Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Vacsoraest az Orient Expresszen

Kezdőlap > Vacsoraest > Vacsoraest az Orient Expresszen

2012. május 11. Szerző: Lázár Szerző: Réka

Az Orient Expressz a világ leghíresebb vonata, amely kényeztető luxusát eddig csak uralkodók, hírességek, valamint további kiváltságos személyek élvezhették. Kevesen tudják, hogy hazánk is rendelkezik egy eredeti, ráadásul működőképes Teakfa Orient Expressz étkezőkocsival. A magyar különlegesség 2012-ben ünnepelte 100. születésnapját. A vagon magyar és nemzetközi összefogás révén felújításra került, így újra régi pompájában várja utasait.

Orient Expressz

A napjainkban is a Párizs – Isztambul útvonalon közlekedő Venice-Simplon Orient Expressz teljes valójában, szó szerint csatlakozott a felújítás apropóján tartott vacsoraesthez. A két legendás vagon összekapcsolva tette meg a gálavacsora Budapest-Gödöllő-Budapest útvonalát, amely szerelvényt a szlovák Albatrosz gőzmozdony húzta.

A vacsora ételeiről neves külföldi és hazai séfek gondoskodtak. A Venice-Simplon Orient Expressz étkezőkocsikban felszolgált francia csúcsgasztronómia ételeit Christian Bodiguel az Orient főszakácsa készítette és kínállta a vendégek számára. A 100 éves Orient Expressz Teakfa étkezőkocsiban felszolgálásra kerülő magyar gasztronómia remekeket Jakabffy László szakmai instrukciói alapján Jászai Tibor és Lázár készítette, méghozzá a TV Paprika kamerái előtt.

A menü: 

Pilismaróti kézműves vaj Rétki Gábor „tejesembertől”, frissen sült bagett karikákkal

Rakott-préselt harcsa mikrosalátákkal és tökmagolajos mustármártással

Szarvasgerinc erdei gombákkal, friss fűszeres zöldséggel és medvehagyma krémmel

Túróhab szelet karamellöntettel

Macaron

Lázár: „Főzés gyilkossági helyszínen”

A legendás Orient Expressz még Agatha Christie fantáziáját is megmozgatta, így nagyon örültem annak, amikor pár éve lehetőségem nyílt arra, hogy a Magyarországon áthaladó vonaton, egy gálavacsora keretében főzhessek, hiszen a vonat pompája mellett, a gasztronómiája is legendás hírű.

A vonaton való főzés lehetőségeiről a legszakavatottabb személlyel is felvettem a kapcsolatot, aki nem más, mint a napjainkban is a Párizs – Isztambul útvonalon közlekedő Venice-Simplon Orient Expressz séfje.

Első kérdése az volt, hogy mekkora volt a legkisebb konyha ahol eddig főztem, illetve az milyen sebességgel mozgott. Mivel főztem már relatív kis helyeken, a vagon konyha méretétől nem tartottam, inkább a szerelvény mozgása, hirtelen fékezése okozhatott volna kisebb problémákat, pláne akkor, ha az az ételek megtálalása közben történik, de szerencsére a gálavacsora tényleg nagyon gördülékenyen zajlott, és minden utas épségben elérte úti célját is.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!