Az Orient Expressz a világ leghíresebb vonata, amely kényeztető luxusát eddig csak uralkodók, hírességek, valamint további kiváltságos személyek élvezhették. Kevesen tudják, hogy hazánk is rendelkezik egy eredeti, ráadásul működőképes Teakfa Orient Expressz étkezőkocsival. A magyar különlegesség 2012-ben ünnepelte 100. születésnapját. A vagon magyar és nemzetközi összefogás révén felújításra került, így újra régi pompájában várja utasait.
A napjainkban is a Párizs – Isztambul útvonalon közlekedő Venice-Simplon Orient Expressz teljes valójában, szó szerint csatlakozott a felújítás apropóján tartott vacsoraesthez. A két legendás vagon összekapcsolva tette meg a gálavacsora Budapest-Gödöllő-Budapest útvonalát, amely szerelvényt a szlovák Albatrosz gőzmozdony húzta.
A vacsora ételeiről neves külföldi és hazai séfek gondoskodtak. A Venice-Simplon Orient Expressz étkezőkocsikban felszolgált francia csúcsgasztronómia ételeit Christian Bodiguel az Orient főszakácsa készítette és kínállta a vendégek számára. A 100 éves Orient Expressz Teakfa étkezőkocsiban felszolgálásra kerülő magyar gasztronómia remekeket Jakabffy László szakmai instrukciói alapján Jászai Tibor és Lázár készítette, méghozzá a TV Paprika kamerái előtt.
A menü:
Pilismaróti kézműves vaj Rétki Gábor „tejesembertől”, frissen sült bagett karikákkal
Rakott-préselt harcsa mikrosalátákkal és tökmagolajos mustármártással
Szarvasgerinc erdei gombákkal, friss fűszeres zöldséggel és medvehagyma krémmel
Túróhab szelet karamellöntettel
Macaron
A legendás Orient Expressz még Agatha Christie fantáziáját is megmozgatta, így nagyon örültem annak, amikor pár éve lehetőségem nyílt arra, hogy a Magyarországon áthaladó vonaton, egy gálavacsora keretében főzhessek, hiszen a vonat pompája mellett, a gasztronómiája is legendás hírű.
A vonaton való főzés lehetőségeiről a legszakavatottabb személlyel is felvettem a kapcsolatot, aki nem más, mint a napjainkban is a Párizs – Isztambul útvonalon közlekedő Venice-Simplon Orient Expressz séfje.
Első kérdése az volt, hogy mekkora volt a legkisebb konyha ahol eddig főztem, illetve az milyen sebességgel mozgott. Mivel főztem már relatív kis helyeken, a vagon konyha méretétől nem tartottam, inkább a szerelvény mozgása, hirtelen fékezése okozhatott volna kisebb problémákat, pláne akkor, ha az az ételek megtálalása közben történik, de szerencsére a gálavacsora tényleg nagyon gördülékenyen zajlott, és minden utas épségben elérte úti célját is.