ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
2 tojás sárgája
1 egész tojás
1 darab tojás a tészta kenéséhez
45 dkg liszt
3 evőkanál étolaj
1 teáskanál só
2 tojás fehérje
20 dkg darált sertéshús
1 mokkáskanál só
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 evőkanál apróra vágott vöröshagyma
2 csomag petrezselyemzöld
0,5 dl olívaolaj
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 mokkáskanál só
2 evőkanál pirított szezámmag
1. A tojások sárgáit és az egész tojást, a lisztet, a sót, az étolajat és a kevés vizet alaposan összedolgozzuk úgy, hogy gyúrt tésztát kapjunk belőle.
2. Ezután kilisztezett műanyag fóliába csomagoljuk, majd 20 percre hűtőbe tesszük.
3. Közben elkészítjük a tölteléket: a ledarált pulykahúst összekeverjük a visszamaradt tojásfehérjével, a sóval, az őrölt fekete borssal, a zúzott fokhagymával és a vöröshagymával.
4. Egy külön tálban habosra verünk egy egész tojást, egy nagy fazékban pedig sós vizet forralunk a tészta kifőzéséhez.
5. A pihentetett tésztát vegyük ki a hűtőből, majd tészta gépben többször hajtsuk át. Ha ez nem áll rendelkezésünkre, akkor nyújtófával, körülbelül 2 mm vastagságú, körülbelül 5 cm széles és 40-50 cm hosszú tésztalapokat formázzunk belőle.
6. Tetejüket kenjük meg a felvert egész tojással, majd barackmag nagyságú hústöltelékeket tegyünk körülbelül 10-10 cm-enként a tészta alsó részébe.
7. A tészta felső részét hajtsuk rá a töltelékre, majd késsel a töltelékek között 10-10 cm-enként vágjuk fel.
8. Az így kapott kis csomagokat a töltelék két végénél szorítsuk össze, és csavarjuk el ellentétes irányba.
9. A „szaloncukrokat” tegyük az időközben felforrt főzővízbe, és főzzük körülbelül 5-8 percig.
10. Ezután szűrjük le, majd forrón, a petrezselyemmártással leöntve, pirított szezámmaggal tálaljuk.
11. A petrezselyemmártáshoz: a megmosott és késsel nagyobb darabokra vágott petrezselymet és az olívaolajat tegyük egy mély műanyag edénybe, majd botmixer segítségével az egészet turmixoljuk össze, kevés sóval és őrölt fekete borssal ízesítsük.