A gnocchi elkészítését sokan bonyolultnak és macerásnak tartják, pedig nem is az. Ráadásul a gnocchi hozzávalói minden háztartásban fellelhetőek, nem mellesleg pedig nagyon laktató étel. Arról már nem is beszélve, hogy szinte bármilyen szósz passzol hozzá. A variációk száma végtelen. Nagyon ajánlom azoknak az édesanyáknak, akik állandóan éhes kamaszokat próbálnak jóllakatni. Készítsenek dupla mennyiséget az alábbi receptből, és a felét fagyasszák le. Igazi életmentő lehet, nekem mindig van egy nagy adag a fagyasztómban vészhelyzet esetére!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc
ADAG
2X4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Olcsó
Allergének
1 kg lisztes burgonya
250-300 gramm liszt + plusz egy kevéske a munkafelület lisztezéséhez
1 darab tojás
1 teáskanál só
30 gramm parmezán (elhagyható)
150 gramm paraj (elhagyható)
5 evőkanál olívaolaj
4 szál sárgarépa vékonyra szelve
1 közepes fej vöröshagyma finomra vágva
800 gramm paradicsom konzerv
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 teáskanál só
2 teáskanál barna cukor
1. A burgonyát a héjában főzzük puhára.
2. Miután megfőtt, hűtsük le, és hámozzuk meg.
3. Krumplinyomóval törjük meg, és terítsük szét egy lisztezett munkafelületen.
4.
Adjuk hozzá a lisztet, a tojást, a sót (ízlés szerint a parmezánt, a parajt), és kézzel jól dolgozzuk össze a tésztát. Ha túl lágynak érezzük, adhatunk hozzá még lisztet, de csak óvatosan.
5. A tésztából kb. 3 cm átmérőjű rudakat formázunk, amiket 1-2 cm-es darabokra vágunk.
6. A darabkákat egyesével villával formázzuk, mégpedig úgy, hogy a villa hátlapját finoman rányomjuk a tésztára.
7. Nincs más hátra, minthogy lobogó, sós vízben kifőzzük őket.
8. Több körben főzzük, ne tömjük túl a lábost. Akkor van kész a gnocchink, amikor feljött a víz felszínére.
1. Nálam mindig van a hűtőben egy jó adag ebből a paradicsomszószból. Házi készítésű gnocchival egyenesen zseniális, de természetesen bármilyen tésztához passzol.
2. Egy mártásos edényben melegítsük fel az olívaolajat.
3. Adjuk hozzá a hagymát, a répát, és kezdjük el párolni, addig amíg a hagyma üvegessé nem válik.
4. Ekkor jöhet a fokhagyma és a paradicsom konzerv.
5. Kis lángon rotyogtassuk 30 - 40 percig, fedő nélkül, amíg a szószunk egy picit be nem sűrűsödik.
6. Keverjük el benne a cukrot és a sót.
7.
Egy botmixerrel pürésítsük.