Nem csak Márton-napra ajánlom ezt a levest, de ha Libanap, akkor kötelező. Nagyon ízletes fogás, köszönhetően a rengeteg zöldségnek, a fűszereknek és a libaapróléknak. A burgonyagombócok pedig csak még tökéletesebbé teszik az összhatást.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 35 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
40 dkg libaaprólék
fél dl száraz fehérbor
5 evőkanál étolaj
2 dl tejföl
1 dl tejszín
2 darab gomba
10 dkg zöldborsó
1 cikk zeller
2 szál sárgarépa
1 szál petrezselyemgyökér
8 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 csomag tárkonylevél
1 csomag friss petrezselyem
1 darab babérlevél
1 teáskanál ecet
1 teáskanál cukor
2 liter víz
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
1 csapott evőkanál só
15 dkg főtt burgonya
1 tojás
1 evőkanál liszt
1 evőkanál finomra vágott petrezselyemzöld
1 teáskanál só
1. A libaaprólékot hidegvízzel átmossuk.
2. A megtisztított zöldségeket: a sárgarépát, zellert és a petrezselyemgyökeret karikákra, a gombát cikkekre, a tárkonylevelet, petrezselyemzöldet és a vöröshagymát finomra vágjuk.
3. Nagyobb lábosban felhevítjük az étolajat, és megpirítjuk benne a vöröshagymát.
4. Hozzáadjuk az előkészített libaaprólékot, sóval meghintjük, őrölt fekete borssal fűszerezzük.
5. Tovább pirítjuk, majd hozzáadjuk a babér-levelet, a zúzott fokhagymát, a száraz fehérbort, és fedő alatt 25 percig főzzük.
6. Közben elkészítjük a burgonyagombócokat: a főtt burgonyát még melegen áttörjük, majd kihűtjük. Ezután összekeverjük a többi hozzávalóval, majd gombócokat formálunk belőle, és főzésig hűtőbe tesszük.
7. Folytatva a leves készítését: a fazékba tesszük a zöldségeket, felengedjük 2 l vízzel, és tovább főzzük.
8. Amikor a zöldségek és a libahús is megpuhult, hozzáadjuk a tejszínnel simára kevert tejfölt, az apróra vágott petrezselymet és tárkonylevelet. Kevés sót, cukrot, pár csepp ecetet vagy citromlevet még hozzáadunk.
9. A burgonyagombócokat körülbelül 4 perc alatt készre főzzük a levesben, majd forrón tálaljuk.
10. Tipp: Tárkony helyett használhatunk csombort is.