Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Narancsos csokitorta

Kezdőlap > Receptek > Desszert > Narancsos csokitorta

2020. január 06. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

Gombóc Artúr biztosan nem állna ellen ennek a csoki csodának, de szerintem Te sem fogsz. Brutális! Figyelem, ez a  desszert nem lesz nagyon édes! Főleg jeges kávé, vagy kakaó mellé vagy csak úgy, nassolásnak ajánlom. Illik még mellé a fagylalt és az eper is.


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
50 perc

ADAG

ADAG
6-8 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Közepes

ÁR

ÁR
Közepes

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 5 / 5. Értékelések: 1

No votes so far! Be the first to rate this post.

Allergének

Glutén Tojás Tej

Mentes

Húsmentes

Hozzávalók

Hozzávalók a tésztához:

0.5 dkg kakaópor
7.5 dkg vaj
2 dkg porcukor
1 tojássárgája
10 dkg liszt
csipet só
liszt a nyújtáshoz
20 dkg szárazbab a sütéshez
2 ív zsírpapír a sütéshez, béleléshez

Hozzávalók a csokoládékrémhez:

25 dkg legalább 60 %-os csokoládé
2.8 dl tejszín
2 cl narancslikőr
1 teáskanál vaj

Hozzávalók a narancsdíszhez:

1-2 darab narancs, nagyságtól függően
3 evőkanál kristálycukor
5 cl víz

Elkészítés

1. A szoba-hőmérsékletű vajat az átszitált porcukorral kihabosítjuk (körülbelül 5 perc).

2. Hozzáadjuk a tojássárgáját, a szitált lisztet, a kakaóport és a sót, majd tésztát gyúrunk belőle.

3. Hűtőben 15 percig pihentetjük, majd lisztezett deszkán kinyújtjuk.

4. Tortaformában vagy karikába tesszük, zsírpapírt tekerünk rá, és megszórjuk száraz babbal.

5. 180 °C-on 15 percig sütjük, ezután eltávolítjuk a zsírpapírt és a babot, majd kihűtjük.

6. Az elkészült csoki krémet az alapra öntjük, és 1 órára hűtőbe tesszük, hogy megszilárduljon.

Csokikrém készítése:

1. A csokoládét vízgőz felett, folyamatos kevergetés mellett felolvasztjuk. Ne mikrózzuk!

2. A tejszínt felforraljuk, félrehúzzuk, majd 5 percig kézi mixerrel átturmixolva fellazítjuk.

3. Hozzácsurgatjuk az olvasztott csokoládéhoz, és egyenletes krémmé dolgozzuk össze.

4. Hozzáadjuk a puha vajat és a narancslikőrt, majd addig keverjük, amíg a vaj is elolvad a krémben.

A torta díszítése:

1. A narancsot meghámozzuk, majd juliennre vágjuk.

2. A vízzel felforralt cukorhoz adjuk, és 5 percet forralva, habzásig főzzük.

3. Szálaira szedve sütőlapra vagy sütő papírra tesszük, majd kihűtjük.

4. Tetszőlegesen megdíszítjük a tortát.

Séftanácsok

Ezt a csoki tortát érdemes első alkalommal ebben a kis mennyiségben, adagban elkészíteni, hogy beletanuljunk a mozdulatokba és megtanuljunk a csokoládéval dolgozni. Ezt követően a hozzávalók mennyiségét nyugodtan megduplázhatjuk.

Arra is mindig figyeljünk oda, hogy a csokoládét és a vajat ne a mikróban olvasszuk meg, mert ez a legegyszerűbb módszere annak, hogy ne sikerüljön a krémünk. Persze meg lehet olvasztani mikróban is, csak ehhez sok gyakorlás és tapasztalat szükséges. A kémiai részbe most nem mennék bele, de ha a csokoládénk vagy a vajunk túlhevül, nem lesz szép habos a krémünk.

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra