Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Panet Tóni, avagy a Lázáros karácsonyi kalács

Kezdőlap > Receptek > Desszert > Panet Tóni, avagy a Lázáros karácsonyi kalács

2019. december 16. Szerző: Lázár

Egy kicsit hosszadalmas az elkészítése, viszont nagyon finom ez az olaszok panettonéjának mintájára készült Lázáros karácsonyi kalács, ami a Panet Tóni névre hallgat. Karácsonykor mindenképp, de lényegében az év bármely szakában jól fog esni. Ennek a receptnek az egyik kulcsa a rengeteg vaj, ami nekem – bevallom – a gyengém…

 


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 nap

ADAG

ADAG
12 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Közepes

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 5 / 5. Értékelések: 2

Allergének

Glutén Tojás Tej

Mentes

Húsmentes

Hozzávalók

100 gramm aszalt szilva felaprítva
2 evőkanál rum
5 evőkanál víz
500 gramm finomliszt
150 gramm kristálycukor
1 csomag (7 gramm) porélesztő
fél teáskanál só
1/4 teáskanál szárított narancshéj
fél vanília rúd kikapart belseje
3 darab tojás
100 ml langyos víz
1 evőkanál méz
100 gramm puha vaj
10 gramm olvasztott vaj
1 evőkanál hideg vaj

Elkészítés

1. Egy kis tálban keverjük össze az aszalt szilvát, a rumot és a vizet.

2. Tegyük félre egy éjszakára, hagy szívja magába a szilva a folyadékot. Alkalomadtán keverjünk rajta egyet.

3. Robotgép segítségével, alacsony fokozaton keverjük össze a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, a narancshéjat és vanília kikapart belsejét.

4. Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat, a langyos vizet és a mézet.

5. Alacsony fordulatszám mellett, fokozatosan adagoljuk a tojásos keveréket a lisztes keverékhez.

6. Ezután kapcsoljunk magasabb fokozatra, és addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta.

7. Ekkor adjuk hozzá a 100 gramm puha vajat, egy evőkanálnyit egyszerre.

8. Ha teljesen elkeveredett a masszában, jöhet a következő evőkanálnyi vaj, és így tovább. A lényeg, hogy alaposan keverjük el a tésztát, ez akár 8-10 percig is eltarthat.

9. Csöpögtessük le az aszalt szilvát, és a 10 gramm olvasztott vaj társaságában keverjük a tésztához egy fakanál segítségével.

10. Az edényt, amiben a tészta van fóliázzuk le, és 12-15 órán át hagyjuk piheni szobahőmérsékleten. Ezidő alatt majd háromszorosára fog dagadni.

11. Ha letelt a kelesztési idő, lisztezett munkafelületre borítsuk ki a tésztát, és finoman gyúrjuk át.

12. Takarjuk le egy száraz konyharuhával, és további 3-5 órán át kelesszük.

13. Melegítsük elő a sütőt hőségkeveréses programon 170 °C-ra.

14. Ha nincs panettone formánk, házilag is könnyedén készíthetünk, mégpedig úgy, hogy egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk zsírpapírral, aminek a magassága 20 cm legyen.

15. Öntsük a tésztát ez előkészített, kivajazott sütőformába. Éles késsel vagy ollóval vágjunk a közepébe egy X-et, és ennek a közepébe pottyantsuk bele az 1 evőkanál hideg vajat.

16. A sütési idő 60 és 75 perc között váltakozhat, sütőtől függően.

17. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, és csak utána vegyük ki a formából.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra