A gombás rétes nemcsak köretként, kacsacomb mellé, hanem önálló fogásként is megállja a helyét. Akkor érdemes készíteni, amikor valami különlegességet akarunk a család vagy a barátok elé tárni, merthogy ez a recept mindig meglepetést szokott okozni.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
35 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Olcsó
Allergének
Mentes
0,5 kg csiperkegomba
0,5 kg forrázott rókagomba
1 csomag réteslap
3 evőkanál étolaj a réteslapok megkenéséhez
2 egész tojás
4 evőkanál vaj
4 evőkanál zsemlemorzsa
2 gerezd zúzott fokhagyma
1 teáskanál rozmaring
1 evőkanál szárított oregano
2 teáskanál só
1. A csiperkegombát alaposan megmossuk, majd a forrázott rókagombával vékony szeletekre vágjuk.
2. A vajat egy nagyobb serpenyőbe megolvasztjuk, majd hozzáadjuk a szeletelt gombát, megsózzuk, valamint ízesítjük zúzott fokhagymával és apróra vágott friss rozmaringgal.
3. Körülbelül 15 percig közepes lángon, folyamatos keverés mellett pirítjuk.
4. Ezután hozzáadjuk a zsemlemorzsát, majd lehúzzuk a tűzről, alaposan átkeverjük, és kis időre félrerakjuk.
5. Közben a tojásokat elválasztjuk és a fehérjét kemény habbá verjük.
6. A kicsit meghűlt töltelékhez hozzákeverjük a kemény habbá vert fehérjét.
7. A réteslapokat kiterítjük és minden lapot megkenünk vékonyan étolajjal.
8. Egy rétes betekeréséhez 3 réteslapot használunk. A legfelső lapra terítsük rá a tölteléket hosszanti irányban, majd szorosan tekerjük fel.
9. A sütőtepsiben úgy helyezzük el a réteseket, hogy mindig a hajtott részek kerüljenek alulra.
10. A tetejét megkenjük a félretett tojássárgájával és megszórjuk szárított oreganóval.
11. 200 °C-os sütőben légkeveréses funkción 8 percig sütjük.
12.
Miután kisült legalább 5 percig pihentessük, majd recés késsel szeletelve, még melegen tálaljuk.
13. Tipp: A rétes töltelékéhez használhatunk vargánya gombát is.