Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Gasztrokalandozásaim Dél-Burgenlandban

Kezdőlap > Utazás > Gasztrokalandozásaim Dél-Burgenlandban

2020. május 12. Szerző: Lázár Fotó: Melinda Fotó: Österreich Werbung/Egyed Melinda

2020. év elején felkerekedtünk Melindával, és elindultunk Burgenlandba egy kis “pihenős” gasztro hétvégére. Ritkán tudunk kettesben elszabadulni otthonról, így igyekeztünk a lehető legtöbb tartalommal megtölteni a hétvégét. Mivel szeretjük a hasunkat, és a jó borokat sem vetjük meg, kiderült, hogy a legjobb helyre indultunk. Természetesen nem vaktában lövöldöztünk, ajánlások alapján kóstoltuk végig Burgenland déli részét. Én pedig szívesen osztom meg Veletek utazásunk állomáspontjait, sőt egyenesen ajánlom meglátogatásukat!

Gasztrokalandozás Dél-Burgenlandban

Kevesebb, mint három óra autózás után meg is érkeztünk az első állomásunkra Eberauba, a Weinek’s Schenkhausba. Isteni finom fogásokkal kényeztettek minket. A csülköt egyenesen ajánlom, kötelező, ha arra jártok! Ebédünket az egyszerű, de nagyszerű elv jellemezte. Saját termelésű, készítésű alapanyagok felhasználásávó született gazdag, házias ízek. A hely séfje egyébként magyar, így nincs is min csodálkozni a finom ízeket illetően.

Weinek’s Schenkhaus

Weinek’s Schenkhaus

Az étterem tulajdonosa egyébként Martin Weinek, aki nem más, mint az annak idején nagy sikerrel futó Rex felügyelő egyik állandó szereplője, Kunz. Ő az a nyomozó, akitől a kutya mindig ellopta a parizeres császárzsömlét. Emlékeztek? Mielőtt ide ellátogatnátok, ellenőrizzétek a honlapjukon a nyitva tartást, mert nincsenek mindig nyitva. Mutatom, hogy mivel kényeztettek minket:

 

Meleg töpörtyű babsalátával és savanyított lila hagymával

Házi sonka sárgadinnyével

Házi Brie sajt szőlővel

Kívül ropogós, belül omlós csülök szalvéta gombóccal és házi savanyúsággal

Teli hassal és élménnyel keltünk útra megint. Irány az Avita Resort szálloda, ami innen már csak 20 perc autóút volt. Leesett az állunk, amikor megérkeztünk. Azt tudtuk, hogy egy wellness szállodába jövünk, de hogy ekkora, arra nem számítottunk. Hatalmas wellness részleg, több mint húsz szauna, köztük a jég szauna, ahol -5 és -10  °C között van a hőmérséklet. Természetesen ki kellett próbálnom. De előtte kipróbáltuk a páros masszázst, ami szintén nagy élmény volt. Szaunázás után pedig úsztunk egy jót, majd heverésztünk estig a kényelmes nyugágyakon. Jól kiszívott minket a víz, így farkas éhesen érkeztünk a vacsorára.

Avita Resort – Wellness részleg

A felszolgálók és a konyhai személyzet nagy része itt is magyar volt, így rögtön otthon éreztem magam, mikor magyarul köszöntek rám. Az italválasztást illetően a felszolgálóra bíztuk magunkat, aki egy csak és kizárólag Burgenlandra jellemző itallal, az uhudler frizzantéval kezdte a borsorunkat. Ez a piros színű, habzó bor csak és kizárólag ebben a régióban készül, sőt nem is akárki készítheti, hanem csak az engedéllyel rendelkező borászatok. Nagyon különleges íze van, és nagyon itatja magát, úgyhogy vigyázat! A vacsora pazar volt. Minden földi jóval megpakolt tálakról válogathattunk. Sonkák, sajtok, zöldségek, saláták, halak nagy tálcákra kipakolva. A chefingekben pedig a főtelek hatalmas választéka fogadott. Itt is jó ízekkel találkoztunk, rendkívül jól laktunk.

