Kétségkívül a legnépszerűbb Márton-napi receptem libasülttel, gombával és vörösborral. Nem csak a libanapokhoz kapcsolódóan érdemes elkészíteni, kiváló fogás minden alkalomra. Természetesen kacsacombból is elkészíthetjük.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 30 perc
ADAG
6 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
6 darab libacomb
15 dkg szeletelt vadgomba
10 dkg vaj
fél liter vörösbor
5 evőkanál étolaj
1 kis fej vöröshagyma
5 gerezd zúzott fokhagyma
1 evőkanál majoránna
1 evőkanál kakukkfű
1 teáskanál őrölt fekete bors
1 evőkanál só
1. A libacombokat kívülről bedörzsöljük sóval, borssal, zúzott fokhagymával, majoránnával és kakukkfűlevelekkel.
2. Sütőtepsibe helyezzük, majd 200°C-on 10 percig sütjük.
3. Ezután aláöntjük a vörösbort, és letakarjuk alufóliával.
4. Visszatesszük a sütőbe, és 170°C-on 55 percig tovább sütjük.
5. Közben a vöröshagymát finomra vágjuk, megpirítjuk az étolajon, majd hozzáadjuk a szeletelt gombákat, sózzuk, borsozzuk, és tovább pirítjuk.
6. Miután a gombák már szépen megpirultak félrehúzzuk a tűzhelyről, és hozzáadjuk a vajat.
7. A megpuhult libacombokról eltávolítjuk az alufóliát.
8. A vörösboros pecsenyelevet evőkanál segítségével zsírtalanítjuk, majd a vörösboros párolólevet a pirított gombákra öntjük.
9. A libacombokat visszatesszük a sütőbe, és 200°C-on szép pirosra sütjük - körülbelül 5 perc alatt.
10. A pirított gombákat a vajjal és a vörösboros párolólével összeforraljuk, majd a libacombokra öntve forrón tálaljuk.