Számtalan gulyásleves recept létezik. Én is többféleképpen készítem, de ez a verzió a kedvencem, mert a nagymamámtól tanultam, ő készítette így.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
50 dkg sertéscomb
1 liter húslé
1 evőkanál libazsír
2 darab burgonya
1 darab tv paprika
2 darab paradicsom
1 darab sárgarépa
1 darab fehérrépa
1 nagy fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 kisebb cikk zellergumó
1 kávéskanál őrölt köménymag
1 teáskanál fűszerpaprika
1 teáskanál csemegepaprika-krém
1 teáskanál só
petrezselyem- és zellerzöld a tálaláshoz
1. A sertéscombot nagyobb kockákra vágjuk, majd egy lábasban, a felforrósított libazsíron megpirítjuk.
2. Miután a hús minden oldaláról egyenletesen megpirult, hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát, a kis kockákra vágott tv paprikát, a sót és a húslé felét.
3. Fedő alatt legalább 50 percig főzzük, az elpárolgó levet vízzel pótoljuk.
4. Közben megtisztítjuk és felkarikázzuk a fehérrépát, a sárgarépát, a burgonyát, és kisebb darabokra vágjuk a zellergumót.
5. Miután a hús már majdnem megpuhult – már el tudjuk rágni, de még nem érezzük teljesen puhának – hozzáadjuk a feldarabolt zöldségeket.
6.
Alaposan elkeverjük, majd meghintjük fűszerpaprikával és hozzáadjuk a csemegepaprika-krémet.
7. Ezután jöhet a zúzott fokhagyma, a felkockázott paradicsom és az őrölt köménymag.
8. A marharagut felöntjük annyi húslével, hogy az éppen ellepje.
9. Fedő nélkül, közepes lángon főzzük addig, amíg minden zöldség megpuhul.
10. Végül megszórjuk apróra vágott petrezselyem- és zellerzölddel.
11. Forrón kínáljuk.