Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Házi készítésű gnocchi

Kezdőlap > Receptek > Főétel > Házi készítésű gnocchi

2020. március 16. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

A gnocchi elkészítését sokan bonyolultnak és macerásnak tartják, pedig nem is az. Ráadásul a gnocchi hozzávalói minden háztartásban fellelhetőek, nem mellesleg pedig nagyon laktató étel. Arról már nem is beszélve, hogy szinte bármilyen szósz passzol hozzá. A variációk száma végtelen. Nagyon ajánlom azoknak az édesanyáknak, akik állandóan éhes kamaszokat próbálnak jóllakatni. Készítsenek dupla mennyiséget az alábbi receptből, és a felét fagyasszák le. Igazi életmentő lehet, nekem mindig van egy nagy adag a fagyasztómban vészhelyzet esetére!


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc

ADAG

ADAG
2X4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű

ÁR

ÁR
Olcsó

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 4.1 / 5. Értékelések: 19

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Glutén Tojás

Hozzávalók

Hozzávalók a gnocchihoz:

1 kg lisztes burgonya
250-300 gramm liszt + plusz egy kevéske a munkafelület lisztezéséhez
1 darab tojás
1 teáskanál só
30 gramm parmezán (elhagyható)
150 gramm paraj (elhagyható)

Hozzávalók a paradicsomszószhoz:

5 evőkanál olívaolaj
4 szál sárgarépa vékonyra szelve
1 közepes fej vöröshagyma finomra vágva
800 gramm paradicsom konzerv
2 gerezd fokhagyma finomra vágva
1 teáskanál só
2 teáskanál barna cukor

Elkészítés

Gnocchi készítése:

1. A burgonyát a héjában főzzük puhára.

2. Miután megfőtt, hűtsük le, és hámozzuk meg.

3. Krumplinyomóval törjük meg, és terítsük szét egy lisztezett munkafelületen.

4. Adjuk hozzá a lisztet, a tojást, a sót (ízlés szerint a parmezánt, a parajt), és kézzel jól dolgozzuk össze a tésztát. Ha túl lágynak érezzük, adhatunk hozzá még lisztet, de csak óvatosan.

5. A tésztából kb. 3 cm átmérőjű rudakat formázunk, amiket 1-2 cm-es darabokra vágunk.

6. A darabkákat egyesével villával formázzuk, mégpedig úgy, hogy a villa hátlapját finoman rányomjuk a tésztára.

7. Nincs más hátra, minthogy lobogó, sós vízben kifőzzük őket.

8. Több körben főzzük, ne tömjük túl a lábost. Akkor van kész a gnocchink, amikor feljött a víz felszínére.

A kedvenc paradicsomszószom a gnocchihoz:

1. Nálam mindig van a hűtőben egy jó adag ebből a paradicsomszószból. Házi készítésű gnocchival egyenesen zseniális, de természetesen bármilyen tésztához passzol.

2. Egy mártásos edényben melegítsük fel az olívaolajat.

3. Adjuk hozzá a hagymát, a répát, és kezdjük el párolni, addig amíg a hagyma üvegessé nem válik.

4. Ekkor jöhet a fokhagyma és a paradicsom konzerv.

5. Kis lángon rotyogtassuk 30 - 40 percig, fedő nélkül, amíg a szószunk egy picit be nem sűrűsödik.

6. Keverjük el benne a cukrot és a sót.

7. Egy botmixerrel pürésítsük.

Készítsük el együtt!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra

Iratkozz fel hírlevelemre, hogy értesülhess legfrissebb receptjeimről, workshopjaimról, rendezvényeimről és termékeimről!