A spárgának is eljött a szezonja, nagyon sok helyen látom, hogy már lehet kapni. Megkóstoltam, és nagyon jó ízűek! Ennek ellenére, tapasztalataim szerint, sokan nem szeretik, mert nem sikerül jól elkészíteni. Ezért arra gondoltam, hogy megosztok Veletek egy olyan receptet, amelyen keresztül bemutatom azt a spárga elkészítési módot, aminek felhasználásával mindenki finom spárgás ételeket tud majd készíteni.
ELKÉSZÍTÉSI IDŐ
30 perc
ADAG
4 adag
NEHÉZSÉGI FOK
Könnyű
ÁR
Közepes
Allergének
Mentes
spárga
1.5 l víz
200 g kristálycukor
1 evőkanál 10%-os ecet
1 citrom kifacsart leve
1 mokkáskanál só
150 g metélt tészta
300 g előkészített zöld és fehér spárga
0,5 dl spárgás főzőlé
150 g krémsajt
4 darab zsenge káposztalevél
1 evőkanál szezámolaj
1 teáskanál só
150 g bacon
sajtos pirítós
1. A spárgákat a fejétől lefelé haladva, zöldségtisztítóval megtisztítjuk.
2. A spárgák végeit körülbelül 1 cm hosszan visszavágjuk vissza (a zöld spárgát nem kell megpucolni, csak visszavágni).
3. A vízben feloldjuk a kristálycukrot, a 10%-os ecetet, a citrom kifacsart levét és a sót.
4. Felforraljuk, majd beletesszük a spárgákat.
5. Kis lángon, fedő alatt a vastagabb spárgákat 7, a vékonyabbakat 5, a zöld spárgákat 3 percig főzzük.
6. Ezt követően azonnal jeges, hideg vízbe rakjuk 5 percre. Ettől maradnak ropogósak.
7. Az így előkészített spárgákat már hidegen és melegen is felhasználhatjuk a spárgás ételeinkhez.
1. Keverőtálban összeverjük a 300 g fent említett módon előkészített és apróbb darabokra vágott zöld és fehér spárgát, a krémsajtot, a spárgás főzőlevet, a vékony csíkokra vágott zsenge kelkáposzta leveleket, a szezámolajat, a sót, valamint a kifőtt és lehűtött metélt tésztát.
2. Tálalásnál megszórjuk ropogósra sütött darabolt baconnal. Tehetünk mellé sajtos pirítóst is.