Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Életrajz

Kezdőlap > Lázár > Életrajz > Életrajz

2019. július 18. Szerző: Réka

Kovács-Siklósi Lázár (Kovács Lázár, Lázár Chef)

1974. december 6-án született Budapesten, séf, televíziós műsorvezető, komoly vendéglátóipari beruházások szakmai tanácsadója, rendszeresen tart főzőbemutatókat és vacsoraesteket itthon és külföldön egyaránt. Receptjeiben és főzővideóiban megosztott tippek, trükkök, praktikák segítségével mindenki gyorsan, könnyedén készíthet ízletes fogásokat a legkülönbözőbb alkalmakra. Küldetésének tekinti a magyar alapanyagok népszerűsítését, valamint a fiatalokat motiválását az egészséges táplálkozásra és a főzésre. Nős, felesége: Kovács-Siklósi Melinda, ételfotós.

Tanulmányok:

Középiskolai tanulmányait, amelyek a konyhaművészet elsajátítására irányultak, a Gundel Károly Vendéglátóipari Szakközépiskolában folytatta. Francia gasztronómia tanulmányait Patrick Pagés séfnél Dél-Franciaországban és Párizsban végezte.

Éttermek:

Pályafutását a Budai vár egyik legelegánsabb éttermében, az Alabárdos étteremben kezdte. Végigjárta a szakma ranglétráját, üzletvezetőként távozott, amikor megnyitotta saját, családi vállalkozású éttermét, a Lázár Vendéglőjét. Konyhafőnöksége alatt az Alabárdos Éttermet Magyarország legjobb éttermévé választották, saját vendéglőjével pedig szintén helytállt a legjobbak között. Közreműködött a Corso Gourmet, a Café Pió és Rudas Étterem & Bár megnyitásában és üzemeltetésében. 2017-ben üzlettársként és kreatív séfként csatlakozott a Vadrózsa Étterem csapatához. 2018. májusától 1 évet Spanyolországban, Marbellán élt a családjával, ahol szakmai tanácsadóként és séfként közreműködött a Posidonia Banus Restaurante valamint a New Bounty Beach (tengerparti bár) megnyitásában és beüzemelésében.

Amerikai Egyesült Államok / Washington D.C.:

A washingtoni magyar nagykövetség séfjeként vacsoraestjeiről és főzőbemutatóiról az amerikai sajtó is elismerően cikkezett. A New Yorkban és Washingtonban megrendezett Magyar Kulturális Évad során közreműködött a magyar kultúra és a magyar gasztronómia népszerűsítésében is, melynek keretében nem csak szakmai, hanem diplomáciai feladatokat is ellátott.

Spanyolország / Marbella:

Spanyolországban, Marbellán közreműködött egy étterem megnyitásának előkészítésben és beindításában, valamint a projekt részeként egy tengerparti bár (chiringuito) megnyitásában.

Chaine des Rotisseurs:

Szakmai munkásságát a Chaine des Rotisseurs, a világ egyik legjelentősebb gasztronómiai szervezete is elismeri. 1997-ben dobogós helyezést ért el a Kaliforniában megrendezett Chaine Ifjúsági Szakácsversenyen. 2013-tól a szakácsverseny magyar döntőinek technikai igazgatója és zsűri elnöke, valamint rendszeresen közreműködik a világbajnokságra készülő magyar versenyzők felkészítésében, valamint a világbajnokságokon készülő ételek zsűrizésében (Manchester, Párizs, Mexikó City).

Előadások, tanácsadások:

Szinte állandóan úton van. Rendszeresen vállal zsűrizést, food stylist, gasztronómiai tanácsadói és rendezvény házigazda feladatokat, valamint gyakran tart előadásokat egészségnapokon és iskolákban. Az egészséges táplálkozás az otthoni ételkészítéssel kezdődik, ezért séfként és apukaként egyaránt fontosnak tartja, hogy a diákok érettségiig megtanuljanak legalább 8-10 fajta ételt önállóan is elkészíteni.

Gasztronómiai műsorok:

A hazai gasztronómiai műsorok úttörője. Megalapozott szakmai tudásának, a gasztronómia iránti elkötelezettségének, valamint mindig vidám és lendületes személyiségének köszönhetően, számos gasztronómiai televíziós műsor séf-műsorvezetője: RTL Klub – Receptklub, TV Paprika – A séf legyen veled, TV2 – Hal a tortán, LiChi TV – Lázár és Géza a retro konyhasó, Duna TV – Balatoni nyár, Life TV – A séf hangja.

