2010 elején zajlott az az internetes szavazás, amelyben Magyarország Kedvenc Ételeit kerestük. A szavazás eredménye alapján hazánk kedvenc levese az Újházi tyúkhúsleves, kedvenc főétele a töltött káposzta, kedvenc desszertje pedig, az egyébként francia eredetű, madártej. Ezen ételek klasszikus elkészítését Kaszás Géza barátommal be is mutattuk…
Nem sokkal később úgy döntöttünk, hogy közreadjuk hazánk kedvenc ételeinek receptjét, de úgy, s ez teszi a szakácskönyvet igazán érdekessé és nem utolsó sorban használhatóvá, hogy minden ételhez kétféle receptúrát és elkészítési útmutatást kínálunk – hagyományos és újszerű megközelítésben.
Társszerzőm, Várhelyi Miklós, az Országgyűlés Étterem séfje a tradicionális recepteket, elkészítési módokat mutatja be: „Dőljön bár minden össze… de az ősi ételek maradjanak!” – kérte Mikszáth Kálmán több alkalommal is, a szakma nagyjaitól. Az Ő kérésének megfelelően ragaszkodunk régi, magyar hagyományainkhoz és kötetünkben bemutatjuk a klasszikus elkészítési módját is a kedvenceknek.
Az én feladatom ezen receptek átdolgozása volt, a jelen kor konyhaművészeti kívánalmainak megfelelően. A klasszikus, tradicionális receptek megreformálásával így modern formába öntöttük Magyarország kedvenc ételeit – alacsonyabb kalóriatartalommal, könnyebben és kevesebb idő alatt készíthetőek el.
A receptek mind családi, mind baráti, mind üzleti ebédek és vacsorák ételsorának elkészítéséhez, illetve tálalásához remek ötleteket nyújtanak. Mindeközben a fogások kevésbé zsírosak, ugyanakkor megtartották hagyományos, magyaros jellegüket is, hiszen „Semmi sem lehet igazán új, ami nem igazán régi”.