Íme, így készül a Mézes-sonkás-tojással töltött kalács. Fogyasszátok bátran a tojást, és ha szeretnétek többet tudni a tojás táplálkozás-élettani szerepéről, az Európai Termelési Modellről vagy egyéb érdekes információkat szeretnétek ezzel kapcsolatban tudni, akkor látogassátok meg a Tojaskihivas.eu oldalt!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra
ADAG
4
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
1500
Allergének
7 g élesztő
3 evőkanál porcukor
4 dl langyos tej
100 g vaj
600 g sütemény liszt
1 csipet só
2 darab tojássárgája
5 darab főtt tojás
7 g mézeskalács fűszerkeverék
200 g pármai sonka
2 evőkanál méz
1 darab egész tojás
egész mandulaszemek
1.
A kalács tésztájának elkészítéséhez az élesztőt a porcukorral és a langyos tejjel felfuttatjuk.
2.
Ezután összekeverjük a puha vajjal és a többi hozzávalóval.
3.
1 órát kelesztjük langyos helyen - például 40 C-os sütőben.
4. Közben az egész, tisztított főtt tojásokat megforgatjuk a mézeskalács fűszerkeverékben.
5. Ezután a tojásokat ráhelyezzük a mézzel megkent pármai sonkaszeletekre.
6.
Feltekerjük a sonkaszeleteket a főtt tojásokra, majd rácsorgatjuk a mézet (mindegyikre kb. 1 teáskanálnyi mennyiségben).
7.
Ezt követően a tésztát 2 ujjnyi vastagra nyújtjuk.
8.
A tésztát 5 darab cikkre vágjuk (ahány sonkába tekert tojásunk van). A kalács cikkeket megkenjük a felvert tojással.
9. A sonkába tekert tojásokat a kalács cikkek szélére helyezzük, és a croissanthoz hasonlóan, cikkenként, jó szorosan feltekerjük.
10. A két végét elnyújtjuk. Ismét megkenjük a felvert tojással.
11. A töltött kalácsokat zsírpapírral kibélelt tepsibe tesszük, és mandulaszemekkel díszítjük.
12. A sütőt légkeveréses funkción előmelegítjük 175 oC-ra, majd alsó rács szinten 40 percig sütjük. Ezután kihűtjük, majd szeletelve tálaljuk.