Saját gyártású receptvideók – Lázár Chef YouTube csatorna:

Szinte minden nap érkezik a közösségi oldalaira olyan finomságokkal, amit mindenki szerethet a családban, gyorsan megvan, és akár a gyerekekkel együtt is elkészíthető otthon vagy a szabadban, sőt, nagyobb gyerekek esetén, akár önállóan is. Stúdió konyhájában és izgalmas külső helyszíneken forgatott, népszerű tartalmainak köszönhetően itthon az egyik legnagyobb gasztronómia iránt érdeklődő közösséget, követői tábort fogja össze.

A Nagy Chili Challenge – Lázár Chef YouTube csatorna:

A műsor lényege, hogy egy közismert személy, sportember, műsorvezető, zenész, színész, előadóművész, véleményvezér kerül meghívásra a komfort zónájának átlépésére egy chili sor végig kóstolásán keresztül. ⁠A leggyengébbtől haladnak a legerősebb chili felé. Természetesen bármikor ki lehet szállni…

  • 2021 – 1. évad
  • 2021 – 2. évad

Webshop.Lazarchef.hu

2020-ban indította el saját webshopját, ahol online internetes felületen keresztül nyújt vásárlási lehetőséget konyhai eszközökre/kiegészítőkre, konyhai alapanyagokra/hozzávalókra, és rendezvényekre (például, személyes részvételű workshopokra) vonatkozóan. A leglegnépszerűbb termékek közé tartozik a Mázas Főzőedény és A Nagy Chili Challenge Szószválogatás És Társasjáték.

Éttermek:

  • 1991 – 2005 Alabárdos Étterem – tanuló, szakács, séf helyettes, séf, üzletvezető
  • 2005 – 2008 Lázár Vendéglője – tulajdonos
  • 2008 – 2009 Washingtoni magyar nagykövetség – konyhafőnök
  • 2017 – 2018 Vadrózsa Étterem – üzlettárs és kreatív séf
  • 2018 – 2019 Merbella – Posidonia Banus Restaurante, New Bounty Beach

Gasztronómiai tanácsadás:

  • 2009 – 2014 Budapest – CBA bisztrók (Corso Gourmet, Café Pió)
  • 2014 – 2015 Budapest – Rudas Étterem & Bár
  • 2018 – 2019 Merbella – Posidonia Banus Restaurante, New Bounty Beach

Food Truck:

  • 2015 – 2019 Halnépszerűsítő kampány (Hal&Chips Food Truck)
  • 2022 –           P7 Pizza by Lázár Chef (Piaggio Pizza Porter)

Szakácskönyvek:

  • Kovács Lázár – Kaszás Géza: Receptklub Receptgyűjtemény (I. II. III. IV. V.)
  • Kovács Lázár: Az amerikai küldetés (2009)
  • Kovács Lázár: Magyarország kedvenc ételei (2010)

Food stylist:

  • 2009 – 2014 CBA
  • 2010 – Unilever
  • 2010 – Sanoma

Televíziós műsorok:

  • 2000 – 2009 RTL Klub – Receptklub
  • 2000 – 2009 RTL Klub Gasztro túrák a Receptklubbal: Horvátország, Tunézia, Spanyolország, Argentína
  • 2012 – 2013 TV Paprika – Receptdaráló
  • 2012 – 2013 TV Paprika – Receptdaráló Extra
  • 2012 – 2013 TV Paprika – Receptdaráló Desszert
  • 2012 – 2013 TV Paprika – Fitt-Térítők
  • 2013 – 2013 TV Paprika – A séf legyen veled
  • 2013 – 2013 TV Paprika – Sztárséf
  • 2016 – 2016 TV2 – Hal a tortán
  • 2016 – 2016 TV2 – Az év háziasszonya
  • 2016 – 2017 TV2 – Ízes élet (vendég séf)
  • 2017 – TV2 – Mokka (vendég séf)
  • 2016 – 2019 – Duna TV – Balatoni nyár
  • 2018 – 2019 – LiChi TV – Lázár és Géza a retro konyhasó
  • 2022 – 2022 – Life TV – A séf hangja

Szakmai együttműködések:

  • CBA
  • Garmin
  • Globus
  • Landmann
  • Kärcher
  • Kométa
  • Kotányi
  • Nissan
  • Piaggio
  • Saxoo London
  • Soós Tészta
  • Szarvasi Mozzarella
  • Yess!
  • Whirlpool

Híres vendégek:

