Ezt a receptet legkisebb fiam, Nándi ihlette. Mint nagyon sok gyerek kisebb korában, Nándi sem volt valami jó evő. Bármit elé rakhattunk, bármivel próbálkoztunk minden újra, zöldségesre, egészségesre nemet mondott. A tészta, a krumpli és a rántott hús, ezek voltak a kedvencei. Levest is csak nagy imádkozásra feleségem nagymamájánál, Kati dédinél evett. Hozzáteszem a dédi húslevese verhetetlen. Na, de egy családi nyaralás alkalmával megtört a jég, a szállodában ahol laktunk, póréhagymalevest szolgáltak fel. Nándi megkóstolta, megevett egy tányérral és utána még eggyel. Ezt a lovat meg kellett ülnöm, úgyhogy otthon is megfőztem. Azóta szerencsére jobb evő lett, a levesekre most már nem mond nemet.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
25 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
2-3 evőkanál szőlőmagolaj
2 evőkanál barna cukor
1 teáskanál kakukkfű
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 darab póréhagyma
só
bors
1,5 evőkanál teljes kiőrlésű liszt
100 g vaj
3 dl húsleves
1,5 dl tejföl
50 g brie sajt vékonyan szeletelve
4 szelet kenyér
1. A szőlőmagolajon elkaramellizáljuk a barna cukrot.
2. Megszórjuk kakukkfűvel, hozzáadjuk a fokhagymát és a felkarikázott póréhagyma fehér részét. A zöld is kell majd!
3. Lepirítjuk, sózzuk, borsozzuk.
4. Hozzáadjuk a lisztet és a vajat, majd a póréhagyma zöld részét.
5. Felöntjük a húslevessel.
6. Körülbelül 10 percig főzzük közepes lángon.
7. Legvégül hozzáadjuk a tejfölt is.
8. Elkeverjük, de már nem főzzük hosszasan, nehogy a tejföl kicsapódjon.
9. A kenyérszeleteket vékonyan megvajazzuk, ráhelyezzük a sajtszeleteket, és 200 °C-os sütőben 3-5 percig grillezzük, majd a levessel együtt tálaljuk.