A karácsonyi készülődést segítendő hoztam Nektek egy igazán ütős sütemény receptet, aminek a neve is már elmond szinte mindent: Barackos-túrós kalácsbejgli. Ez nem tévedés, a kalács puhaságát ötvöztem a bejgli omlósságával, valamint a baracklekvár és rögös túró ízvilágával. Tudtátok, hogy a rögös túró egy igazi, magyar specialitás? Jellegzetes íze és állaga különbözik a más országokban kapható verzióktól, ebben a formában csak Magyarországon létezik. Ezúton szeretném felhívni a figyelmetek a Tejszív emblémára is, ami nem egy márka, hanem a Tej Terméktanács védjegye. Ha egy tejtermék csomagolásán látod, biztos lehetsz benne, hogy magyar termék, csak és kizárólag tejből vagy annak melléktermékeiből készült (író, savó).
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra
ADAG
2 rúd
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Allergének
4 darab egész tojás
14 g porélesztő (2 csomag, 7 g/csomag)
3 cl langyos víz
3 cl tej
500 g liszt
100 g kristálycukor
1 mokkáskanál vaníliás porcukor
140 g olvasztott vaj
1 csipet só
500 g rögös túró
2 darab (tojás fehérje és sárgája)
100 g kristálycukor
5 dkg olvasztott vaj
1 evőkanál púpozott vaníliás porcukor
6 evőkanál baracklekvár
3 evőkanál durvára tört dió
1 darab egész tojás a tészta kenéséhez
porcukor a tálaláshoz
1. Először összeállítjuk a tölthető tésztát, amiben ötvözzük a kalács és a bejgli receptjét. A porélesztőt egy kis tálkába öntjük, hozzáadjuk a langyos vizet, majd jól elkeverjük.
2. A tojásokat felütjük, az egész tojásokat egy keverőtálba öntjük, hozzáadjuk a tejet, a lisztet, a kristálycukrot, a vaníliás porcukrot, az olvasztott vajat, majd a langyos vízzel elkevert porélesztőt is.
3. Megsózzuk, és kézzel vagy konyhai robotgéppel pár perc alatt jól elkeverjük.
4. A tésztát szobahőmérsékleten, 30 percig pihentetjük.
5. Közben elkészítjük a tölteléket. Ehhez felütjük a tojásokat, és elválasztjuk: a tojássárgákat félretesszük, a tojásfehérjéket habosra verjük.
6. A rögös túróhoz hozzáadjuk a felvert tojásfehérje habot, a tojássárgákat, a kristálycukrot, az olvasztott vajat és a vaníliás porcukrot.
7. A konyhapultot belisztezzük, ezután kinyújtjuk rajta a megkelt (puha, lágy) tésztát, majd kettévágjuk a tésztát.
8. Az első rúdhoz az egyik tésztát megkenjük baracklekvárral, és a lekvárt szépen elsimítjuk a tészta teljes felületén.
9. Ezután jöhet a túrós-tojásos töltelék fele, amit szintén egyenletesen eloszlatunk, majd megszórjuk a dió felével.
10. A tészták kenéséhez felütünk egy egész tojást, majd felverjük.
11. A tésztát elkezdjük feltekerni. Ehhez a tészta szélét felhajtjuk (körülbelül 1-2 cm-es szélességben), ujjal lenyomkodjuk, majd a felhajtott tésztacsíkot megkenjük a felvert tojással.
12. Ezután megint hajtunk rajta, majd a felhajtott részt megkenjük a felvert tojással. Ezt a folyamatot addig ismételjük, amíg teljesen felhajtjuk a tésztát.
13. Miután felhajtottuk, átforgatjuk a rudat, hogy a tészta vége kerüljön alulra, majd a tészta végeit eldolgozzuk, és aláhajtjuk a tészta végeket.
14. A feltekert tészta rudat sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
15. A tészta másik felével megismételjük a folyamot (lekvár, túrós-tojásos töltelék, dió, feltekerés, kenés), majd azt is a sütőpapírral kibélelt tepsibe tesszük.
16. Mindkét feltekert tészta rudat megkenjük a felvert tojással.
17. A kirepedés megakadályozásához egy ollót lisztbe mártunk, majd azzal kétszer végigvágjuk (megcsipkedjük "motívum" kialakításával) a rudak teljes felületét, így a lyukakon keresztül a felesleges gőz el fog tudni távozni.
18. A sütőt előmelegítjük 170 °C-ra.
19. A feltekert tészta rudakat az előmelegített sütőben 20-25 percig sütjük.
20. Miután megsült, pár percig pihentetjük, majd szeletekre vágva, porcukorral megszórva tálaljuk.