A kalács készítése bonyolult feladatnak tűnhet, de valójában nem tartozik a sok gyakorlást igénylő finomságok közé. Ezzel a recepttel bebizonyítjuk, hogy a kalács elkészítése annak is sikerülni fog, aki először készíti el.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
2 óra 15 perc
ADAG
4-6 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
1 darab füstölt csülök (körülbelül 1,4 kg)
1 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 evőkanál kínai 5 fűszer-keverék
5 szem fekete egész bors
50 dkg finomliszt
3 darab tojás
8 dkg vaj
2.5 dl tej (2,8%-os)
1 csomag porélesztő (11 g)
6 dkg kristálycukor
1 mokkáskanál citrom aroma
1 teáskanál só
1 darab tojássárgája (az első kenéshez)
1 darab tojássárgája (a második kenéshez)
4 evőkanál tejszín (a második kenéshez)
1 kisebb darab friss torma
1 dl keményre vert habtejszín
1. A csülköt fedő alatt forró, vöröshagymás-fokhagymás-fekete borsos vízben puhára főzzük, majd leszűrjük. Csontozás előtt legalább 10 percig pihenni hagyjuk, így a csontok könnyebben eltávolíthatóak lesznek.
2. A langyosra hűlt csülökből egy éles kés segítségével távolítsuk el a 2 csontot úgy, hogy először a késünkkel a csont mellett haladva félig kettévágjuk a húst, majd kézzel kifordítjuk a csontokat.
3. A kicsontozott csülköt 4 darabra vágjuk, majd széleit lekerekítjük úgy, hogy az esetleges nagyobb, zsírosabb darabokat levágjuk. Ezután megszórjuk a kínai 5 fűszer-keverékkel.
4. A fűszeres húsokat még langyosan műanyag fóliába tekerjük annak érdekében, hogy formájuk szebb legyen, és a húsokat átjárják a fűszerek. Szorosan betekerve 15 percig pihentetjük a hűtőben.
1. A kalácstésztához egy pohárban az élesztőt összekeverjük a kristálycukorral, a langyos tejjel, a citrom aromával és 1 evőkanál liszttel, majd letakarva hagyjuk, hogy felfusson. A maradék lisztet átszitáljuk, a vajat pedig megolvasztjuk. A tojásokat elválasztjuk, a tojássárgákat a sóval, olvasztott vajjal együtt a leszitált liszthez keverjük.
2. Az előkészített alapanyagokat robotgéppel egy keverőtálban vagy deszkán kézzel sima állagú, puha tésztává gyúrjuk, majd letakarva, langyos helyen 20 percig kelesztjük. Ez idő alatt a tészta duplájára fog dagadni.
3. A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, majd nyújtófával ujjnyi vastagra nyújtjuk. Arra ügyeljünk, hogy a kinyújtott tészta inkább hosszabb, mint szélesebb formájú legyen.
4. A tészta teljes felszínét megkenjük tojássárgájával, majd hosszában szorosan egymás mellé helyezzük a darabolt, fűszerezett és kihűtött, főtt füstölt csülköt. Ezután a csülkök tetejét is megkenjük a tojássárgájával.
5.
A tésztát a hús mindkét oldaláról egy éles késsel, körülbelül 4 cm-enként, belülről kifelé haladva bevagdossuk, majd a tészta felénk eső, nem bevágott végét ráhajtjuk a húsra. Ezt követően egyesével balról és jobbról is előre haladva keresztbe hajtjuk a tésztacsíkokat.
6. A kalácsot sütőpapírral letakart tepsire helyezzük, majd kívülről megkenjük a tejszínnel elkevert tojássárgájával. 200°C-os sütőben, légkeveréses funkción 20 percig sütjük, majd sütőből kivéve legalább 10 percig pihentetjük.
1. Pihentetés után a megsült kalácsot vastagabb szeletekre vágjuk, ehhez lehetőség szerint recés kést használjunk.
2. A friss tormát mosás és hámozás után kis lyukú reszelőn lereszeljük.
3. A jól lehűtött, és kemény habbá vert tejszínt összekeverjük a friss reszelt tormával.
4. A kalácsszeleteket tálra rendezzük, és tormahabbal, főtt tojásokkal tálaljuk.