Ha édesre vágyódsz, de nincs kedved kimozdulni otthonról, ehhez a recepthez biztos mindent megtalálsz otthon. Pofonegyszerű, de annál finomabb édesség, amit a fantáziád szerint díszíthetsz gyümölccsel, lekvárral, porcukorral, karamell öntettel vagy akár mézzel.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
50 perc
ADAG
4-6 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Allergének
1 kg semmi 🙂
100 g Soós cérnametélt
1 l víz és 100 g kristálycukor a főzéshez
1 citrom reszelt héja
1 csomag vaníliás cukor
50 g vaj
4 egész tojás
40 g kristálycukor
1 csipet só
5 evőkanál étolaj a forma vagy formák kikenéséhez
gyümölcs a díszítéshez
1. A cukrot egy tésztafőző edényben karamellizáljuk, majd felöntjük 1 l vízzel.
2. Felforraljuk, megvárjuk míg elolvad benne a karamellizált cukor, majd hozzáadjuk a citromhéjat, a vaníliás cukrot és a cérnametéltet.
3. 8 percig főzzük, majd 12 percre félretéve fedő alatt pihentetjük.
4. Ezt követően leszűrjük a megdagadt tésztát, de nem mossuk át.
5. Keverőtálba tesszük, és hozzákeverjük az olvasztott vajat, 1 csipet sót, a 4 tojás sárgáját, majd a 4 tojás 40 g cukorral kemény habbá vert fehérjéjét.
6. Ezt követően olajjal kikent, 16-18 cm átmérőjű, kerek sütőformába tesszük, és 180 °C fokon, légkeveréses funkción, szép barnára sütjük körülbelül. 20 perc alatt.
7. Pihentetjük, megvárjuk míg kihűl és a formában, vagy abból kivéve fogyasztjuk.
8. Díszíthetjük karamell szósszal, gyümölcsökkel, porcukorral.