2010 elején zajlott az az internetes szavazás, amelyben Magyarország Kedvenc Ételeit kerestük. A szavazás eredménye alapján hazánk kedvenc levese az Újházi tyúkhúsleves, kedvenc főétele a töltött káposzta, kedvenc desszertje pedig, az egyébként francia eredetű, madártej. Ezen ételek klasszikus elkészítését Kaszás Géza barátommal be is mutattuk…
Magyarország kedvenc ételei – Forgatás Kaszás Gézával
Nem sokkal később úgy döntöttünk, hogy közreadjuk hazánk kedvenc ételeinek receptjét, de úgy, s ez teszi a szakácskönyvet igazán érdekessé és nem utolsó sorban használhatóvá, hogy minden ételhez kétféle receptúrát és elkészítési útmutatást kínálunk – hagyományos és újszerű megközelítésben.
Társszerzőm, Várhelyi Miklós, az Országgyűlés Étterem séfje a tradicionális recepteket, elkészítési módokat mutatja be: „Dőljön bár minden össze… de az ősi ételek maradjanak!” – kérte Mikszáth Kálmán több alkalommal is, a szakma nagyjaitól. Az Ő kérésének megfelelően ragaszkodunk régi, magyar hagyományainkhoz és kötetünkben bemutatjuk a klasszikus elkészítési módját is a kedvenceknek.
Magyarország kedvenc ételei – Könyvbemutató
Az én feladatom ezen receptek átdolgozása volt, a jelen kor konyhaművészeti kívánalmainak megfelelően. A klasszikus, tradicionális receptek megreformálásával így modern formába öntöttük Magyarország kedvenc ételeit – alacsonyabb kalóriatartalommal, könnyebben és kevesebb idő alatt készíthetőek el.
A receptek mind családi, mind baráti, mind üzleti ebédek és vacsorák ételsorának elkészítéséhez, illetve tálalásához remek ötleteket nyújtanak. Mindeközben a fogások kevésbé zsírosak, ugyanakkor megtartották hagyományos, magyaros jellegüket is, hiszen „Semmi sem lehet igazán új, ami nem igazán régi”.
Magyarország kedvenc ételei – Könyvbemutató