  • Roger Moore
  • Robert Duvall
  • Plácido Domingo
  • Andrew Lloyd Webber
  • Michael Schumacher

Tagságok:

  • Chaine des Rotisseurs
  • Bucuse d’Or
  • Association Internationale des Maitres Conseils en Gastronomie Francaise

Külföldi vendégszereplések és tanulmányutak:

  • 1996 Szakmai tanulmányút Franciaországban – mester: Patrick Pagés
  • 1998 Szakmai tanulmányút Dél-Afrikában, Johannesburgban
  • 1999 Magyar hónap keretében főzött a Hongkongi Mandarin Orientalban
  • 2001 Magyar boresteket tartott Svájcban, a híres Bord au Lac szállodában
  • 2002 Magyar borvacsorákat tartott Moszkvában
  • 2008 – 2009 Washingtoni magyar nagykövetség séfje
  • 2010 Magyar vacsoraestet tartott Thaiföldön
  • 2011 Párizsi gasztronómiai és mezőgazdasági kiállításon a magyar stand szakmai vezetője
  • 2011 Monacói gasztronómiai kiállításon a magyar stand szakmai vezetője
  • 2013 Moszkvai „Arany Ősz” gasztronómiai kiállításon a magyar stand szakmai vezetője
  • 2014 Szakmai tanulmányút Franciaországban – Rougié – Homár és libamáj kurzus
  • 2015 Svédország, BBQ világbajnokság – Landmann Hungary Team trénere
  • 2016 Manchesterben megrendezett ifjúsági szakács világbajnokság kóstoló zsűri tagja
  • 2016 Taste of London kiállításon magyar alapanyagokat népszerűsített
  • 2018 Szakmai tanulmányút Spanyolországban, a Posidonia Banus Restaurante megnyitásához kapcsolódóan

Szakmai elismerések, versenyek:

  • Ifjú Commis Rotisseurs 1995. 2. helyezett, 1996 2. helyezett, 1997 1. helyezett, 1998 1. helyezett
  • Chaine des Rotisseurs Világbajnokság Finnország, 1995 4. helyezett
  • Sopexa Francia Verseny 1996 2. helyezett
  • Chaine des Rotisseurs Világbajnokság Kalifornia, 1997 3. helyezett
  • Chaine des Rotisseurs Világbajnokság Svédország, 1998 4. helyezett
  • Kiváló Jakabffy tanítvány 2002 1. helyezett
  • IV. Magyar Grill Bajnokság, 2002 1. helyezett
  • VII. Grill Európa Bajnokság, „Balatoni fogas” kategória, 2002 1. helyezett
  • Pizza Világbajnokság, Olaszország, 2022 7. helyezett

Szakácsversenyeken való szakmai közreműködés:

  • 2013 Chaine Ifjúsági Szakácsverseny, magyar döntő, technikai igazgató és zsűri elnök
  • 2014 Chaine Ifjúsági Szakácsverseny, magyar döntő, technikai igazgató és zsűri elnök
  • 2015 Chaine Ifjúsági Szakácsverseny, magyar döntő, technikai igazgató és zsűri elnök
  • 2015 Chaine Ifjúsági Szakácsverseny, világbajnokság, Budapest, technikai igazgató
  • 2016 Chaine Ifjúsági Szakácsverseny, magyar döntő, technikai igazgató és zsűri elnök
  • 2016 Chaine Ifjúsági Szakácsverseny, világbajnokág, Manchester, kóstoló zsűri tagja
  • 2016 Bocuse d’Or, európai döntő, szakmai közreműködő a verseny lebonyolításában
  • 2017 Chaine Ifjúsági Szakácsverseny, magyar döntő, technikai igazgató és zsűri elnök
  • 2018 Catering Cup, magyar döntő, műsorvezető
  • 2018 Bocuse d’Or, magyar döntő, szakmai közreműködő a verseny lebonyolításában
  • 2020 Chaine Ifjúsági Szakácsverseny, magyar döntő, technikai igazgató és zsűri elnök (Sirha)
  • 2021 Chaine Ifjúsági Szakácsverseny, magyar döntő, technikai igazgató és zsűri elnök
  • 2021 Chaine Ifjúsági Szakácsverseny, világbajnokág, Párizs, kóstoló zsűri tagja
  • 2022 Chaine Ifjúsági Szakácsverseny, magyar döntő, technikai igazgató és zsűri elnök
  • 2022 Chaine Ifjúsági Szakácsverseny, világbajnokág, Mexikó City, kóstoló zsűri tagja

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!