2023. május 5-6. között, több mint 20 versenyző részvételével került megrendezésre a Piaggio Pizzakészítő Bajnokság a Tavaszi Food Truck Show keretein belül Budapesten, a Kincsem Parkban.
A rendezvény ötletgazdája és főszervezőjeként a hazai bajnokság megszervezésével és lebonyolításával a célom a fiatal pizzaszakácsok támogatása, fejlődésének elősegítése volt a versenyzésen keresztül. Bizonyítási és rutinszerzési lehetőséget és motivációt nyújtva azoknak, akik még nem tudnak elindulni a világbajnokságon. Az 1.000.000 Ft összdíjazású egyfordulós versenyen Magyarország legszebb és legfinomabb pizzájának készítőjét kereste a zsűri.
A versenyzőknek a versenyhelyszínen biztosított munkaállomáson, 15 perc alatt, önállóan, a versenyző által hozott, 250 g-os pizzatésztából és feltétből kellett minél kerekebb és minél ízletesebb pizzát készíteni. A tészták súlya egy Thermomix készülékben kerültek lemérésre, a pizzák pedig egy elektromos Cozze 17 pizzakemencében kerültek megsütésre a szakmai zsűri, a sajtó és a verseny közönsége előtt.
A konyhai zsűri tagjai:
A kóstoló zsűri tagjai:
A verseny szórakoztató és látványos volt.
A kiváló hangulatról Kaszás Géza, mint a rendezvény házigazdája gondoskodott, Apró séf pedig a pizzatésztát bűvölte akrobatikus pizza show keretében.
A versenyen a várakozásokat messze felülmúlva szebbnél szebb és finomabbnál finomabb versenymunkák születtek.
Legtöbb pontot elérő versenyző:
Legfinomabb pizza készítője:
Legszebb pizza alkotója:
A verseny I. helyezettje, Szabó Sándor debreceni pizzaszakács. Azért választotta ezt a szakmát, hogy másoknak is örömet szerezhessen azzal, amit alkot. Eleinte street food éttermekben dolgozott, később pedig a la carte szakács lett. Mára már a pizzázás teszi kerekké a napjait. Rengeteg gyakorlás, kísérletezés. A la carte szakácsként és pizzaszakácsként is a „farm to table” koncepció áll hozzá a legközelebb, a versenypizzáján is ez szerepelt, egy kis molekuláris gasztronómiával fűszerezve.
Versenyek nélkül nincs fejlődés, ez a vendéglátás egészére és természetesen a pizzakészítész művészetére is értendő. Hálás vagyok, hogy összefogott a szakma, és újabb lehetőségeket tudtunk biztosítani a fiatal, feltörekvő pizzaiolok számára is. Kiváltképpen köszönjük főtámogatónknak, a Piaggio City Truck forgalmazójának, a Piaggio Haszongépjárműnek.
Minden várakozásunkat felülmúlta a hatalmas érdeklődés, a versenyzők száma, és a versenymunkák színvonala.
A terveink szerint a bajnokság folytatódni fog. Helyszínek és időpontok hamarosan. Ami már biztos, hogy a pizzakészítést profin, hivatászszerűen űzők és a hobbi pizzakészítők külön kategóriában fognak versenyezni.
Ízelítő a médiamegjelenéseinkből:
Akiknek a támogatása nélkül nem jöhetett volna létre a Bajnokság:
valamint:
Mariann konyhája – Ízek és hagyomány Thermomixben
P7 Pizza powered by Piaggio & Lázár Chef