Manapság nagyon nagy népszerűségnek örvend ez a kávékülönlegesség. Az ősz beköszöntével egyre több kávézó kínálatában bukkan fel. Elhoztam Nektek ennek a finomságnak a receptjét, hiszen otthon is könnyedén elkészíthető. Magát a szirupot hűtőben tárolhatod, jó pár napig eláll: csak a kávédba kevered reggelente, és máris jobban indul a napod. Próbáld ki, nem fogod megbánni!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
55 perc
ADAG
1 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
1 dl víz
300 g kristálycukor
1 evőkanál vanília kivonat
1 mokkáskanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 mokkáskanál őrölt gyömbér (annak, aki szereti a csípős ízt)
200 gramm sütőtök megsütve, magok nélkül
1 hosszú kávé
1.5-2 dl tej felmelegítve vagy felhabozva
2-3 evőkanál tejszínhab
1. A kristálycukorból és a vízből cukorszirupot főzünk. Annyi ideig melegítjük közepes láng felett, amíg a cukor teljesen elolvad.
2. A cukorszirupba keverjük a vanília kivonatot, a fahéjat és a szegfűszeget.
3.
A sütőtököt megcukrozzuk, és 170 C°-on 40 percig sütjük, légkeveréses sütőprogramon.
4.
Turmixgépbe öntjük a sütőtököt és a befűszerezett cukorszirupot. Addig turmixoljuk, amíg egy teljesen homogén krémet kapunk.
5. Lefőzünk egy hosszú kávét, a tejet pedig felmelegítjük vagy felhabosítjuk.
6. A kávéhoz öntünk először az elkészült sütőtökös szirupból 0,5 decilitert, majd ráöntjük a tejet. Elkeverjük, hogy a szirup, a kávé és a tej íze egyesüljön. Ekkor megkóstoljuk, ha nem elég intenzíve az íze számunkra, akkor öntsünk hozzá még egy kis szirupot.
7.
Ezután már csak a díszítés van hátra, jöhet a tejszínhab! 2-3 evőkanál tejszínhabot halmozunk a kávénk tetejére, és meglocsoljuk még egy kis tökös sziruppal. Ha akad otthon még egy fahéj rudat is rakjunk bele.
8. Tipp: 1 mokkáskanál porított gyömbért is rakhatunk a szirupba. A többi fűszerrel egy időben adjuk hozzá a cukorsziruphoz.