Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Posidonia Banus Restaurante

Kezdőlap > Lázár > Életrajz > Posidonia Banus Restaurante

2019. június 06. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

2018. januárjában egy régi kedves ismerősöm keresett meg azzal, hogy Marbellán szeretne éttermet nyitni. Az üzlethelyiséget megtalálta, de a projekt elindításához és sikeres megvalósításához szüksége lenne rám az elképzeléseinek kidolgozásához, kivitelezéséhez, valamint a szakmai iránymutatáshoz a nyitást követő időszakban.

Nem ugrottam rögtön fejest az ismeretlenbe, elkezdtem kijárni Marbellára, ismerkedni a hellyel, a helyiekkel, megismerni az étkezési szokásaikat, ízeiket, konyhájukat, ugyanis nem magyar étteremről volt szó. A tulajdonosok spanyol – ázsiai konyhát szerettek volna. Otthon is sokáig rágtuk a kérdést: hogyan, milyen formában vágjak bele ebbe a kihívásba. Egyáltalán belevágjak-e, fel merjem-e adni a biztosat, a jót, amit itthon megteremtettem és újra – egy projekt munka keretében – felépíteni magam egy idegen országban, aminek még a nyelvét sem beszéltem… De mivel szeretem a kihívásokat, és angolul is beszélek, úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy belevágunk. A spanyolt meg majd a konyhán, meg a piacon felszedem.

Így indult minden. 2018. május 22-én felszálltunk a feleségemmel és a fiaimmal a repülőre, és kezdetét vette a spanyol kaland!

Posidonia Banus Restaurante

A június és a július közepe a felújítással, a konyha kialakításával, a menü megtervezésével és a kollégák kiválasztásával telt. Nem ment minden egyszerűen, de hát egy építkezés mikor az? De végül, július közepén, a Posidonia Banus Restaurante megnyitotta kapuit. A komoly munka folytatódott, nyitástól-zárásig dolgoztam, mert egy induló étteremnél csak így lehet. Ott álltam a konyhában a csapatom élén, figyelve arra, hogy minden tökéletes minőségben menjen ki a vendég elé. Ott álltam minden asztalnál, hogy testközelből is megismerjem a vendégköröm ízlését.

A spanyolok például nagyon érzékenyek a halra. Abban az értelemben, hogy csak és kizárólag aznap fogott halat hajlandóak enni. Épp ezért külön öröm számomra, hogy nap mint nap friss halakkal, rákokkal, kagylókkal dolgozhattam. Hozzánk magyarokhoz képest a helyiek naturálisabban fűszereznek, a letisztultabb ízeket kedvelik. Első ételeimet a spanyol kollégákon teszteltem. Nagyon ízlett nekik, de azért megjegyezték azt, hogy nagyon erősen fűszerezek…. Pedig otthoni viszonylatban az én konyhám nem is olyan fűszeres. Ezt is meg kellett tanulnom. Visszavenni a fűszerezésből úgy, hogy a rám jellemző ízek megmaradjanak. A visszajelzések alapján sikerült.

Posidonia Banus Restaurante

Rengeteg receptet is tanultam. Mivel a konyhán csak spanyol szakácsok dolgoztak, minden nap újat és újat mutattak, én pedig örömmel szívtam magamba a spanyol konyha csínját-bínját. A paella készítés technikáját például. Minden összetevőjét frissen kell elkészíteni. Az alaplé, amiben a rizst főzik, szent és sérthetetlen. Ezt is megtanultam, és büszke voltam rá, hogy a spanyol vendégek nem vették észre azt, hogy a magyar séf paelláját ették.

Szerencsére nagyon sok magyar vendégem is volt. A környéken élő magyarok között hamar elterjedt, hogy kint vagyok, és megtiszteltek azzal, hogy eljöttek hozzám az étterembe. Sokan azóta már törzsvendégnek számítanak. Illetve olyan magyar vendégeim is voltak, akik Dél-Spanyolországba jöttek nyaralni, és már otthon eltervezték, hogy megnézik az éttermet (köszi internet, köszi közösségi média).

Posidonia Banus Restaurante

Posidonia Banus Restaurante

Posidonia Banus Restaurante

2019. tavaszán egy újabb projekt érkezett az életembe. Megnyitottuk a Posidonia Banus Restaurante kistestvérét, a New Bounty Beach-et a tengerparton. Ez egy úgynevezett chiringuito, vagyis tengerparti bár-étterem napágyakkal, napernyők-kel, finom ételekkel, italokkal. Azonban még a nyitás előtt egy nem várt nehézséget sodort elénk az élet, ugyanis miután átvettük a helyet, az étterem úgy ahogy volt, szinte majdnem teljesen leégett, köszönhetően pár környékbeli huligánnak… Szerencse a szerencsétlenségben, hogy még a felújítás előtt történt a baleset. Na de felszívtuk magunkat, és gőzerővel nekiálltunk a hely újraépítésének. 2 hónap kemény munka után éppen Húsvétkor megnyitottunk. Itt főleg frissen sült halakat, húsokat, salátákat és tésztákat adtunk a strandolóknak, illetve nem maradhatnak el a koktél különlegességeink és a hideg frissen csapolt sör.

Miután a Posidonia Banus Restaurante és a New Bounty Beach is megbízhatóan működött, 2019. nyarán visszaköltöztünk a családommal Magyarországra.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!