Nincs húsvét kalács nélkül. Reggelire, tízóraira, uzsonnára vagy akár vacsorára is kínálhatjuk. A tetejére szórt aszalt gyümölcs mix tartalmazhat datolyát, barackot, szilvát és körtét is, valamint lekvárral is kínálhatjuk.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 óra 10 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Olcsó
Allergének
15 dkg aszalt gyümölcs mix
4 dkg élesztő
3,5 dl tej
10 dkg vaj
3 darab tojássárgája
2 darab tojássárgája a kenéshez
60 dkg liszt
5 dkg porcukor
1 mokkáskanál só
1. Az élesztőt összekeverjük 1 kiskanál cukorral, 1 dl langyos tejjel, és a tetejére 1 evőkanál lisztet szórunk.
2. Letakarjuk, majd körülbelül 10 perc alatt felfuttatjuk.
3. Ezután a lisztet egy tálba szitáljuk, majd mikróban meglangyosítjuk.
4. A liszt közepébe csinálunk egy mélyedést, beleöntjük a felfuttatott élesztőt, összedolgozzuk. majd hozzáadjuk a maradék tejet, a cukrot, a tojássárgákat és a sót.
5. Jól összedolgozzuk, majd beledagasztjuk az olvasztott, de nem meleg vajat.
6. Addig gyúrjuk, amíg szép hólyagos lesz, ezt követően hozzáadjuk a kockákra vágott aszalt gyümölcsöket, és egyenletesen eldolgozzuk a tésztát.
7. Tetejét beszórjuk liszttel, és letakarva langyos helyen kétszeresére kelesztjük.
8. Ha megkelt, lisztezett deszkán átgyúrjuk, és három részre osztjuk.
9. Hengereket sodrunk belőle, befonjuk, és tovább kelesztjük.
10. A tésztát megkenjük tojássárgával, és előmelegített sütőben, 180 °C-on 30-35 percig sütjük.
11. Sütés után közvetlenül még ne vágjuk fel, hanem inkább kenjük meg vizes ecsettel a pirosra sült részeket, ettől sokkal szebb színe lesz a kalácsunknak.