Egyszerűen isteni. Nem szaporítom a szót, mert úgy hiszem, a kép magáért beszél. El kell készíteni és meg kell kóstolni. Jó étvágyat hozzá!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Mentes
3 darab libamellfilé
4 evőkanál narancslekvár vagy áfonyalekvár
1 teáskanál kakukkfű
1 mokkáskanál őrölt szegfűszeg
fél dl olívaolaj
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
2 teáskanál só
1. A sonka otthoni, egyszerű elkészítéséhez a libamell filéket 15 percre fagyasztószekrénybe helyezzük, hogy a bőrös felük kicsit megszilárduljon.
2. Ezután a bőrös oldalukat éles késsel hosszában és keresztben is bevagdossuk, berácsozzuk.
3. A libamell filék másik oldalát bedörzsöljük sóval, borssal, őrölt szegfűszeggel és friss kakukkfű levelekkel.
4. Forró serpenyőben, olaj nélkül először a bőrös oldalakat pirítjuk meg, majd a fűszerezett oldalakat is.
5. Amikor a libamellek mindkét oldala egyformán szép piros, sütőrácsra helyezzük az elősütött libamelleket, és sütőben, 175 °C-on 12 percig sütjük.
6. Ezután áttesszük a libamelleket egy tányérra, és hideg helyre rakjuk körülbelül 15 percre.
7. Az idő leteltével, amikor a libamellek kihűltek, olívaolajjal meglocsolt zsírpapírba tekerjük azokat, majd hűtőben érleljük 4-5 órán át.
8. Ezután vékony pengéjű, éles késsel, bőrrel vagy bőr nélkül szeleteljünk minél vékonyabb szeleteket.
9. A libamell szeleteket szépen elrendezve, sóval megszórva, hidegen tálaljuk, narancs- vagy áfonyalekvárt kínáljunk mellé.