terveink szerint változatosságot és nem kis meglepetést okozott a zsűrinek.
Damu Lászlóval (pizza séf) alkotott párosunk a klasszikus kategóriában duóban készítette a Green Cheese névre hallgató, húsmentes pizzát, amiben a grillezett zöldségek és a kerti fűszerek kerültek fókuszba. Ennek a kategóriának a lényege, hogy a pizza séf begyúrja és elkészíti a tésztát, a konyhai séf pedig megalkotja a feltétet, és közvetlenül a zsűri előtt díszíti látványosan és villámgyorsan a versenypizzát.
A feltét különlegességét az adta, hogy ökológiai gazdaságból származó, mini zöldségekkel, mikro salátákkal és fűszerekkel készült, és tartalmazott még pirított pisztáciával és dióval ízesített zöld pesztót, az olasz zsűri számára ismeretlen pálpusztai sajtot, magyar sárga paradicsomot, zöldborsó kaviárt és vargánya gombát. Különleges ízesítőként megjelent még a szezámolaj és a pirított szezámmag is.
Dömők Zsolt és Takács Márk párosa által készített pizza az Ázsia Expressz nevet kapta. A pizza ázsiai fűszereket és ízvilágot vonultatott fel. A magyar sárga snack paradicsomra épülő szószban megjelent a curry, a kókusz, a citromnád, a gyömbér, a kaffer lime levél. Feltétként különleges eper paradicsomból készült kaviár, mikro saláták, sajt, olívaolaj, és nem utolsó sorban tintahal és garnélarák került a pizzára.
A világbajnokság is rámutatott arra, hogy számos tényező befolyásolja azt, hogy mitől lesz magas minőségű a pizza, de a titok a gondosan, hagyományos módszerekkel elkészített tésztában, a minőségi alapanyagokban és a magas hőfokú kemencében rejlik, amelyben kb. 1-1,5 perc alatt el tud készülni a pizza… és mint láthatjátok, nem utolsó sorban a kreatív, designos tálaláson, prezentáción is sok múlik…
A magyar csapat kapott még egy elismerést, mégpedig a Best Art Design díjat is elhozhattuk a rangos versenyről.
A felkészülésünket és a szereplésünket nagy médiaérdeklődés övezte, számos televízió és rádió interjú készült, valamint sok újságcikk került publikálásra – a teljesség igénye nélkül:
TV2 Mokka – Magyar pizza nyert rangos elismerést a pizza világbajnokságon
TV2 Mokka – Így készült el a konyhában Kovács Lázár díjnyertes magyar pizzája
Life Tv – Elképesztő sikert aratott a magyar csapat a pizza vb-n
Retro Rádió – Bochkor – Interjú a verseny után
Trademagazin.hu – Best Art Design díjat nyert a magyar csapat a bemutatott pizzákkal
Turizmusonline.hu – Rangos díj a magyar csapatnak az olaszországi pizza vb-n
Metropol.hu – Elképesztő sikert ért el Lázár séf és csapata a pizza-világbajnokságon
Rendezvenyvilag.hu – Rangos díj a magyar csapatnak az olaszországi pizza vb-n
Ripost.hu – Elájultak az olaszok Kovács Lázár pizzájától
Blikk.hu – A külföldiek közül a magyarok voltak a legjobbak a pizza-világbajnokságon
Turizmusonline.hu – Magyar csapat indul a pizza világbajnokságon
Magyarkonyhaonline.hu – Pálpusztaival indul a magyar csapat a pizza vb-n
Mindmegette.hu – A pizzakészítők akik szembe szállnak a világ legjobbjaival
Retro Rádió – Bochkor – Interjú a verseny előtt
A verseny után Pontedera felé vettük az irányt, ahol ellátogattunk a Piaggio gyárba, ahol a Piaggio Porter haszongépjárművek is készülnek. Az NP6 modellelnevezésű kisteherautó szolgált alapul annak a pizzakészítő autóvá való átalakításnak, amelynek révén a világbajnok pizza Magyarországon is számos helyen megkóstolhatóvá válik. Néhány héten belül ugyanis országjáró körútra indulok a pizzaautóval. A gyár mellett lévő Piaggio Múzeumba is ellátogattunk, ahol érdekes látnivaló biztosított számukra a márka 135 éves történelme, melyből egyébként 75 éve már haszongépjárműveket is gyártanak.
Természetesen azt sem mulasztottam el, hogy a kis olasz város központjában készítsek el egy főzővideót, valamint készült az egész olaszországi útról egy utazó-videó is, bemutatva a verseny felkészülésünket támogató szponzorokat és azok termékeit is.
A Piaggio Pizza Porter Team Hungary ezúton is szeretne köszönetet mondani a csapat szponzorainak, akik végig mellettünk álltak, és akiknek a segítségével és támogatásával méltó módon képviselhettük Magyarországot.
Köszönjük:
külön köszönet illeti meg a főtámogatónkat, a magyarországi PIAGGIO PORTER haszongépjárművek importőrét, a Grand Automotive Kft.-t a csapatunk felkészülésének folyamatos támogatásáért, valamint azért, hogy a rendelkezésre bocsátott autókkal kényelmesen utazhattunk a világbajnokságra. Molnár Viktor Ügyvezető Igazgató Úr ezen felül azt is lehetővé tette, hogy a Piaggio gyárból egy vadonatúj Piaggio Portner NP6 pizzasütő food truckkel térhessünk haza Olaszországból…