Ezek a lepénykék tökéletes vendégváró falatok. Csak arra vigyázz, hogy ne készíts túl sokat belőle, mert nem lehet leállni vele, és még a végén jól laknak a vendégeid, és nem marad hely a többi fogásnak. Brie sajt helyett nyugodtan használhatsz camembert is, illetve a kakukkfüvet lecserélheted friss rozmaringra. Így is izgalmas lesz a végeredmény.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
50 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
50 gramm olvasztott vaj
3 tojás sárgája
3 evőkanál füge lekvár
1/4 teáskanál fahéj
400 gramm élesztős leveles tészta
400 gramm brie sajt felszeletelve
100 gramm vörösáfonya
friss kakukkfű a tálaláshoz
1. Alsó-felső sütőprogramon, 200 °C-ra melegítsük elő a sütőt.
2. Az olvasztott vajat, a tojások sárgáját, a lekvárt és a fahéjat keverjük jól össze. A legjobb, ha turmixoljuk, mert így tökéletesen elkeveredik a lekvár is.
3.
A leveles tésztából vágjunk körülbelül 8x12 centiméteres téglalapokat. Kenjük meg a vajas, lekváros, tojásos keverékkel úgy, hogy egy körülbelül 1 centiméteres peremet üresen hagyunk, mert azt vissza fogjuk hajtani.
4.
Miután bekentük a tésztalapokat, helyezzük rá a sajt szeleteket, amibe pedig nyomkodjuk bele a vörösáfonya szemeket.
5.
Végül szépen hajtsuk rá az üresen hagyott széleket a tésztára.
6. Mehet is a sütőbe, ahol 15-20 perc alatt készre sütjük: a tészta szép aranybarnára sül, a sajt pedig megolvad.
7. Ha kész, megszórjuk friss kakukkfű levelekkel. Jó étvágyat!