Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Szakácsversenyek

Kezdőlap > Lázár > Életrajz > Szakácsversenyek

2019. július 18. Szerző: Lázár

1994-ben tagja lettem a magyarországi Chaîne des Rôtisseurs gasztronómiai szervezetnek, először rôtisseur, később chef rôtisseur, majd Conseiller Culinaire rangban.

A „Confrérie de la Chaîne des Rôtisseurs” Association Mondial de la Gastronomie a világ legrégibb és legjelentősebb gasztronómiai egyesülete, több évszázad óta fejleszti a konyhaművészetet. Világszervezet célja elsősorban a konyhaművészet továbbfejlesztése és a minőségi étel és ital kultúra terjesztése.

Association Internationale des Maitres Conseils en Fastronomie Francaise

1995-ben részt vettem a Finnországban rendezett Chaîne des Rôtisseurs gasztronómiai világversenyen, ahol a negyedik helyen végeztem. A rendezők összeválogattak egy árukosarat, melyben különböző nyersanyagok voltak. Ezekből kellett mindenkinek megalkotni egy három fogásból álló ételsort. Először a receptet kellett leírni, aztán pedig a konyhában elkészíteni. A kettőt együtt értékelték, és a konyhában már nem lehetett eltérni az írásban lefektetett receptektől.

1997-ben ismételten kijutottam a Chaîne des Rôtisseurs Gasztronómiai Világszervezet által rendezett versenyre Kaliforniában, ahol már a harmadik helyezést értem el. Előre nem tudható alapanyagokból, úgynevezett meglepetés kosárból kellett összeállítani egy teljes menüt négy főre, melynek elkészítésére mindössze három óra állt rendelkezésre. Amerikára jellemzően, meg akarták mutatni, hogy ők a leghatalmasabb ország, ezért Kalifornia összes gyümölcs – és zöldség fajtájával telepakoltak egy tízméteres asztalt, s azokból tetszés szerint bármit fel lehetett használni. Szerencsére mindent ismertem. Az én menüm: előétel rákhabbal töltött chiatakie (habosított rákpürével töltött hosszúkás, szivacsszerű gombafajta), hozzá langyos saláta; főétel grillen sült bárányérem, mogyoróvajas zöldségekkel, és rozmaringbalzsammal; a desszert pedig grammanier-likőrben érlelt gyümölcsök csokoládéval. A szigorú pontrendszeres értékelés három fő szempontja az íz, a látvány és az eredetiség.

Association Internationale des Maitres Conseils en Fastronomie Francaise

 2013-ban felkértek arra, hogy lássam el Chaîne des Rôtisseurs Ifjúsági Szakácsverseny hazai döntőinek technikai igazgatói és zsűri elnöki feladatait.

2015-ben hatalmas megtiszteltetés és elismerést jelentett, hogy Magyarországon rendezhettük meg az ifjúsági szakács világbajnokságot, amelyen 22 versenyző mérte össze tudását.

A magyar döntők szervezése és lebonyolítása mellett, rendszeresen közreműködöm a világbajnokságra készülő magyar versenyzők felkészítésében, valamint a világbajnokságon készülő ételek zsűrizésében.

2018-ban először került megrendezésre a Magyar Rendezvénygasztronómiai Bajnokság, amelyen a hazai catering szakmai kiválóságai mérték össze tudásukat. A Catering Cup  szervezői a verseny műsorvezetői feladatainak ellátásával bíztak meg.

Chaine des Rotisseurs – Oklevél

Chaine des Rotisseurs – Oklevél

Chaine des Rotisseurs – Oklevél

Chaine des Rotisseurs – Oklevél

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!