Ezt a receptet egy ráérős hétvégi ebédre vagy vacsorára ajánlom. Igaz, hogy nem készül el pillanatok alatt, de megéri a fáradozást! A marhanyak, a fehérbor, a zöldségek és a hozzáadott fűszerek tökéletesen harmonizálnak egymással. Királyi lakoma kerekedik belőle, amihez egy pohár jól behűtött fehérbort ajánlanék.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
75 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
60 dkg marhanyak
6 dkg reszelt sajt
2 evőkanál libazsír
3 dl víz
1 dl száraz fehérbor
0,5 dl tejszín
1 dl tejföl
2 evőkanál mustár
3 evőkanál liszt
2 evőkanál kristálycukor
1 darab fehérrépa
1 cikk zeller
1 darab vöröshagyma
1 darab fokhagyma
1 darab babérlevél
1 kis darab kakukkfű
fél citrom leve
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
3 mokkáskanál só
1 csomag spagetti
5 gerezd fokhagyma
4 evőkanál olaj
1 teáskanál só
víz a főzéshez
1. A szeletekre vágott marhanyakat bedörzsöljük sóval, őrölt fekete borssal és mustárral.
2. Ezt követően egy magas peremű lábasban kevés libazsírt hevítünk, majd az előkészített hússzeleteket szép pirosra sütjük benne.
3. Amikor megpirultak, kristálycukrot szórunk rá, amit enyhén elkaramellizálunk.
4. Ezután hozzáadjuk a tisztított és lereszelt zöldségeket: a fehérrépát, a zellert, a vöröshagymát, a fokhagymát, továbbá a kakukkfüvet és a babérlevelet, majd felöntjük száraz fehérborral és a 3 dl vízzel, majd fedővel lefedve 50 percig pároljuk, miközben gyakran megkevergetjük.
5. A párolási idő leteltével pótoljuk az elpárolgott vizet.
6.
Közben a spagetti tésztát sós vízben kifőzzük, és az olajon lepirított fokhagymaszeletekbe forgatjuk. Tálalásig félretesszük.
7.
Külön edényben alaposan összekeverjük a lisztet, a cukrot, a tejfölt, a tejszínt, a mustárt és néhány csepp citromlevet, majd adjuk a zöldséges – marhanyakhoz. Kiforraljuk, majd a fokhagymás spagettivel és reszelt sajttal megszórva tálaljuk.