Karácsonyi vagy inkább húsvéti ital? Nem is tudom pontosan. De persze nincs ünnephez kötve a fogyasztása. Nem bonyolult elkészíteni otthon, érdemes kipróbálni, a siker garantált. Aztán csak óvatosan a pohár újratöltésével, mert nagyon itatja magát.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 20 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Drága
Allergének
Mentes
9 tojássárgája
150 gramm porcukor
300 milliliter tej
500 milliliter tejszín
1 vanília rúd
1 evőkanál őrölt fahéj
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
1 teáskanál őrölt szerecsendió
100 milliliter Konyak
100 milliliter Bourbon
1. A tojássárgákat és a cukrot alaposan kikeverjük.
2. Ezután egy kisebb lábosban, közepes lángon, a tejet, a tejszínt, a fűszereket és a félbevágott vanília rudat épp csak addig főzzük, amíg fel nem forr.
3. Egy evőkanálnyi meleg tejet a felvert tojásokhoz keverünk, arra figyeljünk, hogy folyamatosan keverjük!
4. Miközben még mindig folyamatosan kevergetünk, a tojást hozzáadjuk a lábosban marad fűszeres tejhez.
5. Még mindig folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon addig főzzük a tejet, amíg egy picit be nem sűrűsödik. Semmiképpen ne forraljuk!
6. Ha kellőképpen sűrűnek találjuk, tegyük félre hűlni 1 órára.
7. Miután már kihűlt az italunk, jöhet bele az alkohol. Elkeverjük, és csatos üvegbe töltjük a tojáslikőrt.
8. Fogyasztás előtt pihentessük egy napig a hűtőben, hogy az ízek jól összeérjenek.
9. Tárolása a fogyasztás után is a hűtőben történjen, néhány napig a eláll a hidegben.
10. Mielőtt poharakba töltenénk, kicsit rázzuk fel az üveget, mert leülepedhet.