Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Vacsoraest Thaiföldön

Kezdőlap > Vacsoraest > Vacsoraest Thaiföldön

2010. március 01. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

Bevallom, hogy deja vu érzés fogott el, amikor Réka (az asszisztensem) izgatottan újságolta: felkértek egy gourmet vacsora vendégszakácsának – Thaiföldön. Akik olvasták közületek Az amerikai küldetést, azok pontosan tudják, miről beszélek…akkor is az első dolog, ami eszembe jutott a felkéréssel kapcsolatban az az volt, hogy a  Kész Átverés stábja találta ki az egészet, de amikor a megbízó kilétére fény derült, tudtam, hogy megint csak komoly dologról van szó. Ráadásul Andreas Kraemerrel (a megbízóval) pont Washingtonban ismerkedtem meg.

Vacsoraest Thaiföldön

Andreast időközben Koh Shamui szigetén nevezték ki egy 5 csillagos luxus szálloda igazgatójává. Új irányvonalat dolgozott ki, melynek célja az ínyenc gasztro felfedezők magas színvonalú kiszolgálása gasztronómiai élmény csomagokkal, a tradicionális thai és a nemzetközi konyha ötvözésével.

A szálloda új kínálatának bemutatására egy különleges gasztronómiai hét szervezésébe kezdett a szakmai közönség számára, amelynek fénypontjának egy gourmet vacsorát álmodott meg. Nos, erre a vacsorára keresett vendégszakácsot. Emlékezett arra, hogy az európai konyha mellett, Ázsia kulináris világát is ismerem, hiszen anno részt vettem egy szakmai úton Hong-Kongban, és főztem a Mandarin Orientalban.

A felkérésre természetesen igent mondtam, hisz amellett, hogy a vacsora alkalmával népszerűsíthettem a magyar konyhát, a thai ízek felfedezésére is lehetőségem nyílt. Az útra elkísért feleségem, Melinda – aki fényképezőgépével mindent meg is örökített – valamint a hazai vendéglátás két meghatározó személyisége, az év vendéglőse 2009-ben címet elnyerő Radvánszky Attila, és az Arany Kaviár Étterem társtulajdonosa, Molnár Attila.

Az utazás egyetlen kellemetlensége a hosszú repülőút volt (Budapest – London – Bangkok), amely ráadásul egy komoly viharral is meg lett spékelve, viszont a sikeres landolás után sem bírtunk elszakadni a fellegektől, így a szakmai utazásunk első állomása a Bangkok egyik legmagasabb épületének 64. emeletén található Sirocco étteremhez tartozó Sky Bar volt, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílt a nyüzsgő városra.  A panoráma mellett az ízek is káprázatosak voltak.

Nem hagyhattuk ki a Bangkoktól másfél órára található úszó piacot sem, melynek érdekessége a mobil konyháinak sora és azok kínálata, különlegessége pedig az, hogy a HACCP előírásaira fittyet hányva (teljesen ledöbbentünk azon, hogy 30 fokos melegben is, minden hűtés nélkül kínálnak húsokat), egyszerű felszerelésekkel (faszénen, wok serpenyővel) is remek ételeket készítenek.  

Koh Samui szigetére érkezve azonnal megkezdtem a vacsora előkészítését Ryannal Dadufalzaval, a szálloda séfjével. Ryan a harmincas évei elején jár, de fiatal kora ellenére már komoly hírnévre tett szert. Gyorsan megtaláltuk a közös hangot, így remekül tudtunk együtt dolgozni. Amire annál is inkább szükség volt, mivel az előkészületek nem arról szóltak, hogy mindketten elkészítettük külön – külön a saját fogásainkat, hanem arról, hogy hogyan egészítettük ki, alkottuk át egymás ételeit, hiszen így, ebből a közös munkából születtek meg a vacsora ínycsiklandozó különlegességei…

Vacsoraest Thaiföldön

Ryan Dadufalzaval, a szálloda séfjével a vacsora előkészítése alatt sokat beszélgettünk a thai és a magyar konyháról. Egyik nap Ryan megkérdezte, hogy milyen utcán át is kínálható, gyors ételei vannak hazánknak, nos, erre a kérdésre nem tudtam egyértelmű választ adni. A magyar konyha mindig is egy míves konyha volt, így a tradicionális ételeinkből szerencsére, vagy sajnos, nem lehetett utcán át értékesített, gyors ételeket kínálni a palacsintán, a lángoson, a sült kolbászon, hekken kívül, s bár a Töki pompos és a kürtöskalács  feltörekvőben van, valahogy mégsem elegek ahhoz, hogy nemzetközi szintű ismertségre tegyenek szert, és a világ nagyvárosaiban fogyaszthassuk azokat úgy, mint a pizzát vagy a hamburgert. Természetesen ezen azonnal változtatni akartam.

Az egyik tradicionális ételünk, a Brassói recepttúráját kicsit átdolgoztam, de az igazi újításom a kínálás módjában volt, hiszen nem tányéron szervíroztam. A rögtönzött próbakóstolás alkalmával a szálloda igazgatójának és séfjének is azonnal elnyerte a tetszését, így felvetettem a gourmet vacsora fogásai közé. A brassói szervírozása előtt megkértük a vendégeket, hogy fáradjanak ki az étterem teraszára, ugyanis a magyar különlegesség ott került kínálásra, így miközben csemegéztek belőle a vacsora résztvevői, a csodálatos panorámában és a naplementében is tudtak gyönyörködni. A vacsora nagy sikert aratott.

Vacsoraest Thaiföldön

A gasztronómiai bemutatkozás és együttműködés mellett jutott egy kis idő a szórakozásra és a kikapcsolódásra is, így elefántot vezettem a dzsungelban, és „örökbe fogadtam” egy kistigrist. A bangkoki úszó piac pedig biztosan örökre emlékezetes marad, hiszen a nyakamba tekertek egy több kilós óriás pitont – természetesen egyikünkből sem lett vacsora.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!