Az ünnepi asztal nélkülözhetetlen finomságai a különböző desszertek, édességek. A legnépszerűbb sütemény a diós és a mákos bejgli, a mézeskalács valamint a zserbó. Ezek elkészítése kicsit hosszabb időt vesz igénybe, de megéri a saját magunk általi elkészítése, hiszen biztos sikert arathatunk házi készítésű meglepetéseinkkel a családi összejöveteleken – természetesen ezen édességeket nem csak a vendégvárók, hanem a meghívottak is elkészíthetik, átvállalva a háziaktól a desszert elkészítését, de emellett remek kísérő ajándék is.
A szenteste klasszikus süteménye a mákos bejgli, mely különösen kedves édesség lehet külföldről hazalátogató rokonaiknak, akiknél (esetlegesen) nem lehetséges a mák felhasználása, fogyasztása. Először is a bejgli tésztáját készítjük el, ehhez 1 dl langyos tejben 1 dkg cukorral felfuttatjuk az élesztőt (1 dl). Lágy tésztát gyúrunk 1 kg lisztből, 50 dkg vajból, 7 dkg cukorból, 1 csipet sóból, 3 dl tejből és a felfuttatott élesztőből, majd megdagasztjuk – ehhez a „konyhai mutatványhoz” érdemes robotgépet használnunk, mivel kézzel körülbelül háromnegyed órát kell dagasztanunk, géppel ez az idő több mint a felére csökkenthető. A tésztát 1 órán át kelesztjük. Eközben készítsük el a tölteléket: 2 dl tejbe beleteszünk 10 dkg cukrot, 15 dkg mákot és megfőzzük (cca. 10-15 percig), majd lehűtjük. Az 1 órán át kelesztett tésztát kettévágjuk, átgyúrjuk és két, 1 cm vastagságú téglalapot nyújtunk belőle. A tésztát megkenjük a kihűlt mákos (vagy diós) töltelékkel és feltekerjük. Megkenjük tojással és villával megszurkáljuk. 25-30 percet pihentetjük, majd 180 C fokos sütőben 45 percig sütjük. Vékonyan szeletelve tálaljuk.
Nem csak az ünnepi asztalra kerülhet édesség, hanem magára a karácsonyfára is, az egyik legnépszerűbb ilyen csemege a francia eredetű szaloncukor, a csokoládé bevonatos, színes, csillámló selyempapírba csomagolt cukorka.
Mézes karácsonyfadísz – 25 dkg mézet összekeverünk 5 dkg margarinnal, 1 citrom levével, valamint néhány csipetnyi őrölt fahéjjal és szegfűszeggel, majd félrerakjuk. Egy másik edényben 25 dkg darált mandulát (vagy mogyorót, esetleg diót) összekeverünk 50 dkg liszttel és 1 csomag sütőporral, majd hozzákeverjük a mézes masszát és a 15 dkg cukrot – alaposan elkeverjük. Kilisztezzük a gyúródeszkát, majd fél cm vastagra nyújtjuk a tésztánkat, melyből különböző formákat szaggatunk. Mandulaszemekkel díszítjük, majd kimargarinozott, kilisztezett tepsire fektetve 180 OC fokos sütőben 15 percig sütjük. Miután megsült, cérnára fűzzük, majd a karácsonyfánkra akasztjuk.
Csokoládés függelék – 3 tojásfehérjével 50 dkg porcukrot simára keverünk, majd hozzáadunk 20 dkg reszelt csokoládét és 1 csomag vaníliás cukrot. A masszát kinyújtjuk, majd az előző receptekben leírtakhoz hasonlóan különböző formákat szaggatunk belőle. Enyhén margarinozott sütőlapon, langyos helyen megszárítjuk.
A klasszikus karácsonyi édességek mellett érdemes új desszertekkel is kísérletezni, például egy kis csokoládés meglepetéssel, vagy narancsos csodával.
Csokoládés meglepetés – 10 dkg csokoládét és ugyanennyi vajat felolvasztunk, hozzáadunk 10 dkg kakaóport, 1 db vaníliarudat és narancs és citromhéjjal ízesítjük. Egy másik edényben 15 dkg lisztet elkeverünk 10 dkg cukorral és 2 db tojás fehérjével, majd összekeverjük a csokoládés masszával. Apró formába töltjük, majd megsütjük. Tetejükre helyezünk egy kisebb gyümölcs szeletet, majd vanília fagylalttal tálaljuk.
Narancsos csoda – 20 dkg porcukrot habosra keverünk 1 evőkanál vajjal, 1 dl habtejszínnel, majd 2 evőkanál mézzel, őrölt fahéjjal és reszelt narancshéjjal ízesítjük. Ezután hozzáadunk még 2 dl frissen facsart narancslevet, és lefagyasztjuk. A narancsok tetejét levágjuk, majd eltávolítjuk a gyümölcsök húsát. A fagyasztott narancsos masszát a narancsokban tálaljuk.
„Nincs karácsony édesség nélkül” – ennek igazát mi sem bizonyítja jobban mint az, hogy ünnepek után bizony itt-ott, derék és csípő tájon szorít a nadrág. De ne aggódjatok, próbáljátok ki nyugodtan a recepteket, hiszen januárban remek fogyókúrás tippekkel és receptekkel jelentkezem.