A Magyar Vendéglátók Ipartestülete 2013. évi gálavacsoráján Gundel Károly munkássága előtt tisztelgett. Az eseménynek a mezőkövesdi Balneo Hotel Zsori Thermal & Wellness**** adott otthont. A vacsoraesten Gundel korát idéző ételek kerültek felszolgálásra. A gálaest műsorvezetője – immáron harmadik alkalommal – Lázár volt. Az egyes fogásokat a szakmai közönség most is nagyra értékelte.
„Higgyetek nekem: a szív, kedv és szeretet nélkül készült étel olyan, mint aki készítette. Ezt a szeretet, kedvet, szívet szeretném belopni, becsempészni mindenkibe, aki kis vagy nagy konyhán, szegényen vagy gazdagon, szerény fazékban, ragyogó üstben, gázon vagy egyéb tűzhelyen, olcsóbb vagy drágább anyagból süt, főz családjának, vendégeinek vagy teljesen idegeneknek az örömére és gyönyörűségére. Mindezt pedig tegyük nyitott szemmel, nagy figyelemmel, jó idegekkel, félszemmel azonban mindig a gonosz kis manókat figyelve, nehogy elrontsák sok fáradtsággal és sok gonddal készült munkánk eredményét, hogy meg tudjuk szerezni vendégeinknek, az életnek azt a tiszta kis örömét, amelyet a fehér asztal mellett, jó étvággyal elvárhat.”
Gundel Károly
Amuse Bouché Falatok
Palóc cappuccino, tárkony bon-bon
Borjú Magyaróvári módra
Töltött alma kocka
Bíró Lajos – Sárközi Ákos
(Bock Bisztró – Borkonyha)
Hideg előétel
Formában sült libamájpástétom birsalma pürével
Paprikás malacfül és nyelvkocsonya
Gundel saláta
Garaczi János – Rácz Ferenc
(Tanyacsárda Lajosmizse – La Fiesta Party Sevice)
Egri Olaszrizling 2011
Juhász Testvérek Pincészete
Leves
Csicsóka krémleves, ropogós zsályalevelekkel
Gullner Gyula – Wolf András
(Duna InterContinentál – Salon Restaurant)
Meleg fogás közi étel
Enyhén füstölt pisztráng tormás karfiollal
Wolf András – Fekete Antonio
(Salon Restaurant – New York Kávéház)
Villányi Chardonnay HËRKA 2012
Vyvylan Szőlőbirtok és Pincészet
Főfogás – Derékétel
Zselici vaddisznó tarja céklavariációkkal és kelbimbólevélkékkel
Győrffy Árpád
(Arany Kaviár Étterem)
Szekszárdi Civilis QV Vörös Cuveé 2011
Bodri Pincészet és Szőlőbirtok
Desszert – Nyalánkság
Gundel palacsinta-varázs
Kovács Sándor – Andrész Zoltán
(Gerbeaud – Andrész Cukrászda)
Tokaji Aszú 6 puttonyos 2004
Fitomark Tokaji Borház – Kiss István Családi Pincészet
Kávé – Konyak
Kántor Enikő és Molnár Attila barista bajnokok készítésében
Royal Cognac: francia konyak kóstoló
Petit Fours
Eszterházy macaron
Mini Dobos Tortácska
(Pataki Cukrászda – Érd)