2018. januárjában egy régi kedves ismerősöm keresett meg azzal, hogy Marbellán szeretne éttermet nyitni. Az üzlethelyiséget megtalálta, de a projekt elindításához és sikeres megvalósításához szüksége lenne rám az elképzeléseinek kidolgozásához, kivitelezéséhez, valamint a szakmai iránymutatáshoz a nyitást követő időszakban.
Nem ugrottam rögtön fejest az ismeretlenbe, elkezdtem kijárni Marbellára, ismerkedni a hellyel, a helyiekkel, megismerni az étkezési szokásaikat, ízeiket, konyhájukat, ugyanis nem magyar étteremről volt szó. A tulajdonosok spanyol – ázsiai konyhát szerettek volna. Otthon is sokáig rágtuk a kérdést: hogyan, milyen formában vágjak bele ebbe a kihívásba. Egyáltalán belevágjak-e, fel merjem-e adni a biztosat, a jót, amit itthon megteremtettem és újra – egy projekt munka keretében – felépíteni magam egy idegen országban, aminek még a nyelvét sem beszéltem… De mivel szeretem a kihívásokat, és angolul is beszélek, úgy döntöttünk a feleségemmel, hogy belevágunk. A spanyolt meg majd a konyhán, meg a piacon felszedem.
Így indult minden. 2018. május 22-én felszálltunk a feleségemmel és a fiaimmal a repülőre, és kezdetét vette a spanyol kaland!
A június és a július közepe a felújítással, a konyha kialakításával, a menü megtervezésével és a kollégák kiválasztásával telt. Nem ment minden egyszerűen, de hát egy építkezés mikor az? De végül, július közepén, a Posidonia Banus Restaurante megnyitotta kapuit. A komoly munka folytatódott, nyitástól-zárásig dolgoztam, mert egy induló étteremnél csak így lehet. Ott álltam a konyhában a csapatom élén, figyelve arra, hogy minden tökéletes minőségben menjen ki a vendég elé. Ott álltam minden asztalnál, hogy testközelből is megismerjem a vendégköröm ízlését.
A spanyolok például nagyon érzékenyek a halra. Abban az értelemben, hogy csak és kizárólag aznap fogott halat hajlandóak enni. Épp ezért külön öröm számomra, hogy nap mint nap friss halakkal, rákokkal, kagylókkal dolgozhattam. Hozzánk magyarokhoz képest a helyiek naturálisabban fűszereznek, a letisztultabb ízeket kedvelik. Első ételeimet a spanyol kollégákon teszteltem. Nagyon ízlett nekik, de azért megjegyezték azt, hogy nagyon erősen fűszerezek…. Pedig otthoni viszonylatban az én konyhám nem is olyan fűszeres. Ezt is meg kellett tanulnom. Visszavenni a fűszerezésből úgy, hogy a rám jellemző ízek megmaradjanak. A visszajelzések alapján sikerült.
Rengeteg receptet is tanultam. Mivel a konyhán csak spanyol szakácsok dolgoztak, minden nap újat és újat mutattak, én pedig örömmel szívtam magamba a spanyol konyha csínját-bínját. A paella készítés technikáját például. Minden összetevőjét frissen kell elkészíteni. Az alaplé, amiben a rizst főzik, szent és sérthetetlen. Ezt is megtanultam, és büszke voltam rá, hogy a spanyol vendégek nem vették észre azt, hogy a magyar séf paelláját ették.
Szerencsére nagyon sok magyar vendégem is volt. A környéken élő magyarok között hamar elterjedt, hogy kint vagyok, és megtiszteltek azzal, hogy eljöttek hozzám az étterembe. Sokan azóta már törzsvendégnek számítanak. Illetve olyan magyar vendégeim is voltak, akik Dél-Spanyolországba jöttek nyaralni, és már otthon eltervezték, hogy megnézik az éttermet (köszi internet, köszi közösségi média).
2019. tavaszán egy újabb projekt érkezett az életembe. Megnyitottuk a Posidonia Banus Restaurante kistestvérét, a New Bounty Beach-et a tengerparton. Ez egy úgynevezett chiringuito, vagyis tengerparti bár-étterem napágyakkal, napernyők-kel, finom ételekkel, italokkal. Azonban még a nyitás előtt egy nem várt nehézséget sodort elénk az élet, ugyanis miután átvettük a helyet, az étterem úgy ahogy volt, szinte majdnem teljesen leégett, köszönhetően pár környékbeli huligánnak… Szerencse a szerencsétlenségben, hogy még a felújítás előtt történt a baleset. Na de felszívtuk magunkat, és gőzerővel nekiálltunk a hely újraépítésének. 2 hónap kemény munka után éppen Húsvétkor megnyitottunk. Itt főleg frissen sült halakat, húsokat, salátákat és tésztákat adtunk a strandolóknak, illetve nem maradhatnak el a koktél különlegességeink és a hideg frissen csapolt sör.
Miután a Posidonia Banus Restaurante és a New Bounty Beach is megbízhatóan működött, 2019. nyarán visszaköltöztünk a családommal Magyarországra.