Egy kicsit hosszadalmas az elkészítése, viszont nagyon finom ez az olaszok panettonéjának mintájára készült Lázáros karácsonyi kalács, ami a Panet Tóni névre hallgat. Karácsonykor mindenképp, de lényegében az év bármely szakában jól fog esni. Ennek a receptnek az egyik kulcsa a rengeteg vaj, ami nekem – bevallom – a gyengém…
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 nap
ADAG
12 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
100 gramm aszalt szilva felaprítva
2 evőkanál rum
5 evőkanál víz
500 gramm finomliszt
150 gramm kristálycukor
1 csomag (7 gramm) porélesztő
fél teáskanál só
1/4 teáskanál szárított narancshéj
fél vanília rúd kikapart belseje
3 darab tojás
100 ml langyos víz
1 evőkanál méz
100 gramm puha vaj
10 gramm olvasztott vaj
1 evőkanál hideg vaj
1. Egy kis tálban keverjük össze az aszalt szilvát, a rumot és a vizet.
2. Tegyük félre egy éjszakára, hagy szívja magába a szilva a folyadékot. Alkalomadtán keverjünk rajta egyet.
3. Robotgép segítségével, alacsony fokozaton keverjük össze a lisztet, a cukrot, az élesztőt, a sót, a narancshéjat és vanília kikapart belsejét.
4. Egy másik tálban keverjük össze a tojásokat, a langyos vizet és a mézet.
5. Alacsony fordulatszám mellett, fokozatosan adagoljuk a tojásos keveréket a lisztes keverékhez.
6. Ezután kapcsoljunk magasabb fokozatra, és addig keverjük, amíg össze nem áll a tészta.
7. Ekkor adjuk hozzá a 100 gramm puha vajat, egy evőkanálnyit egyszerre.
8. Ha teljesen elkeveredett a masszában, jöhet a következő evőkanálnyi vaj, és így tovább. A lényeg, hogy alaposan keverjük el a tésztát, ez akár 8-10 percig is eltarthat.
9. Csöpögtessük le az aszalt szilvát, és a 10 gramm olvasztott vaj társaságában keverjük a tésztához egy fakanál segítségével.
10. Az edényt, amiben a tészta van fóliázzuk le, és 12-15 órán át hagyjuk piheni szobahőmérsékleten. Ezidő alatt majd háromszorosára fog dagadni.
11. Ha letelt a kelesztési idő, lisztezett munkafelületre borítsuk ki a tésztát, és finoman gyúrjuk át.
12. Takarjuk le egy száraz konyharuhával, és további 3-5 órán át kelesszük.
13. Melegítsük elő a sütőt hőségkeveréses programon 170 °C-ra.
14.
Ha nincs panettone formánk, házilag is könnyedén készíthetünk, mégpedig úgy, hogy egy 18 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk zsírpapírral, aminek a magassága 20 cm legyen.
15.
Öntsük a tésztát ez előkészített, kivajazott sütőformába. Éles késsel vagy ollóval vágjunk a közepébe egy X-et, és ennek a közepébe pottyantsuk bele az 1 evőkanál hideg vajat.
16. A sütési idő 60 és 75 perc között váltakozhat, sütőtől függően.
17. Ha elkészült, hagyjuk kihűlni, és csak utána vegyük ki a formából.