Ha libát vágtak, a Nagymamám mindig elkészítette a máját kirántva és saját, eltett befőttjeivel tálalta. Manapság már nem sokan vágnak libát, de szerencsére már sok helyen árulnak libamájat. Mivel nem az olcsó alapanyagok közé tartozik, így kerítsünk rá valamilyen alkalmat, hogy elkészíthessük, mert valóban nagyon ízletes csemege.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Drága
Allergének
Mentes
45 dkg libamáj
2 darab tojás
4 evőkanál liszt
5 evőkanál zsemlemorzsa
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 teáskanál só
bő étolaj a sütéshez
1 üveg barackbefőtt
1 üveg meggybefőtt
0,5 lime
4 darab bazsalikom levél
pirított dió a díszítéshez
1.
A libamájat rakjuk 10 percre mélyhűtőbe, hogy egy kicsit megkeményedjen és könnyebb legyen vele később dolgozni.
2.
Készítsük el a kompótunkat: a barackbefőttet cikkekre vágjuk, a meggybefőttet, ha szükséges kimagozzuk, és egy keverőtálba tesszük. Rácsavarjuk a fél lime levét, majd fűszerezzük apróra vágott bazsalikommal, vagy lila bazsalikom levelekkel. A gyümölcsöket átforgatjuk a lime-os-bazsalikomos szószban, és 10 percre hűtőbe tesszük.
3. Kivesszük a hűtőből a libamájat, amelyből kicsit ferdén ujjnyi vastag szeleteket vágunk.
4.
Ezután sózzuk, borsozzuk, majd egyesével lisztbe, felvert tojásba és zsemlemorzsába hempergetjük.
5. Forró, bő olajban aranybarnára sütjük.
6.
Lecsepegtetjük és a kompótokkal együtt tálaljuk.
7. Tipp: Fogyasztás előtt megszórhatjuk apróra vágott pirított dióval is.