A húsvétot követő napokban már kevesen lelkesednek azért, hogy megint főtt tojást és sonkát ehessenek, de senkinek sincs szíve kidobni a maradékot. Íme egy receptötlet, ami megmutatja azt, hogy hogyan tehetjük újra kívánatossá a vonzerejét vesztett főtt sonkát.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Közepes
Allergének
15 dkg maradék füstölt, főtt sonka – darálva
1 tojássárgája
2 dl étolaj
3 dl tej
5 dkg vaj
5 dkg liszt
5 dkg zsemlemorzsa a masszába
10 dkg zsemlemorzsa a panírozáshoz
1 mokkáskanál őrölt fekete bors
sonka
saláta
2 dl tejföl
1 evőkanál reszelt torma
1. Megolvasztjuk a vajat, majd hozzáadjuk a lisztet, rövid pirítás után (maximum 1 perc) felöntjük tejjel.
2. Habverővel simára keverjük, majd hagyjuk, hogy sűrű masszává álljon össze. A habverővel csak addig dolgozzunk, amíg a lisztet simára keverjük a tejjel, ezután váltsunk fakanálra, mert így könnyebb dolgunk lesz.
3. Miután a masszánk besűrűsödött, lehúzzuk a tűzről, és hozzáadjuk a darált sonkát, az őrölt fekete borsot, a zsemlemorzsát és a tojássárgáját.
4. Alaposan összedolgozzuk a masszát, majd hagyjuk kihűlni.
5. Zsemlemorzsás kézzel egyforma hengereket formázunk, majd ezekből körülbelül 4-5 cm hosszúságú rudakat vágunk.
6. Egyenként zsemlemorzsába forgatjuk, majd egy felforrósított serpenyőben, az olajban egyenletesen szép pirosra sütjük azokat.
7.
Hidegen vagy melegen, salátával, friss, reszelt tormával összekevert tejföllel meglocsolva, sonka darabokkal megszórva tálaljuk.