Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Washingtoni magyar nagykövetség

Kezdőlap > Lázár > Életrajz > Washingtoni magyar nagykövetség

2019. július 18. Szerző: Lázár

„Útjaidat akármerre bolygod, egy országot hordozol magaddal, veled jön egy makacs íz, egy halk dal.” 

Babits Mihály

Somogyi Ferenc, a Magyar Köztársaság washingtoni nagykövete, 2008. elején kért fel a magyar gasztronómia népszerűsítésére az óceánon túl. Bár először azt hittem, hogy Balázs szórakozik, és csak egy újabb átverésről van szó a Kész Átverés televíziós műsorhoz. Miután kiderült, hogy a felkérés komoly, Feleségemmel, Melindával úgy döntöttünk, hogy nekivágunk Amerikának, így elfogadtam a szakmai kihívásokkal járó felkérést.

Csomagolás

A döntésben nagy szerepet játszott az is, hogy ezzel példaképem, Kalla Kálmán nyomdokaiba léphettem, aki Zwack Péter nagykövetsége idején vezette a washingtoni magyar nagykövetség konyháját, arról nem is beszélve, hogy maga a feladat milyen szakmai kihívásokkal, fejlődési lehetőségekkel járt. Miután részt vettem a Külügyminisztérium továbbképzésén, világossá vált számomra, hogy ez nem csak szakmai, hanem diplomáciai feladat is lesz. A 2009-ben New Yorkban és Washingtonban megrendezésre került Magyar Kulturális Évad részese lehettem, közreműködhettem a magyar kultúra és a magyar gasztronómia népszerűsítésében.

Washington D.C. – Capitolium

A kiküldetés komoly változásokat hozott az életemben. Először is, el kellett adnom a saját, vendégek által nagyon is kedvelt éttermemet, a Lázár Vendéglőjét, és le kellett mondanom a Receptklub forgatásait is. Sokan nem értették, hogy miért hagyok fel mindennel, pedig a magyarázat egyszerű: szeretem a kihívásokat, és mindig megragadom a lehetőségeket. Az élet pedig úgy hozta, hogy alkalmam nyílt arra, hogy megvalósíthassam egy régen dédelgetett álmomat: az Amerikai Egyesült Államokba költözhettem a családommal.

A Washingtonban töltött csodálatos és felejthetetlen egy év alatt, a munkám révén rengeteg emberrel ismerkedtem meg, sok barátságot kötöttem. Ismét főzhettem Placido Domingonak, vendégem volt Robert Duvall Oscar díjas színész, több külföldi államfő és politikus, nagykövetné, és diplomatafeleség (a feleségek számára főzőtanfolyamot is tartottam), valamint számos magyar művész, költő, író, énekes, mint például Paja Bea, vagy Robi Lakatos.

Placido Domingo

Betekintést kaptam a külügyi munka igen fontos szerepébe, és a diplomácia egy különleges ága, a gasztro diplomácia által népszerűsítettem hazánk Hungarikum termékeit a kinti széleskörű publikum számára: a finom téliszalámi és a gyönyörű porcelán komoly elismerést aratott vendégeink körében, a kürtös kalácsot pedig egyenesen imádták, olyannyira, hogy annak készítését többeknek meg is kellett tanítanom.

Vacsoraest a nagykövetségen

Mindeközben az amerikai média figyelmét is sikerült felkeltenem, főztem a helyi Channel 9 csatorna reggeli főzőműsorában (Műsor címe: Morning Show, az étel, amit készítettem: Washington Surprise), meghívtak az országos terjesztésű Fox 5 csatornára, a Washington Post pedig elismerően cikkezett a vacsoraestjeimről.

A tavaszi szünet alkalmával itthon, az Esti Showderben, Fábry Sándorral szórakoztattam a tévénézőket egy főző-show keretében. A műsor elején egy rövid tényfeltáró riporttal kedveskedtem Sándornak arról, hogy mennyire ismerik őt Amerikában. A meglepetés vendég Kaszás Géza főzőtársam és barátom volt.

Esti Showder Fábry Sándorral – Fotó: RTL Klub

Váratlanul a nagykövetet, Somogyi Ferencet visszahívták, így a vele és felesége, Andrea asszonnyal közösen kidolgozott gasztro politikát nem biztos, hogy az új nagykövettel tudtam volna folytatni. Ezért ismét mindent a feje tetejére állítva, családommal úgy döntöttünk, hogy hazaköltözünk, élményekkel és tapasztalatokkal feltöltve, újult erővel, újabb kihívások és álmok megvalósításába vágunk bele.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!