Gombóc Artúr biztosan nem állna ellen ennek a csoki csodának, de szerintem Te sem fogsz. Brutális! Figyelem, ez a desszert nem lesz nagyon édes! Főleg jeges kávé, vagy kakaó mellé vagy csak úgy, nassolásnak ajánlom. Illik még mellé a fagylalt és az eper is.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
50 perc
ADAG
6-8 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Közepes
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
0.5 dkg kakaópor
7.5 dkg vaj
2 dkg porcukor
1 tojássárgája
10 dkg liszt
csipet só
liszt a nyújtáshoz
20 dkg szárazbab a sütéshez
2 ív zsírpapír a sütéshez, béleléshez
25 dkg legalább 60 %-os csokoládé
2.8 dl tejszín
2 cl narancslikőr
1 teáskanál vaj
1-2 darab narancs, nagyságtól függően
3 evőkanál kristálycukor
5 cl víz
1. A szoba-hőmérsékletű vajat az átszitált porcukorral kihabosítjuk (körülbelül 5 perc).
2. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a szitált lisztet, a kakaóport és a sót, majd tésztát gyúrunk belőle.
3. Hűtőben 15 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.
4. Tortaformában vagy karikába tesszük, zsírpapírt tekerünk rá, és megszórjuk száraz babbal.
5. 180 °C-on 15 percig sütjük, ezután eltávolítjuk a zsírpapírt és a babot, majd kihűtjük.
6. Az elkészült csoki krémet az alapra öntjük, és 1 órára hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.
1. A csokoládét vízgőz felett, folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Ne mikrózzuk!
2. A tejszínt felforraljuk, félrehúzzuk, majd 5 percig kézi mixerrel átturmixolva fellazítjuk.
3. Hozzácsurgatjuk az olvasztott csokoládéhoz, és egyenletes krémmé dolgozzuk össze.
4. Hozzáadjuk a puha vajat és a narancslikőrt, majd addig keverjük, amíg a vaj is elolvad a krémben.
1. A narancsot meghámozzuk, majd juliennre vágjuk.
2. A vízzel felforralt cukorhoz adjuk, és 5 percet forralva, habzásig főzzük.
3. Szálaira szedve sütőlapra vagy sütő papírra tesszük, majd kihűtjük.
4. Tetszőlegesen megdíszítjük a tortát.