Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Barackos-túrós kalácsbejgli

Kezdőlap > Receptek > Tejszív > Barackos-túrós kalácsbejgli

2020. december 17. Szerző: Lázár

A karácsonyi készülődést segítendő hoztam Nektek egy igazán ütős sütemény receptet, aminek a neve is már elmond szinte mindent: Barackos-túrós kalácsbejgli. Ez nem tévedés, a kalács puhaságát ötvöztem a bejgli omlósságával, valamint a baracklekvár és rögös túró ízvilágával. Tudtátok, hogy a rögös túró egy igazi, magyar specialitás? Jellegzetes íze és állaga különbözik a más országokban kapható verzióktól, ebben a formában csak Magyarországon létezik. Ezúton szeretném felhívni a figyelmetek a Tejszív emblémára is, ami nem egy márka, hanem a Tej Terméktanács védjegye. Ha egy tejtermék csomagolásán látod, biztos lehetsz benne, hogy magyar termék, csak és kizárólag tejből vagy annak melléktermékeiből készült (író, savó).


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra

ADAG

ADAG
2 rúd

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű

ÁR

ÁR
Olcsó

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 3.9 / 5. Értékelések: 42

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Dióféle Glutén Tojás Tej

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

4 darab egész tojás
14 g porélesztő (2 csomag, 7 g/csomag)
3 cl langyos víz
3 cl tej
500 g liszt
100 g kristálycukor
1 mokkáskanál vaníliás porcukor
140 g olvasztott vaj
1 csipet só

Hozzávalók a töltelékhez:

500 g rögös túró
2 darab (tojás fehérje és sárgája)
100 g kristálycukor
5 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál púpozott vaníliás porcukor

Valamint:

6 evőkanál baracklekvár
3 evőkanál durvára tört dió
1 darab egész tojás a tészta kenéséhez
porcukor a tálaláshoz

Elkészítés

1. Először összeállítjuk a tölthető tésztát, amiben ötvözzük a kalács és a bejgli receptjét. A porélesztőt egy kis tálkába öntjük, hozzáadjuk a langyos vizet, majd jól elkeverjük.

2. A tojásokat felütjük, az egész tojásokat egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a kristálycukrot, a vaníliás porcukrot, az olvasztott vajat, majd a langyos vízzel elkevert porélesztőt is.

3. Megsózzuk, és kézzel vagy konyhai robotgéppel pár perc alatt jól elkeverjük.

4. A tésztát szobahőmérsékleten, 30 percig pihentetjük.

5. Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez felütjük a tojásokat, és elválasztjuk: a tojássárgákat félretesszük, a tojásfehérjéket habosra verjük.

6. A rögös túróhoz hozzáadjuk a felvert tojásfehérje habot, a tojássárgákat, a kristálycukrot, az olvasztott vajat és a vaníliás porcukrot.

7. A konyhapultot belisztezzük, ezután kinyújtjuk rajta a megkelt (puha, lágy) tésztát, majd kettévágjuk a tésztát.

8. Az első rúdhoz az egyik tésztát megkenjük baracklekvárral, és a lekvárt szépen elsimítjuk a tészta teljes felületén.

9. Ezután jöhet a túrós-tojásos töltelék fele, amit szintén egyenletesen eloszlatunk, majd megszórjuk a dió felével.

10. A tészták kenéséhez felütünk egy egész tojást, majd felverjük.

11. A tésztát elkezdjük feltekerni. Ehhez a tészta szélét felhajtjuk (körülbelül 1-2 cm-es szélességben), ujjal lenyomkodjuk, majd a felhajtott tésztacsíkot megkenjük a felvert tojással.

12. Ezután megint hajtunk rajta, majd a felhajtott részt megkenjük a felvert tojással. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg teljesen felhajtjuk a tésztát.

13. Miután felhajtottuk, átforgatjuk a rudat, hogy a tészta vége kerüljön alulra, majd a tészta végeit eldolgozzuk, és aláhajtjuk a tészta végeket.

14. A feltekert tészta rudat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.

15. A tészta másik felével megismételjük a folyamot (lekvár, túrós-tojásos töltelék, dió, feltekerés, kenés), majd azt is a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.

16. Mindkét feltekert tészta rudat megkenjük a felvert tojással.

17. A kirepedés megakadályozásához egy ollót lisztbe mártunk, majd azzal kétszer végigvágjuk (megcsipkedjük "motívum" kialakításával) a rudak teljes felületét, így a lyukakon keresztül a felesleges gőz el fog tudni távozni.

18. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.

19. A feltekert tészta rudakat az előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.

20. Miután megsült, pár percig pihentetjük, majd szeletekre vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.

Készítsük el együtt!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!