Télvíz idején három fajta italra vágyunk leginkább: az első melegítsen fel minket a zord hideg téli estéken, a második teremtsen jókedvet a családi, baráti összejöveteleken, a harmadik pedig hozzon enyhülést a gyomornak az ünnepi fogások között. Egyik italnak az elkészítése sem bonyolult, viszont annál finomabb, merüljünk hát el a tél legnépszerűbb italaiban.
Forró csoki (standard) – reszeljünk le 1 tábla csokoládét. 4 dl tejet öntsünk egy lábasba, adjuk hozzá a csoki reszeléket (ne az összeset, egy keveset hagyjunk a díszítéshez), 1 csomag vaníliás cukrot és egy kevés őrölt fahéjat, majd forraljuk fel. Tejszínhabbal és csoki reszelékkel díszítve kínáljuk.
Fahéjas forró csokoládé keksszel (extra) – 30 dl, 30%-os zsírtartalmú tejszínt forraljunk fel, majd adjuk hozzá a 20-20 dkg feldarabolt ét-és tejcsokoládét, a 2 evőkanál kakaóport, a 10 dkg porcukrot, a késhegynyi őrölt fahéjat. Húzzuk le a tűzről, és addig kevergessük habverővel, amíg a csokoládé nagy része elolvad a forró tejszínben. Ezután adjunk még hozzá 30 dl zsíros tejet és 2 evőkanál étolajat, majd a láng felett kavargassuk tovább. Amikor már teljesen sima állagú, poharakba töltjük és forrón, édes keksszel kínáljuk
Forralt bor – 5 dl borhoz adjunk 3 dl vizet, majd forraljuk fel. Ízlés szerint cukrozzuk és fűszerezzük fahéjjal, szegfűszeggel, lime héjjal. Hőálló bögrében, forrón kínáljuk, óvatosan fogyasszuk, nehogy megégessük a szánkat.
A forró italok közül a grogok tartalmazzák a legtöbb alkoholt, ezt csak és kizárólag felnőttek fogyaszthatják. Tojásos-rumos groghoz 4 tojássárgáját elkeverünk 3 evőkanál cukorral, majd félrerakjuk. 0,5 liter vizet 2,5 dl rummal felfőzünk, ezután elkeverjük a tojássárgás-cukros masszával. Hőálló poharakba töltjük és forrón kínáljuk.
A puncs elkészítéséhez szeleteljünk fel 1 db citromot. Készítsünk 3 dl teát, szűrjük le, majd tegyünk bele 10 dkg porcukrot, 1 csomag vaníliás cukrot és 0,5 dl konyakot. Melegítsünk fel kisebb poharakat, töltsük bele a nedűt, a pohár szélére pedig helyezzük el a felszeletelt citromkarikákat. Ha kínáláskor öntünk rá egy kis rumot és meggyújtjuk, akkor igazán látványosan (lángolva!) kínálhatjuk.
A puncs narancsos változatához 4 dl forró vízben, 2 narancsos tea filter segítségével készítsünk narancsos teát. Mossunk meg 1 db narancsot, ezt követően vékonyan, spirál alakban távolítsuk el a héját, majd facsarjuk ki a narancsot. A narancs levét keverjük a teához, de vigyázzunk, hogy mag ne kerüljön bele, ezután adjunk hozzá 3 evőkanál brandy-t és 2 evőkanál mézet. Várjuk meg, amíg elolvad a méz, majd töltsük bögrébe a narancsos puncsunkat. A spirál alakú narancshéjjal díszítve kínáljuk.
Szilveszter éjszakán a házibulik elmaradhatatlan itala a bólé, amely likőr, bor vagy pezsgő és különböző gyümölcsök kombinációjában készül, a „koccintós” pezsgőnek az elkészítését viszont hagyjuk inkább a hazai vagy külföldi szakértőkre.
Megesik, hogy a gyerekek nem isznak elegendő folyadékot, és nem fogyasztanak elegendő gyümölcsöt, mert éppen az a mottójuk, hogy „nem szeretem”. A tejes gyümölcs turmixot, a „Smoothiet” és a „Shaket” viszont biztosan szeretni fogják, ezek elkészítése nagyon egyszerű, hiszen gyakorlatilag nem is kell más tennünk, mint tejet vagy joghurtot összeturmixolni a kiválasztott gyümölccsel – például banánnal, eperrel, kivivel, vagy ezek kombinációjával. Almás joghurt shake elkészítéséhez a turmixgépben 2 kávéskanálnyi almareszeléket 1 doboz natúr joghurttal alaposan elkeverünk, hozzáadunk 3 kávéskanálnyi cukrot, kis ideig tovább kevergetjük és már tölthetjük is poharakba.
Az ünnepi fogások között, ami valljuk be, igen csak megterheli a pocakot, nagyon jól fog esni a gyümölcs sorbet. 1/2 citrom és 1/2 lime levét facsarjunk 1,5 dl vízbe, adjunk hozzá nagyobb darabokra vágott citromfüvet, majd hagyjuk állni 1 órán át. Az idő leteltével szűrjük le, majd 1,3 dl mézzel forraljuk fel. Miután felforrt, a szirupot hűtsük le. Közben pépesítsük a cca. 50 dkg epret (vagy az általunk kiválasztott más gyümölcsöt). A lehűtött szirupot keverjük össze a pürésített gyümölccsel, majd helyezzük egy dobozba és rakjuk be a mélyhűtőbe, 4-5 órára. Ezalatt az idő alatt óránként vegyük ki és keverjük át botmixer segítségével, igyekezzünk a keverés során minél több levegőt juttatni a sorbetünkbe (ez a titka). Tálalás előtt fél órával vegyük ki a mélyhűtőből és rakjuk át a hűtőszekrénybe, hogy könnyebb dolgunk legyen az adagolással.