Főzz bátran, lendülettel, mert felszabadít és boldoggá tesz!
HU / EN

Túrógombóc

Kezdőlap > Receptek > Desszert > Túrógombóc

2019. december 20. Szerző: Lázár Fotó: Melinda

Az örök, elfelejthetetlen, klasszikus, imádni való túrógombóc. Minden héten tudnánk enni! Ha a túrógombóc tésztája lágy, akkor szétfő, ha pedig túl kemény, akkor élvezhetetlen lesz. Lépésről lépésre mutatom, hogy mi is a titok.


ELKÉSZÍTÉSI IDŐ

ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
1 óra

ADAG

ADAG
4 adag

NEHÉZSÉGI FOK

NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű

ÁR

ÁR
Olcsó

Értékelés

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlag értékelés 4.5 / 5. Értékelések: 4

Allergének

Glutén Tojás Tej

Mentes

Húsmentes

Hozzávalók

40 dkg zsíros tehéntúró
2 dl tejföl
2 egész tojás
6 dkg búzadara
6 evőkanál zsemlemorzsa
1 dl étolaj
1 teáskanál só

Elkészítés

1. A túrót fém szitán vagy szűrőn áttörjük.

2. Hozzákeverjük a búzadarát és a tojások sárgáját.

3. A pici sóval kemény habbá vert tojásfehérjét hozzáadjuk a tojássárgás tésztához.

4. Letakarva, hűtőben 30 percig pihentetjük.

5. Hideg vízbe mártott kézzel gombócokat formázunk, a gombócokat forrásban lévő vízbe helyezzük.

6. Addig főzzük, amíg a gombócok feljönnek a víz tetejére.

Tálalás:

1. A zsemlemorzsát szárazon elkezdjük pirítani.

2. Amikor barna, hozzáadjuk az olajat.

3. A kifőtt gombócok tetejére tesszük a morzsát.

4. Meglocsoljuk langyos tejföllel.

Túrógombóc variációk:

1. Gyümölccsel töltve.

2. Fahéjas porcukorral meghintve.

3. Vaníliamártással.

4. Áfonya lekvárral.

Séftanácsok

A túrógombóc sikere a tészta állagán múlik. Ezt nagyban a túró zsír- és víztartalma befolyásolja. Ha szárazabb és magasabb víztartalmú túrót sikerül vásárolnunk, akkor a masszánk még a pihentetés ellenére is túl lágy lesz, emiatt főzéskor szét fog esni. Ezt megelőzendő, ha pihentetés után a masszánk nehezen formázható gombóccá, mert nem tartja meg alakját, akkor újból gyúrjuk össze, keverjünk hozzá még 1 evőkanál búzadarát, pihentessük még 10 percig, majd formázzuk, és főzzük meg. A biztos siker érdekében ajánlom a Nádudvari túrók használatát. Jó főzést, jó kóstolást!

Tetszett? Oszd meg másokkal is!

Vissza a Kezdőlapra