Ennek a receptnek az elkészítésével olyan húsvéti ínyencségben lesz részetek, ami után mindenki megnyalja mind a tíz ujját! Ez a cipóban sült tarja többször is kerülhetne asztalra, nem csak húsvétkor, ugyanis annyira finom!
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra 10 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
40 dkg füstölt pácolt tarja
1 szál sárgarépa
1 szál fehérrépa
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 kis babérlevél
2,5 dkg élesztő
0,5 dl tej
1 darab tojássárgája
1 mokkáskanál cukor
15 dkg finomliszt
15 dkg rétesliszt
3 evőkanál olaj
1 darab nagy szem burgonya
1 szál rozmaring
3 levél bazsalikom
1 mokkáskanál őrölt köménymag
3 evőkanál olaj
1 mokkáskanál só
retek
újhagyma
hegyes erős paprika
1. A tarját éjszakára hideg vízbe áztatjuk.
2. Másnap vizet cserélünk, és annyi friss vizet öntünk rá, hogy az teljesen ellepje.
3. Hozzáadjuk a vöröshagymát, a fokhagymát, a babérlevelet, a sárgarépát és a fehérrépát.
4. Fedő alatt, kis lángon jó puhára főzzük.
5. A tarját kihűtjük, és félretesszük.
1. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és az élesztőt belemorzsolva felfuttatjuk.
2. Ezt követően összedolgozzuk a finomliszttel, a rétesliszttel, a nagy szem áttört burgonyával, a tojássárgájával és a sóval, majd még annyi langyos tejet öntünk hozzá, hogy közepesen kemény kelt tésztát kapjunk.
3. A végén beledolgozzuk még az olajat, az apróra vágott rozmaringot és bazsalikom levelet, valamint az őrölt köménymagot.
4. Cipót formázunk, letakarva a duplájára kelesztjük, majd ujjnyi vastag lappá nyújtjuk.
5. A főtt tarját a tésztába csomagoljuk, és 180 °C-os sütőben 45 perc alatt, szép pirosra sütjük.
6. Retekkel, újhagymával és hegyes erős paprikával tálaljuk.