Avita Resort – Étterem

A másnapi reggeliben sem csalódtunk. Ami szem szájnak ingere itt megtalálható volt. Külön kiemelném a gyümölcsprés jelenlétét, amit kiraktak a vendégtérbe, amin a vendég saját maga készíthette el a reggeli italát. A gép mellé természetesen ízlésesen elrendezve a sokféle gyümölcs és zöldség.

E-bike túra

Kellett is a laktató reggeli, mert indult az e-bike túra. A szálloda recepciójánál  felvettük a bringákat, kaptunk egy gyors eligazítást, hogy merre érdemes menni. Mentünk pár próbakört a szálloda parkolójában, majd az erdő felé vettük az irányt.

E-bike túra

Ebédre a Csencsits fogadóba volt asztalfoglalásunk, ami egy Harmisch nevezetű falucskában van. A fogadó tulajdonosa Jürgen Csencsits, aki egyben a séf is. Nagyon közel áll hozzám a főzési stílusa, az ízei. Az étterem nagyon hangulatosan, otthonosan van berendezve,  erősen érződik a tulajdonos házaspár stílusa, személyisége. Kedvencem a mosdókhoz levezető lépcső felett található fotó.

A mosdókhoz levezető lépcső felett található fotó

A konyhán dolgozó szakácsok egyébként itt is magyarok, illetve a felszolgálónk Géza is. Egy “laza” hétfogásos menüsorral készült Csencsits úr.

Marhapofa mogyorós-diós rétessel, amit a séf szolgált fel nekünk

Halászlé ázsiai beütéssel

Pisztráng brokkolival

Jürgen Csencsitsel, a tulajdonossal

Melindával, a feleségemmel

Gézával, a sommelierrel

Csencsits úrral és a magyar csapattal

Késő délután volt már, mikor végeztünk az ebédünkkel, de még ekkor sem volt megállás. Jó kis csokival készültünk “lefojtani” a laza ebédünket. A Spiegel praliné manufaktúra felé vettük az irányt, ami épp a szállodánk mellett helyezkedett el. Már meg sem lepődtem, amikor érkezésünkkor kedves magyar köszöntés fogadott. A műhely tulajdonosának Sandra Spiegelnek a jobb keze ugyanis szintén magyar. Nagyon kedves fogadtatásban részesültünk. Elmélyültünk kicsit a praliné készítés tudományában, kezdve onnan, hogy honnan szerzik be a kakaóbabot, a különböző műhelytitkokon át az ízesítésig, töltelékekig.

Spiegel praliné manufaktúra

Spiegel praliné manufaktúra

Spiegel praliné manufaktúra

Amit még mindenképpen szeretnék megemlíteni a dél-burgenlandi régióról az a boraik. Nagyon sokat fejlődött az utóbbi években az osztrák borászat. A borászok elmondása szerint a sikerük titka abban van, hogy jól alkalmazzák a külföldön szerzett tapasztalatokat és a modern technológiákat. Lehetőségünk volt ebbe szó szerint belekóstolnunk, és a tapasztalataim alapján szívből ajánlom mindenkinek, hogy kóstolja ennek a régiónak a borait!

Zárszóként csak annyit mondanék, hogy mindenképpen tegyétek fel a bakancs listátokra Dél-Burgenlandot, mert tényleg nagyon közel van, a táj gyönyörű, a vendéglátás és a fogadtatás nagyon barátságos, az ízek mennyeiek, és rengeteg programot ajánlanak mindenkinek, legyen az egy fullos relax program vagy aktív kikapcsolódás.

Gasztrokalandozás Dél-Burgenlandban

A gasztrokalandozás videó verziója – 1. rész:

A gasztrokalandozás videó verziója – 2. rész:

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!