Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

„Nincs lehetetlen” – Pizza Világbajnokság 2023

Kezdőlap > Pizza Világbajnokság > „Nincs lehetetlen” – Pizza Világbajnokság 2023

2023. április 21. Szerző: Lázár

A Magyar Pizzaválogatott a sikeres 2022-es szereplést követően, 2023-ban is vállalta a megmérettetést az Olaszországban, Pármában, a jubileumi, 30. alkalommal megrendezett Pizza Világbajnokságon. A Magyar Pizzaválogatott tisztességesen helytállt 52 ország több mint 1.000 résztvevője és közel 700 pizzaséfe között.

9 magyar páros indult az egyik legnépszerűbb versenyszámban, melyben a konyhai séf – pizza séf párosa duóban készítik a versenypizzát. Ennek lényege, hogy a pizza séf begyúrja és elkészíti a tésztát, a konyhai séf pedig megalkotja a feltétet, és közvetlenül a zsűri előtt díszíti látványosan és villámgyorsan a versenypizzát.

A 2023-as Magyar Pizzaválogatott különlegessége, hogy bővített csapatlétszámmal igyekeztünk minden lehetséges kategóriában elindulni, több mint 20 magyar vett részt a versenyen, valamint egy látássérült versenyző is csatlakozott a csapatunkhoz, Karvai Sándor személyében.

Sanyinak régi vágya volt, hogy velem együtt főzzön, de azt álmában sem gondolta volna, hogy kijuthat egy pizza világbajnokságra, mint versenyző.

Sanyi születése óta vakon éli az életét, azonban ez egyáltalán nem akadályozza abban, hogy elképesztő rekordokat állítson fel. Vezetett sportautót, kamiont, néhány éve pedig motoron tett meg egy kört a Hungaroringen. Amikor nem Guiness rekordokat állít fel, rádiós műsorvezetőként dolgozik. Feleségével, Anitával országszerte járnak iskolai előadásokat tartani.

Mivel Sanyi rendkívül elszánt volt, és ezt már a konyhában is bizonyította, a Magyar Csapattal úgy döntöttünk, hogy mindent megteszünk Sanyi profi felkészítéséért, és lehetőséget biztosítunk számára álma megvalósításához.

A Csapat tagjai be akarták bizonyítani azt is, hogyha professzionális és elismert felkészítő szakemberek kezébe kerül egy tanonc, akkor megfelelő elszántsággal és akarattal, akár néhány hónap alatt is sikerülhet a megfelelő felkészülés a világbajnokságra a Pizza due, azaz a párban készített pizza kategóriában való indulásra.

A 2023-as magyar csapatnak ráadásul magasan volt a léc, hiszen a 2022-es világbajnokságon való kiváló szereplést (ami a megtisztelő 7. helyezés volt), nem könnyű feladat túlteljesíteni. Szinte lehetetlen, de sem Sanyi, sem a Magyar Pizzaválogatott nem ismeri ezt a szót – példát mutatva ezzel mindenkinek: “Nincs lehetetlen!” 

Sanyi felkészítésében mellettem még közreműködött: Sipos Dóra, akivel közösen indultak a Due kategóriában, valamint Raveczky Miklós, Simon Dániel, Damu László, Dömők Zsolt, Takács Márk és Paduraru Alexandru.

Dóri és Sanyi versenytémájuknak a Világbékét határozták meg, így nem csak a páros, de a pizza témája is felkeltette a hazai és a nemzetközi sajtó figyelmét.

Párosuk a due kategóriában a rendkívüli 44. helyezést érte el.  Céljuk az volt, hogy a jubileumi 30. pizzavilágbajnokságon bemutassák azt a pizzát, amit egyszerűen bárki el tud készíteni, akár még vakon is. Az, aki elkészíti ezt a pizzát, vagy az, aki épp ezt eszi, ki tudja fejezni a béke iránti vágyát. Remélik, hogy a jövőben minél több pizzaiolo csatlakozik ehhez a kezdeményezéshez, és minél több pizzéria és étterem teszi majd fel étlapjára a békepizzát.

Takács Márk pizzamesterrel közös párosunk 13. lett, ezzel az eredménnyel 2023-ban a magyar mezőnyben a legelőkelőbb helyezést értük el duó kategóriában. Versenymunkánk témája Mexikó volt. Az általunk kiemelt alapanyag a paradicsom, és igyekeztünk a lehető legfrissebb ízkombinációkat és különlegesen ropogós textúrákat a pizzára varázsolni úgy, hogy közben egy kis magyaros ízvilág is jelen legyen munkánkban. A felkészülést nehezítette a sérülésem, amikor az egyik gyakorlás során súlyosan megvágtam a kezemet.

A magyar duók további eredményei:

  • Marchut Szabolcs-Boros Enikő 14.
  • Simon Dani – Raveczky Miki 23.
  • Szabi a pék – Gáspár Krisztián 26.
  • Botos Gergő – Kiss Sándor 32.
  • Damu László – Dömök Zsolt 36.
  • Karvai Sándor – Sipos Dóri 44.
  • Paduradu Alexandru – Pomázi Péter 46.
  • Jancsa Jani – Bartha Ricsi 49.

Azt hiszem mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nagyon jó pár nap van a hátunk mögött, rengeteg élménnyel és tudással gazdagodtunk.

Ízelítő a médiamegjelenéseinkből:

TV2 – Mokka

Hír Tv – Napindító

TV2 – Mokka 

RTL Klub – Fókusz

TV2 – Mokka

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani a Csapat szponzorainak:

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!