Húsimádók STOP Ezt a receptet Nektek készítettem STOP Idén karácsonykor kipróbálása kötelező STOP
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 óra
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Mentes
80 dkg marhacomb
15 dkg füstölt szalonna
2,5 víz vagy vörösbor
1 teáskanál durvára tört fekete bors
2 teáskanál só
párolt rizs
aszalt gyümölcsök
olajos magvak
1. A füstölt szalonnát ujjnyi vastag csíkokra vágjuk, majd rövid időre a fagyasztóba helyezzük.
2. Közben a marhacombot sóval, durvára tört fekete borssal bedörzsöljük.
3. Mikor a szalonna csíkok megkeményedtek, kivesszük a fagyasztóból, és megtűzdeljük vele a marhacombot úgy, hogy a húst vágódeszkára fektetjük és vékony pengéjű, éles kiskéssel 45 fokos szögben mélyedéseket szúrunk a húsba, melynek hossza pont akkora, mint amekkora a kés pengéjének hosszmérete. A kés beszúrása után húzzuk magunk felé, és a keletkezett lyukba helyezzük be a megfagyott füstölt szalonna csíkokat.
4. Ezt legalább 8-10-szer ismételjük meg a hús teljes felületén.
5. Az előkészített húst tegyük egy magas peremű sütőedénybe, és 160 °C-on süssük 60 percig.
6. Ezután öntsünk alá 2,5 dl vizet vagy ugyanennyi vörösbort, majd fedjük le alufóliával, és süssük tovább még 45 percig.
7. Ezután a sütőből kivéve lefóliázva hagyjuk kihűlni.
8. A kihűlt húst vágjuk fel szép egyenletes szeletekre, majd újból felmelegítve forrón tálaljuk.
9. Tipp: Vékonyan szeletelve hidegen salátákhoz, szendvicsekhez is használhatjuk.
10. Köretként párolt rizst készítünk, azzal a különbséggel, hogy amikor a rizsünk már megpuhult, és levesszük a tűzről, akkor keverjünk hozzá apróra vágott aszalt gyümölcsöket és olajos magvakat. Így hagyjuk állni még legalább 10-15 percig, majd a felszeletelt hússal együtt tálaljuk.